Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΟΤΟΚΟΣ"
Αγώνας και όχι φιέστες

Μιλούν στο "Ρ" εργαζόμενοι στο Ιδρυμα

Ημέρα αγώνα και όχι φιέστας είναι η σημερινή για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, τους γονείς τους και τους εργαζόμενους στο Κέντρο Αποκαταστασιακής Εκπαίδευσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση "Θεοτόκος". "Οχι εορτασμό με αδιάφορο υπουργό", θα φωνάξουν σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Εκεί, εργαζόμενοι και γονείς θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. και θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γείτονα.Αίτημά τους να παύσουν οι συνεχείς επιχορηγήσεις, που δίδονται μετά από εκκλήσεις της διοίκησης και των εργαζομένων στο Ιδρυμα και να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση μέσω κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εργαζόμενοι, που από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει τρίωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.), τα τελευταία χρόνια ζουν με το άγχος της πληρωμής. Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί μέχρι και τρίμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Σπ. Αγγελετόπουλο,οι πόροι του Ιδρύματος είναι από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ορισμένες δωρεές. Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 1996 είναι 658 εκατομ. δραχμές. Η διοίκηση είχε ζητήσει 466 εκατομ. δραχμές και το υπουργείο ενέκρινε 213 εκατομ. δραχμές. Στην πορεία το υπουργείο ενέκρινε επιχορήγηση 85 εκατομ. δραχμών και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έλαβε η διοίκηση 100 εκατομ. δραχμές. Δηλαδή, τα Ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν το 1/5 του μηνιαίου κόστους (περίπου 150.000 δραχμές) κάθε παιδιού. "Χρειάζονται ακόμη 180 εκατομ. δραχμές για να "κλείσουμε" τη χρονιά", σημείωσε, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Δεκέμβρη. Εξάλλου, είναι νωπή η απάντηση που τους είχε δώσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ότι το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει μόνο το 1/3 του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, πολλά προνοιακά ιδρύματα - που δεν έχουν αποθέματα - σύντομα θα κλείσουν. Ακόμη, καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και ειδικότερα τον υφυπουργό Θ. Κοτσώνη,που όχι μόνο δεν τους έχει δεχτεί τους τελευταίους επτά μήνες, αλλά ούτε καν έχει απαντήσει στα υπομνήματά τους. Σύμφωνα με τον Κ. Αντάρα,μέλος του ΔΣ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, τα τέσσερα μεγαλύτερα Ιδρύματα ("Θεοτόκος", ΕΛΕΠΑΠ, "Σικιαρίδειο", "Παμμακάριστος"), απέστειλαν από κοινού υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να βρεθεί τρόπος κοστολόγησης των εξόδων, ώστε να υπάρξει σταθερή χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. "Δεν είναι δυνατόν ένα Ιδρυμα με 400 παιδιά να χρηματοδοτείται όσο και ένα άλλο με 50 παιδιά", επισήμανε.

Σημειώνεται ότι στο Ιδρυμα "Θεοτόκος" εργάζονται 100 άτομα, ενώ εξυπηρετεί 380 παιδιά, ηλικίας 6-26 ετών. Για τις μικρές ηλικίες λειτουργεί ως σχολείο και για τους νέους ηλικίας 18-26 ετών ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εργασιακής Τοποθέτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ