ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα κρατήσουν για να κερδίσουν
  • Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους Θεσσαλοί αγρότες με αποκλεισμούς κι άλλων Εθνικών οδών και επαρχιακών οδικών κόμβων. Δεκάδες μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο
  • Συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, μαθητών, συνταξιούχων
  • Για να διασπάσουν τον αγώνα και να απομονώσουν τους αγρότες από την "κοινή γνώμη" κινούνται κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ

Με "ηθικόν ακμαιότατον" οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους,που έχει συγκλονίσει και συνεγείρει ολόκληρη τη χώρα. Οχι μόνο "κρατάνε γερά" επί έξι μέρες, αλλά καθημερινά έρχονται εκατοντάδες νέα τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού,ενώ νέα μπλόκα στήνονται σε άλλους βασικούς οδικούς κόμβους. Ταυτόχρονα ο ξεσηκωμός των αγροτών αγκαλιάζει πλέον ολόκληρη τη χώρα, καθώς δεκάδες μπλόκα έχουν στηθεί από το Διδυμότειχο και τους Ευζώνους, μέχρι την Αρτα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 12.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλίας.Εκτός από τα έξι μπλόκα επί της Εθνικής οδού - Αλμυρού, Βελεστίνου, "Βιοκαρπέτ", κόμβου του Βόλου, Συκουρίου, Τεμπών - αποκλείστηκε και η Εθνική οδός Τρικάλων - Ιωαννίνων,στο ύψος της Θεόπετρας,μ' αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η συγκοινωνία προς την Ηπειρο καθώς και η Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης,στο "Χάνι του Χατζηγώγου".Τρακτέρ έχουν αποκλείσει και πολλούς επαρχιακούς δρόμους, ενώ χιλιάδες άλλα βρίσκονται στις πλατείες των χωριών, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, των μαθητών, των συνταξιούχων στον αγώνα της αγροτιάς.Στα μπλόκα έρχονται καθημερινά αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων κι άλλων μαζικών φορέων και εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, ενώ πρόεδροι κοινοτήτων συγκεντρώνουν τρόφιμα και τα στέλνουν στους αγρότες. Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και γνωστοί καλλιτέχνες,όπως ο Θ. Μπακαλάκος,που τραγούδησε "Τ' αγροτικά" στα μπλόκα και οι Γιώτα Βέη και Στ. Ψαραδάκος,που θα πάνε εκεί αύριο, Τετάρτη.

Ούτε οι αντίξοες καιρικές συνθήκες - συνεχείς βροχοπτώσεις, ομίχλη και τσουχτερό κρύο - ούτε κανένα άλλο εμπόδιο μπορεί να σταματήσει την αγροτιά της Θεσσαλίας που είναι αποφασισμένη να μείνει στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματα, αλλά συνεχίζει να εμπαίζει τους αγρότες.Οι υποσχέσεις για καταβολή του 40δραχμου και τραπεζική ρύθμιση κάποιων χρεών δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα, αλλά αποδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεγελάσει, για μια ακόμα φορά, τους ξεσηκωμένους αγρότες, ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κινείται για να διασπάσει τον αγώνα. Το υπουργείο Γεωργίας και η "Χαριλάου Τρικούπη", με εγκύκλιους προς τα στελέχη του κόμματος, νομάρχες και εκπροσώπους μαζικών φορέων, με διοργάνωση συσκέψεων στις θεσσαλικές πόλεις, επιχειρούν να υπονομεύσουν την πάλη της αγροτιάς. Ως πρώτο στόχο έχουν να αποσυρθούν τα "πράσινα" - όπως τα ονομάζουν - τρακτέρ από τα μπλόκα της Εθνικής οδού.

Ομως κι αυτή η προσπάθεια "πέφτει στο κενό". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομάρχης Καρδίτσας και ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου - στελέχη του κυβερνώντος κόμματος - που κατηγορήθηκαν, σε δημοσίευμα εφημερίδας, ότι συμπαραστέκονται στους αγρότες, όχι μόνο αποδέχονται αυτή την "κατηγορία" αλλά, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, επέμειναν στη θέση τους ότι οι αγρότες έχουν δίκιο που βγαίνουν στους δρόμους και ζήτησαν πάλι από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ενωμένη σαν μια γροθιά είναι η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,- στην οποία συμμετέχουν αγροτικά στελέχη που πρόσκεινται σε όλα τα πολιτικά κόμματα - που καθοδηγεί και συντονίζει την πάλη και τα μέλη της δηλώνουν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί μέχρι η κυβέρνηση απαντήσει επίσημα, δεσμευτεί κι αρχίσει να παίρνει μέτρα για τη λύση των αγροτικών προβλημάτων.

Η ίδια ενότητα επικρατεί και στα μπλόκα. Οι αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μείνουν εκεί ως το τέλος και δηλώνουν πως έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη Συντονιστική Επιτροπή. Ταυτόχρονα προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην "ποντάρει στην κούρασή τους, ούτε στους "Δούρειους Ιππους" για να στηλιτεύσει την κινητοποίηση.

Επί έξι μέρες τώρα η Εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, απ' τον Αλμυρό μέχρι τα Τέμπη, έχει γίνει το "σπίτι" των Θεσσαλών αγροτών. Εστησαν πρόχειρες σκηνές από νάιλον για να προφυλάσσονται από τη βροχή. Μαγειρεύουν και τρώνε στα μπλόκα. Και βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση για ενδεχόμενες προβοκάτσιες...

Ο αγώνας των αγροτών αφορά όλο το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η ελληνική κυβέρνηση με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αποδεικνύει ότι τα μόνα όπλα που έχει να αντιτάξει στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς μας είναι ο εκβιασμός, η τρομοκρατία και η συκοφαντία. Η αγροτιά συνειδητοποιεί μέσα από την ίδια της την πείρα ότι ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος είναι ο προθάλαμος της εξαπάτησης και κοροϊδίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς έχει μετατραπεί χρόνια τώρα σε όμηρο της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολων εκείνων που αρπάζουν τη γη από τους μικρομεσαίους αγρότες και επιβάλλουν τη συγκέντρωσή της σε λίγα χέρια, όπως παλαιότερα συνέβαινε με τους τσιφλικάδες.

Η μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς μας, υποφέρει από τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις και από τη θάλασσα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται στο όνομα της διεθνούς συνεργασίας και της κατάργησης του προστατευτισμού. Στην πραγματικότητα, αυτή η πολιτική προστατεύει μόνο τα κέρδη των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας μιας χούφτας χωρών, που έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Το ΚΚΕ βρίσκεται ολόψυχα στο πλευρό της αγροτιάς όπως και όλου του εργαζόμενου λαού που δέχεται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Η ενότητα της αγροτιάς είναι και θα είναι το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην προσπάθεια διάσπασης των αγώνων.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση αντί να συκοφαντεί και να λασπολογεί, αντί να εκβιάζει, να δώσει άμεση και χειροπιαστή λύση στα δίκαια αιτήματα.

1. Να δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς εισοδηματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλους συγκεκριμένους πόρους. Να δοθούν ανάλογες ενισχύσεις στους σταφιδοπαραγωγούς και στους άλλους παραγωγούς που αυτή τη στιγμή είναι σε κινητοποίηση. Να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους. Να δοθεί στρεμματική ενίσχυση 150.000 δρχ. στους σταφιδοπαραγωγούς και να καθοριστεί τιμή 380 δρχ. ανά κιλό. Να απορριφθούν οι νέοι κανονισμοί που συζητιούνται για το λάδι και τα κρασοστάφυλα.

2. Να προχωρήσει η ρύθμιση των χρεών σύμφωνα με τις προτάσεις των αγροτών.

3. Να μειωθεί στο 8% ο ΦΠΑ για τα μέσα και εφόδια.

4. Να καθοριστεί τιμή τράνζιτ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η αγροτιά για τις φροντίδας των καλλιεργειών.

5. Να διπλασιαστούν άμεσα οι αγροτικές συντάξεις με προοπτική να φτάσουν την κατώτερη του ΙΚΑ.

Ο αγώνας των αγροτών αφορά όλο το λαό. Η επιτυχημένη έκβασή του θα είναι σε όφελος όλων των εργαζομένων".

"Απαιτούμε λύσεις και όχι κοροϊδία"

Αμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους και όχι κοροϊδία απαιτούν οι εξεγερμένοι αγρότες.

Οι ψευτοδεσμεύσεις που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στη Λάρισα, κάτω από την πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων, προκάλεσαν αγανάκτηση και οργή στους αγωνιζόμενους αγρότες. Αγανάκτηση που κορυφώθηκε χτες, όταν οι βαμβακοπαραγωγοί που πήγαν να εισπράξουν το 40δραχμο - όπως ρητά τους είχε διαβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι θα καταβληθεί - έφυγαν με άδεια χέρια. Στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) της Θεσσαλίας, τους έλεγαν ότι δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα οι απαιτούμενες διαδικασίες για να πάρουν τα χρήματα αυτά. Και αυτό όταν ο ίδιος ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης δήλωνε μεγαλόστομα το Σάββατο - στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων - ότι αν ήταν ανοιχτά τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ θα έπαιρναν τα χρήματα την ίδια μέρα!

"Μηδέν το αποτέλεσμα...", ήταν τα λόγια του Γιάννης Τσιτόγλου από το Καππαδοκικό Καρδίτσας. "Πολλοί συγχωριανοί μου, συνέχισε, πήγανε σήμερα (σ.σ. χτες) στους Σοφάδες να πάρουν το 40δραχμο και τους είπαν να περάσουν αργότερα γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες". Λίγα μέτρα πιο κάτω, το ίδιο μας είπε και ο Παναγιώτης Γκατής καθώς και άλλοι βαμβακοπαραγωγοί από τις περιοχές των Σοφάδων και Παλαμά. Χαρακτηριστικά τα λόγια του: "Αν η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει έτσι με το 40δραχμο, που έτσι και αλλιώς είναι δικά μας λεφτά, τότε τι να πω: Κολοκύθια στο πάτερο...".

Η παραπάνω ρήση ισχύει και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές δεσμεύσεις. "Τι, θα μας σώσουν με την εξέταση των ενστάσεων μήπως; αναρωτήθηκε ο Π. Γκατής ή με τη ρύθμιση των χρεών όπως την ανακοίνωσαν. Εμείς δε ζητάμε αυτό, συνέχισε, ζητάμε "παγοποίηση" των χρεών και αργότερα ρύθμιση. Μιλάμε για πέντε πραγματάκια και αυτοί εδώ πάνε να μας κοροϊδέψουν. Μας λέει η κυβέρνηση, για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ όμως μας έχει πει ότι ο νόμος δεν προβλέπει να μας αποζημιώσει για την καταστροφή που πάθαμε στο βαμβάκι", κατέληξε.

Με τη σειρά του ο Νίκος Κόγιας από τους Σοφάδες τόνισε: "Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν ότι για μας τους αγρότες τίθεται θέμα επιβίωσης. Δε ζητάμε από την κυβέρνηση να μοιράσει έτσι απλά λεφτά στους αγρότες, ζητάμε τη διαφύλαξη του εισοδήματός μας. Ζητάμε συμπληρωματική ενίσχυση για φέτος που να συμπληρώνει 90.000 δραχμές το στρέμμα. Αλλά ούτε αυτό φτάνει. Μόνο αν καθοριστεί τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει κάποιο κέρδος τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί, τι θα γίνει του χρόνου, αν από τα 110 κιλά το στρέμμα που πήρα φέτος, καταφέρω να πάρω 300 κιλά με την ίδια τιμή - 180 δραχμές - πάλι δε θα μπορέσουμε να βγούμε και να ξεχρεώσουμε".

Οι αγρότες που βρίσκονται στην Εθνική οδό είναι αποφασισμένοι να πετύχουν με τον αγώνα τους την ικανοποίηση των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Κοινότητας Προάστιο Δημήτρης Κωστόπουλος επισημαίνει: "Δε θα φύγουμε από δω χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ολοι εδώ στηρίζουμε τη συντονιστική επιτροπή και τις αποφάσεις που πήραμε εδώ και δυο μήνες στις συνελεύσεις και συγκεντρώσεις των αγροτικών μας συλλόγων, όπου καθορίσαμε και τα αιτήματά μας".

Παρέμβαση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες αγρότες, έφερε, με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης,επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Β. Εφραιμίδης κάλεσε την Επιτροπή της ΕΕ να τοποθετηθεί άμεσα στο αν θα προβεί και με ποια συγκεκριμένα μέτρα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και στο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις και έχει θέσει αιτήματα για αναπροσανατολισμό της αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών, όπως το επιβάλλει η οξύτητα των προβλημάτων αλλά και η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στην Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "συνέπεια των συμφωνιών της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και κυρίως με τις αλλεπάλληλης αναθεωρήσεις των ΚΟΑ των αγροτικών προϊόντων, οι Ελληνες παραγωγοί και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο". Ο Β. Εφραιμίδης επισημαίνει πως όλες οι βασικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καπνά, σιτηρά, λάδι, οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά κ.ά.) περιορίζονται και ταυτόχρονα οι αγρότες στραγγαλίζονται με μείωση των ποσοστώσεων, αύξηση των προστίμων συνυπευθυνότητας, με υποχρεωτικές αγραναπαύσεις και προγράμματα εκρίζωσης, καθώς και με διαρκείς μειώσεις τιμών και επιδοτήσεων.

"Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες οι παραγωγοί όχι μόνο δεν μπορούν να οργανώσουν και να βελτιώσουν ποιοτικά την παραγωγή τους, αλλά πλέον αντιμετωπίζουν και σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, καθώς το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται και το βιοτικό τους επίπεδο υποβαθμίζεται σοβαρά", υπογραμμίζει ο Β. Εφραιμίδης. Σημειώνει επίσης στην Ερώτησή του πως η οξύτητα των προβλημάτων αυτών οδήγησε στις μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ ο Β. Εφραιμίδης αναφέρει πως οι αγρότες γνωρίζουν πως έχουν τη συμπαράσταση των συνδικάτων, μαζικών φορέων, εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους, "για να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια".

Παναγιώτης Γκατής: "Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και με το 40δράχμο που

Παναγιώτης Γκατής: "Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και με το 40δραχμο, που είναι δικά μας λεφτά"

Νίκος Κόγιας: "Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν ότι για τους

Νίκος Κόγιας: "Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν ότι για τους αγρότες τίθεται θέμα επιβίωσης"

Δημήτρης Κωστόπουλος: "Δεν θα φύγουμε από 'δω χωρίς να ικανοποιηθούν"

Δημήτρης Κωστόπουλος: "Δε θα φύγουμε από 'δω, χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας"

"Να μην ξεχνάμε χωριανοί το αίμα του Αντύπα"

"Θάρθουν πάλι τσούρμο οι μεσάζοντες, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες, κ' εμείς στα ίδια θάμαστε άλλη μια φορά, μας παίρνουν τη σοδειά φτηνά... ", "Αχ, πατρίδα μου καημένη, ποια κατάρα σε βαραίνει...", "Δεν ξεχωρίζει το χωράφι απ' την καρδιά του...", "Πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο ο αφέντης άλλαξε...", "Να μην ξεχνάτε χωριανοί το αίμα του Αντύπα...". Ηταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή, όταν οι αγρότες στα μπλόκα της Λάρισας και των Τεμπών συμμετείχαν στις συναυλίες του Θ. Μπακαλάκου.

Τα "Αγροτικά" δόνησαν τις καρδιές τους, ζέσταναν τις ψυχές τους. Μελωδίες, αλλά και ρυθμοί που παρακινούν, που τραγουδήθηκαν το 1974 για πρώτη φορά, "ξαναζωντάνεψαν" το Σάββατο και οι στίχοι τους ήταν επίκαιροι όσο ποτέ. Ο Θ. Μπακαλάκος,μιλώντας στους αγρότες λίγο μετά το τέλος της συναυλίας, τόνισε ότι "η υπομονή και τα όρια των αγροτών έχουν εξαντληθεί και ο αγώνας είναι η μονή επιλογή τους".

Επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα."Η πρωτοφανής, για τα τελευταία 20 χρόνια, μαζική και ενωτική κινητοποίηση των αγροτών, βάζει την κυβέρνηση κατά τον πιο άμεσο τρόπο μπροστά στις ευθύνες της", υπογραμμίζει η Αλέκα Παπαρήγα και ερωτά τον πρωθυπουργό: "Θα συνεχίσει την καταστροφική, για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία της χώρας, πολιτική της και ακόμα, θα συνεχίσει να καθορίζει τη στάση της σύμφωνα με τα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και του Μάαστριχτ; Και εάν οι αποφάσεις των Βρυξελλών αποτελούν μονόδρομο για την κυβέρνηση, τουλάχιστον θα πάρει ορισμένα μέτρα άμεσα για την ανακούφιση των αγροτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας;"

Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν την ουσία των αιτημάτων των αγροτών:

  • Θα δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς η εισοδηματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή άλλους πόρους όπως ζητούν οι αγρότες;
  • Θα προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών σύμφωνα με τις προτάσεις των αγροτών;
  • Θα καθορίζει η κυβέρνηση τιμή τράνζιτ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιεργητικές φροντίδες;
  • Θα μειωθεί ο ΦΠΑ για τα μέσα και τα εφόδια στο 8%;
  • Θα αυξήσει τις εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους;
  • Θα σταματήσει η κυβέρνηση τη βιομηχανία μηνύσεων και καταδικών των αγροτών;
"Επιτυχία για όλους"

"Η μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς έχει μετατραπεί σε όμηρο της κυβερνητικής και κοινοτικής πολιτικής που στόχο έχει, όπως ομολόγησε και ο υπουργός Γεωργίας, τα 900.000 αγροτικά νοικοκυριά να φτάσουν μόλις στις 450.000. Το ΚΚΕ όχι μόνο συμπαραστέκεται στον αγώνα της αγροτιάς, αλλά καλεί όλο τον εργαζόμενο λαό να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα αυτό. Γιατί η επιτυχία του σημαίνει επιτυχία για όλους τους εργαζόμενους", δήλωσε χτες το απόγευμα ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ