Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Εφιαλτικές ώρες για ολόκληρο το νομό

Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες ξεσπιτωμένοι

Εφιαλτικές ώρες έζησαν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης από τις κατακλυσμιαίες βροχές. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εννέα τραυματίστηκαν και πολλοί, ιδιαίτερα παιδιά, κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά. Την Κυριακή το πρωί το θέαμα που παρουσίαζε ο νομός ήταν ένας απέραντος βάλτος, καταστραμμένα οδοστρώματα, πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, βιομηχανίες. Μέχρι το βράδυ έμεναν αποκλεισμένα πολλά χωριά της ορεινής Ξάνθης. Το σχέδιο "Ξενοκράτης" για μία ακόμη φορά δε λειτούργησε.

Η μεγάλη καταστροφή στον κάμπο άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν έσπασε το ανάχωμα που υπήρχε στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Ξάνθης - Κομοτηνής στο ύψος του εργοστασίου ΣΕΒΑΘ. Τα ορμητικά νερά άρχισαν να κυλούν σε παλιό ξεροπόταμο παρασύροντας στο διάβα τους γέφυρες, οικοδομές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, τα νερά "έφαγαν" ολόκληρα κομμάτια της Εθνικής οδού Ξάνθης - Κομοτηνής. Τα νερά γκρέμισαν τη γέφυρα που συνδέει τα Μάγγανα με την Εθνική οδό. Ενα όχημα έπεσε σε μία τρύπα που άνοιξε στο δρόμο. Μετά από ώρες ανασύρθηκαν νεκροί ο Α. Μπαρμπαθανάσης και η κόρη του Ειρήνη.Επίσης, στην ορεινή Κοινότητα Γλαύκη τα ορμητικά νερά παράσυραν τον 30χρονο Τσεβίτ Κιοντσέ.Οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Γενισέα, τα Πηγάδια, ο Ζυγός, ο Πετεινός, η Φελώνη και το Μαγικό.Επίσης, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το Πόρτο Λάγος,στο οποίο τα μισά του σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Ολοσχερώς καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών όταν υπερχείλισε η λίμνη Βιστωνίδα.Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των χωριών που έχουν περισσότερο πληγεί, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις οι αρχές δε φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα σωστό ανάχωμα στον ποταμό Κόσυνθο.

Στην πόλη της Ξάνθης πολλά άτομα κινδύνεψαν όταν ορμητικοί χείμαρροι άρχισαν να έρχονται στους στενούς δρόμους της Ξάνθης. Τα νερά συναντιούνταν στην πλατεία Αντίκα παρασύροντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας πολλά μαγαζιά και σπίτια. Ο ποταμός Κόσυνθος που διασχίζει την πόλη λίγο έλειψε να υπερχειλίσει. Οπως λένε οι Ξανθιώτες, παλιές χαράδρες μπαζώθηκαν και έγιναν δρόμοι χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη.

Ολη τη νύχτα χτες συνεργεία της νομαρχίας εργάζονταν για να κλείσουν το ανάχωμα του Κόσυνθου που τρύπησε στην περιοχή του εργοστασίου ΣΕΒΑΘ. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Γενισέας και των Βαφέικων ζουν μέσα σε μεγάλη αγωνία από το φόβο μήπως υπάρξει και νέα ισχυρή νεροποντή με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Χτες επίσης έγινε σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Φ. Πετσάλνικου,και αποφασίστηκε το σχέδιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την καταγραφή των προβλημάτων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο γραμματέας της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, Δ. Φωτιάδης,σημείωσε: "Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη και το νομό της Ξάνθης έδειξε στην κυριολεξία τη γύμνια που έχει, όχι μόνο ο νομός μας, αλλά όλη η Ελλάδα σε παρόμοιες θεομηνίες. Το αύριο του νομού έγινε ακόμη δυσκολότερο και ειδικά σ' αυτή την πόλη που η ανεργία φτάνει στο 25%. Καταλαβαίνει κανείς πώς θα είναι αύριο η κατάσταση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο έλεος της εγκληματικής πολιτικής και της επιλεκτικής «ανικανότητας» του κράτους ο λαός (2023-09-28 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν κρύβονται πίσω από τα «έντονα καιρικά φαινόμενα» (2020-08-11 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Πελοπόννησο (2019-01-15 00:00:00.0)
Παραδόθηκε στο έλεος της πλημμύρας (2006-10-19 00:00:00.0)
Η χώρα δεν αντέχει το χειμώνα! (2002-12-10 00:00:00.0)
Μετά την πλημμύρα το πρόβλημα (1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ