Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας μεγάλος ταξιδευτής

Εκ μέρους της οργάνωσής του, της ΚΟΒ Φιλαδέλφειας, τον σύντροφο Γεράσιμο Στεφανάτο αποχαιρέτησε η Δώρα Μόσχου.Αποσπάσματα της ομιλίας της παραθέτουμε παρακάτω:

"Ο σ. Γεράσιμος τελείωσε χτες το ταξίδι του. Ενα ταξίδι που ξεκίνησε το 1920 στις ακτές της πιο βαθιάς, της πιο ήρεμης ελληνικής θάλασσας, στην Κεφαλονιά των εξεγέρσεων, στο Ληξούρι των Γραμμάτων και του ανατρεπτικού σατιρικού λόγου. Ενα ταξίδι που, πολύ νωρίς, οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν με το ατελεύτητο κόκκινο ποτάμι του αγώνα.

Ηταν ένα παιδί 15 χρόνων που είχε αφήσει τις εγκύκλιες σπουδές του για να δουλέψει εργάτης σε οινοποιείο, όταν ένωσε τη ζωή του με τη ζωή των εργαζόμενων όλου του κόσμου, όταν γνώρισε το κόμμα της εργατικής τάξης, το τιμημένο ΚΚΕ, και έγινε μέλος του. Σ' αυτό το Κόμμα, που κουβαλά την ανθρώπινη ιστορία στους ώμους του, έμεινε απόλυτα και ακατάλυτα πιστός: στα χρόνια της Κατοχής, καθοδηγητής των κομματικών και ΕΑΜίτικων οργανώσεων της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης και όταν με τον ερχομό της "ψεύτρας λευτεριάς" η "ευγνωμονούσα πατρίς" τον αντάμειψε με φυλακή και εξορία. Στην εποποιία του ΔΣΕ και στα χρόνια της προσφυγιάς, στις υγρές πεδιάδες του Δούναβη και του Μόσκοβα, αλλά και στη ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων των σοσιαλιστικών χωρών, εκεί όπου ερεύνησε και εμβάθυνε στους περίπλοκους αλλά αποκαλυπτικούς της αλήθειας δρόμους της μαρξιστικής επιστήμης. Υπήρξε ακατάλυτα πιστός στο Κόμμα μας ο σ. Γεράσιμος και ως οργανωτικό στέλεχος, σε συνθήκες παρανομίας και νομιμότητας και ως δημοσιογράφος και ως λόγιος. Και υπήρξε αγωνιστής σε όλες τις στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, ακόμα και - όπως μαρτυρά η συντρόφισσα του - την τελευταία στιγμή της επώδυνης αρρώστιας του.

Εμείς οι σ/φοι της ΚΟΒ του, θα διακινδυνεύσουμε έναν ακόμα χαρακτηρισμό: ο σύντροφος που "έφυγε" ήταν, ως Κεφαλλονίτης, αλλά και ως κομμουνιστής, ένας μεγάλος ταξιδευτής. Ως Κεφαλλονίτης, στο χώρο που διαμορφώνει η φύση. Ως κομμουνιστής, στην ιστορία, που χτίζουν οι άνθρωποι μέχρι να φτιάξουν έναν καινούριο κόσμο, όπου θα είναι αντάξιος του ονόματός τους.

Ο σ. Γεράσιμος τελείωσε το ταξίδι του. Εμείς οι σ/φοι του, συνεχίζουμε το δικό μας, πάνω στο ίδιο καράβι του αγώνα και αφού, από καρδιάς, εκφράσουμε τη συμπαράσταση και το σεβασμό μας στη σ/φισσα και τα παιδιά του, του δίνουμε την υπόσχεση: "οι μέρες που λαχτάρησες θα 'ρθουν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-02-16 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-02-16 00:00:00.0)
Προσφέρουν στο ΚΚΕ (2010-12-29 00:00:00.0)
ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ (2010-05-02 00:00:00.0)
H πολιτική κηδεία της σ. Μαρίας Κυριακίδου (2009-03-14 00:00:00.0)
Στη μνήμη του Γιάννη Μυλωνά (2006-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ