Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ακολουθεί την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα, βουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση της Εκθεσης Δράσης του Γραφείου και της Διαρκούς Επιτροπής

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη συζήτηση της Εκθεσης Δράσης του Γραφείου και της Διαρκούς Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε τα παρακάτω: "Αναγνωρίζω ότι το Γραφείο και η Διαρκής Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέπτυξαν μία σημαντική δραστηριότητα κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν ξέφυγαν από τον γενικό κανόνα του οργανισμού, δηλαδή από την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Στο λίγο χρόνο που διαθέτω, θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτή την Εκθεση Δράσης.

Η πρώτη είναι μία κριτική που αφορά σε σας κυρία πρόεδρε και στον εισηγητή κ. BAUMEL.

Κατά την πρόσφατη σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης στη Σεούλ, πήρατε το λόγο κα πρόεδρε, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως και ο κ. BAUMEL ως αντιπρόεδρός του, για να υποστηρίξετε την αποβολή της Λευκορωσικής Δημοκρατίας από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση. Το επιχείρημα, για να μην πω το πρόσχημα, για να υποστηριχτεί αυτή η αποβολή, ήταν ότι οι εκλογές και το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία δεν ανταποκρίνονταν στους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης. Υπενθυμίζω ότι οι ομιλίες σας αυτές έγιναν στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, μιας χώρα δηλαδή όπου οι δημοκρατικές ελευθερίες και αρχές ποδοπατούνται σε μόνιμη βάση. Και εκφράστηκε στη Σύνοδο μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του κόμματος του Μπερίσα - ξέρουμε πώς πέτυχε εκλογική πλειοψηφία - της Εσθονίας, της Λιθουανίας και ορισμένων άλλων χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου επίσης οι δημοκρατικοί κανόνες παραβιάζονται βάναυσα και κατά τις εκλογές.

Εάν είχατε κάποια γνώμη να διατυπώσετε κα πρόεδρε, πιστεύω ότι θα 'πρεπε να το είχατε κάνει προσωπικά ως βουλευτής μέλος της Εθνικής σας Αντιπροσωπείας και να μην επικαλεστείτε την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης διότι αυτό επέδρασε σημαντικά στη λήψη της απόφασης. Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι - όπως θα θυμάστε - η Εκτελεστική Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης αιφνιδίασε το συμβούλιό της και το οδήγησε σε μία εσπευσμένη απόφαση αποβολής της Λευκορωσίας.

Κουρδικό ζήτημα

Το δεύτερο θέμα, με το οποίο θα ήθελα να καταπιαστώ, αφορά στην απουσία οποιασδήποτε δράσης του Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το διάστημα αυτό σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.Ο κουρδικός λαός που υφίσταται τη γενοκτονία στην Τουρκία, αλλά διώκεται επίσης στο Ιράκ και στο Ιράν δεν έχει την πρακτική υποστήριξη του Συμβουλίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών και τα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Υπενθυμίζω επίσης ότι το Σύνταγμα και ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας δεν έχουν ακόμα τροποποιηθεί, παρά τις δεσμεύσεις των τουρκικών αρχών και συνεχίζουν να είναι αντιδημοκρατικά. Εξάλλου αυτός είναι ο λόγος μεταξύ άλλων που έχουμε στην Τουρκία ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών κρατουμένων. Παρ' όλα αυτά όμως, η Τουρκία συνεχίζει να συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς ουσιαστικά να της γίνεται έστω κριτική από τη συνέλευσή μας.

Αλβανία

Το τρίτο ζήτημα αφορά την Αλβανία. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Συμβούλιο οφείλει να υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους. Οφειλε, λοιπόν, να αντιδράσει κατά της αποστολής ξένων στρατευμάτων σε μία χώρα ανεξάρτητη, μέλος του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτή η αποστολή στρατευμάτων παραβιάζει κατά τη γνώμη μου την αρχή μη επέμβασης στα εσωτερικά ανεξαρτήτων κρατών ακόμα περισσότερο, όταν η επέμβαση είναι στρατιωτική όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αποστολής στρατευμάτων στην Αλβανία. Η επίκληση της απόφασης της Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιστοιχεί στην πραγματικότητα με αναγνώριση της παραβίασης του Χάρτη του ΟΗΕ που θέλει τα στρατεύματα να στέλνονται αποκλειστικά και μόνο όταν έχουμε συγκρούσεις και να είναι μόνον κυανόκρανοι. Επίσης η επίκληση της απόφασης του ΟΑΣΕ αντιστοιχεί στην πραγματικότητα με κατάφωρη παραβίαση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που διασφαλίζει στους λαούς να επιλέγουν μόνοι τους το κοινωνικό τους σύστημα και να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα εσωτερικά τους προβλήματα.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κατά τη γνώμη μου καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει αποστολή στρατευμάτων.

Να, γιατί το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης όφειλε να αντιδράσει εναντίον κάθε ανάμειξης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στρατιωτική, στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, της οποίας ο λαός εξεγέρθηκε και πήρε τα όπλα ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα, το οποίο ωστόσο - δεν πρέπει να το ξεχνάμε - εγκαταστάθηκε στη χώρα αυτή με ξένη επέμβαση και με μέσα ολωσδιόλου αντιδημοκρατικά. Να θυμίσουμε ακόμα ότι ο Μπερίσα έγινε δεκτός στη Συνέλευσή μας ως πρωταθλητής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Θα ήθελα τέλος να σημειώσω ότι αντιτασσόμενο το Γραφείο στις επεμβάσεις που μόλις κατάγγειλα, θα συνέβαλε στη διαφύλαξη του κλονισμένου κύρους οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, καθώς επίσης και το δικού του κύρους. Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι αν συνεχίσουμε το σημερινό δρόμο, θα εισέλθουμε σε μία ατελείωτη αλυσίδα αναμείξεων στα εσωτερικά των λαών και στρατιωτικών επεμβάσεων, πράγμα που θα μας οδηγούσε σε καταστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες και ολέθριες για την ανθρωπότητα και πριν από όλα για την Ευρώπη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ