Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε συνεδρίασε ούτε η Επιτροπή

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξοφλήσει με τη θεσμική καθιέρωση της 3ης Δεκέμβρη", τονίζει στο "Ρ" ο Χ. Χουρδάκης

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2430/10.7.1996 θεσμοθέτησε την 3 Δεκέμβρη ως Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθώς και την κάρτα του αναπήρου.

Το άρθρο 3 του παραπάνω νόμου προβλέπει και τη σύσταση Επιτροπής "με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των εκδηλώσεων της Ημέρας των Ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής του παγκόσμιου προγράμματος δράσης και των επίσημων κανόνων για ίσες ευκαιρίες, που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες". Η Επιτροπή αυτή, σύμφωνα με το νόμο, αποτελείται από τον υπουργό Υγείας Πρόνοιας ή τον αρμόδιο υφυπουργό και έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Εις εκτέλεσιν του παραπάνω άρθρου ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης έστειλε προς τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή επιστολή (1.11.1996), με την οποία τους ζητούσε να ορίσουν εκπροσώπους για την παραπάνω Επιτροπή. Τελικά η Επιτροπή δεν κατάφερε να συνεδριάσει - έστω και για μια φορά - πριν την 3 Δεκέμβρη.

Το ΚΚΕ όρισε ως εκπρόσωπό του στην Επιτροπή το Χ. Χουρδάκη,τυφλό και εργαζόμενο στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα".

Ο Χ. Χουρδάκης δήλωσε στο "Ρ": "Δεν μπορεί η κυβέρνηση με την αναγνώριση της 3ης Δεκέμβρη σαν Παγκόσμιας Ημέρας των ατόμων με ειδικές ανάγκες να εξοφλάει την υποχρέωσή της για την εγγύηση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό για μια αξιοπρεπή ζωή. Πολλά μπορεί να ακουστούν σήμερα, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους τις 365 μέρες του χρόνου, είναι πολύ διαφορετική απ' όσα θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα διάφορα ψευτοφιλανθρωπικά σόου από τα τηλεοπτικά κανάλια. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με φιέστες, ούτε με τηλεμαραθώνιους, ούτε με τη φιλανθρωπία. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζονται από το νέο σκληρό αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που πολλαπλά θίγει τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δε θέλουν ένα επίδομα και να κλειστούν στο σπίτι τους, ούτε ρουσφετολογική κάλυψη των όποιων αναγκών τους, τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά τους. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να κομπάζει περί προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όταν διάφορες σχολές ή συρρικνώνουν τις δραστηριότητές τους ή κλείνουν. Και όλα αυτά στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, της δήθεν εκσυγχρονιστικής αντίληψης για τη μη αναγκαιότητα των ειδικών σχολείων. Παράλληλα, προτρέπουν την ίδρυση ιδιωτικών ειδικών σχολείων, εφαρμόζουν το νόμο της ΝΔ περί ίδρυσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της φυσικής αποκατάστασης και στο όνομα της ανημπόριας (!) του κράτους προωθούν σύγχρονες μορφές ψευτοφιλανθρωπίας, καταρρακώνοντας προσωπικότητες, καλύπτοντας τα γνωστά άνομα συμφέροντα".

Κατά τα άλλα σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες θα παραδώσει σήμερα το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη την έκθεση με τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζει το άρθρο 2 του νόμου 2430.

Από εκθέσεις καλά πάμε. Από πολιτικά μέτρα τι γίνεται, δε λένε οι αρμόδιοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ