Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Οπως κάθε Πάσχα έτσι και φέτος η στήλη προτείνει μερικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαβάσουμε ορισμένους ενδιαφέροντες τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μερικούς μήνες. Ας ξεκινήσουμε με τους μεγάλους.

"Η εμπειρική έρευνα στην εκπαίδευση", Javeau Claude, εκδ. "ΤΥΠΩΘΗΤΩ".Οι έρευνες δεν μπορούν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό σκελετό πάνω στον οποίο θα χτιστεί όλο το οικοδόμημα της κοινωνιολογίας, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα διακριτικό και συνάμα διεισδυτικό καθρέφτη της ανθρώπινης ετερογένειας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε κάτω από τον πολύχρωμο ιστό της κοινωνικής πανσπερμίας. Στο παρόν βιβλίο αναλύονται τα προβλήματα και τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο δρόμο τους οι υποψήφιοι ερευνητές και παρέχονται όλες οι γνώσεις για τις βασικές τεχνικές που θα υποστηρίξουν ουσιαστικά την ορθή έρευνα με ερωτηματολόγιο. Ενα χρησιμότατο εγχειρίδιο και για τις ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

"Εργαστήρια" εκδ. "ΣΑΒΒΑΛΑ". Δεν είναι λίγοι οι παιδαγωγοί που υποστηρίζουν ότι η μάθηση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για παιχνίδι, διασκέδαση και δημιουργία. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με τη σειρά αυτή. "Εξερευνώ τη φύση".Στο εργαστήριο της φύσης τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα φυτά και τα μικρά ζώα που βρίσκονται γύρω τους. Σαν μικροί εξερευνητές ανακαλύπτουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που αυτά ζούνε, τρέφονται και πολλαπλασιάζονται, αλλά και για τα στοιχεία - φως, νερό, αέρας - που τα επηρεάζουν. Το βιβλίο παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής των παρατηρήσεών τους και της διενέργειας μιας σειράς πειραμάτων. "Ταξίδι στον κόσμο της φυσικής".Εδώ επιτυγχάνεται η εκμάθηση των βασικών νόμων της φυσικής και των δυνάμεων της φύσης. Τα παιδιά αποκαλύπτουν συναρπαστικά πράγματα για το νερό, το φως, το μαγνητισμό και μέσα από τις 48 σελίδες και τις πάνω από εκατό εικόνες έχουμε την πιο προσιτή εισαγωγή στη φυσική. "Μελετώ τις δυνάμεις".Εδώ μαθαίνει κανείς πώς οι δυνάμεις και η ενέργεια προκαλούν τα φαινόμενα στο σύμπαν. Μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν καταπληκτικά πειράματα χρησιμοποιώντας υλικά από το κουτί και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αν θέλουν να φτιάξουν το δικό τους αγωνιστικό αυτοκινητάκι ή ένα εκτοξευτήρα πυραύλων, αν θέλουν να κάνουν αγώνες με αεριωθούμενα μπαλόνια ή να δουν ένα ηφαίστειο να εκρήγνυται κι ένα υποβρύχιο να καταδύεται, αυτό το βιβλίο θα τους δείξει τον τρόπο. "Εξερευνώ το διάστημα".Το εργαστήριο του διαστήματος ίσως είναι το εντυπωσιακότερο της σειράς. Εδώ οι μικροί θ' ανακαλύψουν μέσω του εκπληκτικού κόσμου της αστρονομίας τον ήλιο, τη γη και άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Εικόνες, περιγράμματα και λοιπό υλικό που υπάρχει στο κουτί θα εξηγήσουν τα μυστήρια του γαλαξία. Συγγραφείς της σειράς: Brenda Walpole (των δυο πρώτων) και Godfrey Hall των άλλων δυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ