ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξιο παιδί του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης

Από μεριάς του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, τον σύντροφο Γεράσιμο Στεφανάτο αποχαιρέτησε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ, που, αναφερόμενος στην πολύχρονη προσφορά του σεβαστού συντρόφου, σημείωσε τα εξής:

"Ενας ακόμη σύντροφος, άξιο παιδί του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, έφυγε από κοντά μας. Αποχαιρετάμε σήμερα τον σεμνό μας δάσκαλο Γεράσιμο Στεφανάτο. Ο σ/φος Γεράσιμος για 60 σχεδόν χρόνια, από τα 77 της ζωής του, έδωσε με συνέπεια και συνέχεια τον αγώνα τον καλό, δίπλα στην εργατική τάξη και ενταγμένος στις γραμμές του ΚΚΕ.

Γνήσιο τέκνο της Κεφαλλονιάς, ο σ/φος Γεράσιμος, από μικρό 15χρονο παιδί μπήκε στον αγώνα της βιοπάλης. Οι παραδόσεις της οικογένειάς του και οι δικές του ανησυχίες τον έφεραν κοντά στο ΚΚΕ και δε δίστασε στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας να γίνει μέλος του Κόμματος. Ιδιότητα που την κράτησε από το 1938 μέχρι και χτες που άφησε την τελευταία του πνοή.

Εξήντα ολόκληρα χρόνια δίπλα στους εργάτες και στο Κόμμα του. Ακόμη και από το κρεβάτι του πόνου ο σ. Γεράσιμος μιλούσε για το Κόμμα και την εργατική τάξη.

Σ/φε Γεράσιμε, σίγουρα θα μας λείψει ο ευθύς σου λόγος, η πολύτιμη βοήθεια που έδωσες στο Κόμμα. Τα κεφαλλονίτικα πειράγματά σου και η προσπάθεια σου να κάνεις τη δουλιά μας πιο ευχάριστη, θα μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας δουλιά. Αφήνεις σε μας μια βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη. Δεν είναι μόνο αυτά που μας μάθαινες στην κομματική σχολή. Είναι οι αγώνες σου που άρχισαν από το 1935 και συνεχίστηκαν μέχρι και χτες. Δεν υπήρξε αγώνας και μάχη που έδωσε το Κόμμα μας κι εσύ να μην ήσουν παρών, στην πρώτη γραμμή. Από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, στα χρόνια της Κατοχής, στο ΕΑΜ και στον ΔΣΕ έδινες πάντα το "παρών". Και στην ξενιτιά που αναγκάστηκες να φύγεις, μετά την ήττα του ΔΣΕ, δε σταμάτησες ούτε στιγμή. Μέχρι και χτες έδινες τη μάχη.

Σ/φε Γεράσιμε,

Εφυγες τιμημένος και νικητής. Σε μας άφησες μια βαριά κληρονομιά και παρακαταθήκη: Το ήθος, την κομματικότητά σου, την τόλμη και την αρετή. Ενα μόνο μπορούμε να σου υποσχεθούμε. Είναι αυτό που με το παράδειγμά σου μας δίδαξες: Να μην υποχωρούμε μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα όσο σκληρός και άνισος κι αν είναι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε.

Σήμερα που οι αντίπαλοι της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων πέσανε πάνω τους, για να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις δεκάδων χρόνων, που αποκτήθηκαν με αίμα και θυσίες, το Κόμμα μας εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, στις οποίες κι εσύ συνέβαλες με τις παρατηρήσεις και υποδείξεις σου, δίνει τη μάχη της συσπείρωσης όλων, όσοι αδικούνται και καταπιέζονται από τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τους δυνατούς του πλούτου. Δίνει τη μάχη, για να χτιστεί το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, για ν' αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του πολέμου και της εκμετάλλευσης, ενάντια στους λαούς και τους εργαζόμενους.

Να είσαι σίγουρος ότι, όπως εσύ τα έδωσες όλα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξημερώσουν για το λαό μας καλύτερες μέρες.

Στην άξια συντρόφισσά σου Δέσπω, όπως εσύ τη φώναζες και στα αγαπημένα σου παιδιά Διονύση και Ελένη, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τους ευχόμαστε μαζί με τα εγγόνια σου, που τόσο αγάπησες, να έχουν υγεία και προκοπή.

Εμείς σε αποχαιρετάμε και σου δίνουμε μια υπόσχεση: Θα σε θυμόμαστε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν τα όνειρα και τα ιδανικά σου, τα ιδανικά του ΚΚΕ, ιδανικά της νέας γενιάς και του λαού μας.Αντίο σύντροφε Γεράσιμε".

Ενας μεγάλος ταξιδευτής

Εκ μέρους της οργάνωσής του, της ΚΟΒ Φιλαδέλφειας, τον σύντροφο Γεράσιμο Στεφανάτο αποχαιρέτησε η Δώρα Μόσχου.Αποσπάσματα της ομιλίας της παραθέτουμε παρακάτω:

"Ο σ. Γεράσιμος τελείωσε χτες το ταξίδι του. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε το 1920 στις ακτές της πιο βαθιάς, της πιο ήρεμης ελληνικής θάλασσας, στην Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, στο Ληξούρι των Γραμμάτων και του ανατρεπτικού σατιρικού λόγου. Ενα ταξίδι που, πολύ νωρίς, οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν με το ατελεύτητο κόκκινο ποτάμι του αγώνα.

Ηταν ένα παιδί 15 χρόνων που είχε αφήσει τις εγκύκλιες σπουδές του για να δουλέψει εργάτης σε οινοποιείο, όταν ένωσε τη ζωή του με τη ζωή των εργαζόμενων όλου του κόσμου, όταν γνώρισε το κόμμα της εργατικής τάξης, το τιμημένο ΚΚΕ, και έγινε μέλος του. Σ' αυτό το Κόμμα, που κουβαλά την ανθρώπινη ιστορία στους ώμους του, έμεινε απόλυτα και ακατάλυτα πιστός: στα χρόνια της Κατοχής, καθοδηγητής των κομματικών και ΕΑΜίτικων οργανώσεων της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης και όταν με τον ερχομό της "ψεύτρας λευτεριάς" η "ευγνωμονούσα πατρίς" τον αντάμειψε με φυλακή και εξορία. Στην εποποιία του ΔΣΕ και στα χρόνια της προσφυγιάς, στις υγρές πεδιάδες του Δούναβη και του Μόσκοβα, αλλά και στη ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων των σοσιαλιστικών χωρών, εκεί όπου ερεύνησε και εμβάθυνε στους περίπλοκους αλλά αποκαλυπτικούς της αλήθειας δρόμους της μαρξιστικής επιστήμης. Υπήρξε ακατάλυτα πιστός στο Κόμμα μας ο σ. Γεράσιμος και ως οργανωτικό στέλεχος, σε συνθήκες παρανομίας και νομιμότητας και ως δημοσιογράφος και ως λόγιος. Και υπήρξε αγωνιστής σε όλες τις στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, ακόμα και - όπως μαρτυρά η συντρόφισσα του - την τελευταία στιγμή της επώδυνης αρρώστιας του.

Εμείς οι σ/φοι της ΚΟΒ του, θα διακινδυνεύσουμε έναν ακόμα χαρακτηρισμό: ο σύντροφος που "έφυγε" ήταν, ως Κεφαλλονίτης, αλλά και ως κομμουνιστής, ένας μεγάλος ταξιδευτής. Ως Κεφαλλονίτης, στο χώρο που διαμορφώνει η φύση. Ως κομμουνιστής, στην ιστορία, που χτίζουν οι άνθρωποι μέχρι να φτιάξουν έναν καινούριο κόσμο, όπου θα είναι αντάξιος του ονόματός τους.

Ο σ. Γεράσιμος τελείωσε το ταξίδι του. Εμείς οι σ/φοι του, συνεχίζουμε το δικό μας, πάνω στο ίδιο καράβι του αγώνα και αφού, από καρδιάς, εκφράσουμε τη συμπαράσταση και το σεβασμό μας στη σ/φισσα και τα παιδιά του, του δίνουμε την υπόσχεση: "οι μέρες που λαχτάρησες θα 'ρθουν".

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ
Στο στερνό ταξίδι με την κόκκινη σημαία συντροφιά

Με ένα πλήθος χειροκροτημάτων να τον συνοδεύει στην "τελευταία του κατοικία", οι σύντροφοι, οι συναγωνιστές και οι φίλοι του Γεράσιμου Στεφανάτου έστειλαν χτες, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, το "στερνό" αντίο στον αταλάντευτο αγωνιστή του ΚΚΕ, που άφησε την τελευταία του πνοή στα 77 χρόνια του. Ηταν η αναγνώριση για τη ζωή και τη συμμετοχή του στους αγώνες του επαναστατικού κινήματος και του λαού της πατρίδας μας.

Η θλίψη και ο πόνος για τον χαμό του Γεράσιμου Στεφανάτου ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των αγαπημένων του προσώπων, αλλά και όσων των γνώρισαν. Πάνω όμως από τον πόνο και τα δάκρυα, "βρέθηκε" η περηφάνια, για έναν άνθρωπο που συνέδεσε τη ζωή του με τους αγώνες για τα δίκαια της εργατικής τάξης. Ολοι οι σύντροφοί του, θέλησαν να σταθούν για λίγα λεπτά δίπλα στο φέρετρο του Κεφαλλονίτη αγωνιστή ως τιμητική φρουρά. Το φέρετρο, που το σκέπαζε η κόκκινη σημαία το Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να το συντροφεύει μέχρι την τελευταία στιγμή. Ετσι όπως αυτός τη "συντρόφευσε" και την τίμησε σε όλα τα χρόνια της ζωής του, πιστός στα ιδανικά του Κόμματός του, πιστός στα ιδανικά και τα οράματα του σοσιαλισμού.

Τον σ. Γεράσιμο αποχαιρέτισαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκ μέρους της ΚΟΒ Φιλαδέλφειας η Δώρα Μόσχου και εκ μέρους φίλων και συντρόφων από την Κεφαλλονιά ο Σπύρος Σταματάτος.

Στην κηδεία του Γεράσιμου Στεφανάτου παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα.Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Νίκος Τερζόγλου,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Νίκος Καραντηνός,αντιπροσωπεία του "Ριζοσπάστη" καθώς και πολλοί συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι.

Στεφάνια στη μνήμη του συντρόφου κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ,η ΚΟ Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ,η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ,ο "Ριζοσπάστης",η ΚΟ Ληξουρίου,η ΚΟ Αγίας Θέκλας,η ΝΕ Ιθάκης - Κεφαλλονιάς,η ΝΕ Αχαϊας,ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44 καθώς και πολλοί φίλοι και συγγενείς.

Στη μνήμη του

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και ακριβού της νιότης φίλου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει 25.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

  • Η ΠΕΑΕΑ, αντί για στεφάνι στον τάφο του Γεράσιμου Στεφανάτου, προσφέρει 10.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η οικογένεια Γιώργη Αγγουράκη (Αλέκου Ψηλορείτη) αντί για στεφάνι στον τάφο του Γεράσιμου Στεφανάτου) προσφέρει 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Οι Πολύδωρος, Διονύσης και Αντώνης Ραλλάτος πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη του Γεράσιμου Στεφανάτου.
Εδωσε όλες του τις δυνάμεις για την προκοπή του λαού

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Γεράσιμου Στεφανάτου

Ανακοίνωση για τον θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της λαϊκής προκοπής και άξιου τέκνου της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, συντρόφου Γεράσιμου Στεφανάτου, εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζονται τα εξής:

"Ενας ακόμα παλαίμαχος κομμουνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, έφυγε από κοντά μας. Ο σ. Γεράσιμος Στεφανάτος άφησε χτες βράδυ την κομμουνιστική μας οικογένεια, χτυπημένος από τη βαριά αρρώστια.

Ο Γεράσιμος Στεφανάτος υπηρέτησε το ΚΚΕ επί 60 ολόκληρα χρόνια. Υπήρξε μέλος της ΚΕ από το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ μέχρι το 13ο και αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ από το 1968 - 1974. Ανήκει στην ηρωική γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδα, που έδωσε όλες τις δυνάμεις της για την προκοπή του λαού, για το σοσιαλισμό, αψηφώντας τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια.

Αυτή η 60χρονη πορεία του, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, αποτελεί, όπως και η προηγούμενη, ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του, για τις νέες γενιές που καταλαμβάνουν τα σημερινά μετερίζια του αγώνα.

Σ' αυτή την επική διαδρομή ο Γεράσιμος Στεφανάτος έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία, που είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη συλλογική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

Η ΚΕ του ΚΚΕ συλλυπείται θερμά την οικογένεια του συντρόφου μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ