Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Απαιτούμε λύσεις και όχι κοροϊδία"

Αμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους και όχι κοροϊδία απαιτούν οι εξεγερμένοι αγρότες.

Οι ψευτοδεσμεύσεις που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στη Λάρισα, κάτω από την πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων, προκάλεσαν αγανάκτηση και οργή στους αγωνιζόμενους αγρότες. Αγανάκτηση που κορυφώθηκε χτες, όταν οι βαμβακοπαραγωγοί που πήγαν να εισπράξουν το 40δραχμο - όπως ρητά τους είχε διαβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι θα καταβληθεί - έφυγαν με άδεια χέρια. Στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) της Θεσσαλίας, τους έλεγαν ότι δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα οι απαιτούμενες διαδικασίες για να πάρουν τα χρήματα αυτά. Και αυτό όταν ο ίδιος ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης δήλωνε μεγαλόστομα το Σάββατο - στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων - ότι αν ήταν ανοιχτά τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ θα έπαιρναν τα χρήματα την ίδια μέρα!

"Μηδέν το αποτέλεσμα...", ήταν τα λόγια του Γιάννης Τσιτόγλου από το Καππαδοκικό Καρδίτσας. "Πολλοί συγχωριανοί μου, συνέχισε, πήγανε σήμερα (σ.σ. χτες) στους Σοφάδες να πάρουν το 40δραχμο και τους είπαν να περάσουν αργότερα γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες". Λίγα μέτρα πιο κάτω, το ίδιο μας είπε και ο Παναγιώτης Γκατής καθώς και άλλοι βαμβακοπαραγωγοί από τις περιοχές των Σοφάδων και Παλαμά. Χαρακτηριστικά τα λόγια του: "Αν η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει έτσι με το 40δραχμο, που έτσι και αλλιώς είναι δικά μας λεφτά, τότε τι να πω: Κολοκύθια στο πάτερο...".

Η παραπάνω ρήση ισχύει και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές δεσμεύσεις. "Τι, θα μας σώσουν με την εξέταση των ενστάσεων μήπως; αναρωτήθηκε ο Π. Γκατής ή με τη ρύθμιση των χρεών όπως την ανακοίνωσαν. Εμείς δε ζητάμε αυτό, συνέχισε, ζητάμε "παγοποίηση" των χρεών και αργότερα ρύθμιση. Μιλάμε για πέντε πραγματάκια και αυτοί εδώ πάνε να μας κοροϊδέψουν. Μας λέει η κυβέρνηση, για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ όμως μας έχει πει ότι ο νόμος δεν προβλέπει να μας αποζημιώσει για την καταστροφή που πάθαμε στο βαμβάκι", κατέληξε.

Με τη σειρά του ο Νίκος Κόγιας από τους Σοφάδες τόνισε: "Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν ότι για μας τους αγρότες τίθεται θέμα επιβίωσης. Δε ζητάμε από την κυβέρνηση να μοιράσει έτσι απλά λεφτά στους αγρότες, ζητάμε τη διαφύλαξη του εισοδήματός μας. Ζητάμε συμπληρωματική ενίσχυση για φέτος που να συμπληρώνει 90.000 δραχμές το στρέμμα. Αλλά ούτε αυτό φτάνει. Μόνο αν καθοριστεί τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει κάποιο κέρδος τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί, τι θα γίνει του χρόνου, αν από τα 110 κιλά το στρέμμα που πήρα φέτος, καταφέρω να πάρω 300 κιλά με την ίδια τιμή - 180 δραχμές - πάλι δε θα μπορέσουμε να βγούμε και να ξεχρεώσουμε".

Οι αγρότες που βρίσκονται στην Εθνική οδό είναι αποφασισμένοι να πετύχουν με τον αγώνα τους την ικανοποίηση των αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Κοινότητας Προάστιο Δημήτρης Κωστόπουλος επισημαίνει: "Δε θα φύγουμε από δω χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ολοι εδώ στηρίζουμε τη συντονιστική επιτροπή και τις αποφάσεις που πήραμε εδώ και δυο μήνες στις συνελεύσεις και συγκεντρώσεις των αγροτικών μας συλλόγων, όπου καθορίσαμε και τα αιτήματά μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν καταβάλλει επιδότηση σε δικαιούχο αγρότη (2007-03-14 00:00:00.0)
Να καλυφθεί η «χασούρα» (2004-12-30 00:00:00.0)
«Φέρτε τα πίσω» (2001-08-25 00:00:00.0)
Πλήρης αβεβαιότητα για τους βαμβακοπαραγωγούς (2000-06-27 00:00:00.0)
Προσωρινά «πίσω» για να επανέλθει! (2000-06-23 00:00:00.0)
Τώρα πληρώνουν την προεκλογική απάτη (2000-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ