Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Τα πήρε όλα το ποτάμι

Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκε ο κάμπος της Ξάνθης όταν έσπασαν από τη νεροποντή τα πλευρικά τοιχώματα του ποταμού Κόσυνθου. Επιτόπου κλιμάκιο του ΚΚΕ

Καλλιέργειες, σπίτια και μαγαζιά κατεστραμμένα. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής που τους πήρε μαζί του το ορμητικό ρέμα. Πολλοί ακόμη δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει το κακό που τους έχει βρει. Λένε: "τουλάχιστον δεν πνιγήκαμε". Σιγά σιγά όμως και όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, κάθονται και σκέφτονται για το κακό που τους έχει βρει. Γνωρίζουν ότι για πολλούς η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη κι ας παίρνουν όπως πάντα ένα σωρό υποσχέσεις.

Η καταστροφή για τον κάμπο της Ξάνθης άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου όταν έσπασε το πλευρικό ανάχωμα στον Κόσυνθο ποταμό και υπερχείλισαν τα κανάλια. Ο κάμπος μετατράπηκε σε λίμνη που μπροστά της η γειτονική Βιστωνίδα έμοιαζε μικρή. Βρεθήκαμε στην περιοχή συνοδεύοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που έφτασε εκεί αμέσως μόλις έγινε γνωστό το κακό. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης με επικεφαλής το γραμματέα της Δημήτρη Φωτιάδη.

Συναντήσαμε τους πρώτους πληγέντες στις κοινότητες Πετεινού και Φελώνης."Στην κοινότητά μας είχαμε ζημιές σε πέντε σπίτια. Εγώ είχα τριάντα πέντε στρέμματα βαμβάκια που καταστράφηκαν χωρίς να προλάβω να μαζέψω ούτε ένα κιλό", μας λέει ο Αμ. Οσμάν.Πηγαίνοντας προς την κοινότητα Π. Κατραμίου συναντήσαμε τον Γ. Γιάνναρο,πρόεδρο μιας γειτονικής Κοινότητας, του Μαγικού."Ολος ο κάμπος που είχε βαμβάκι σκεπάστηκε από τα νερά, μας λέει. Στα σπίτια το νερό κατάστρεψε ψυγεία, πλυντήρια, έπιπλα. Στις αποθήκες το καλαμπόκι, τα τριφύλλια και οι άλλες ζωοτροφές είναι μέσα στις λάσπες. Αν δε βοηθηθούν άμεσα οι κάτοικοι εδώ, δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Ζητάμε άμεση καταβολή αποζημιώσεων και πάγωμα των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες". "Το βράδυ, προσθέτει, αναγκάστηκα να κάνω τον τροχονόμο για να μην προχωρούν τα αυτοκίνητα και πέσουν στα αυλάκια. Δυστυχώς δε φάνηκε κανείς από τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνει κάποια σηματοδότηση".

Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν ότι αν ήταν ανοιχτά τα κανάλια, δε θα ήταν η καταστροφή τόσο μεγάλη. "Δυστυχώς το κράτος μάς μεταβιβάζει ευθύνες αλλά δε μας δίνει τους ανάλογους πόρους", τονίζει ο Γ. Γιάνναρος. "Μας λένε "καθαρίστε τα κανάλια" αλλά με ποιους πόρους θα γίνει αυτό; Ούτε την καθαρίστρια έχουμε να πληρώσουμε".

Ολική καταστροφή

Φθάνουμε στη Γενισέα.Από εδώ πέρασε ένα ολόκληρο ποτάμι και σκόρπισε τη συμφορά. Τα σημάδια της καταστροφής είναι εμφανή. Στην άκρη του χωριού συναντάμε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να περισυλλέξει ό,τι έχει απομείνει από ένα σπίτι που κατέρρευσε. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η Π. Καϊτατζή, δείχνει να τα έχει χαμένα. Μόλις πριν 6 μήνες έχασε τον άντρα της. Στο πένθος της, ήρθε να προστεθεί τώρα και η ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού της.

"Από τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, μας λένε, όσοι έμεναν σε χαμηλά σπίτια, άρχισαν να τα εγκαταλείπουν. Στις 7 το βράδυ έφτασε στη Γενισέα ένας ορμητικός χείμαρρος. Αν ήταν στα σπίτια τους εκείνη την ώρα, δεν ξέρουν τι τραγικές συνέπειες θα είχε αυτό".

"Μόλις προλάβαμε να πάρουμε τη μητέρα μου. Μετά το σπίτι έπεσε", λέει ο Κωνσταντίνος Καϊτατζής."Πνιγόμασταν εδώ και κανείς από το κράτος δεν πέρασε να μας δει. Δύο ΡΕΟ έφεραν, κι αυτό ήταν όλο", συμπληρώνει.

Ανάμεσα σ' αυτούς που βοηθούν είναι και ο Σαλίμ Χαλίλογλου που κατοικεί δίπλα ακριβώς στο σπίτι που κατέρρευσε. "Πλημμυρίσαμε, δεν έμεινε τίποτα στο σπίτι μας. Ακόμη και την ξυλεία που είχαμε στο σπίτι για να περάσουμε το χειμώνα, την πήραν τα νερά", λέει απελπισμένος.

Βοηθάει, μας λέει, τους γείτονές του, όπως τον βοήθησαν κι αυτοί. "Οι γείτονες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είναι αγαπημένοι εδώ και η μία οικογένεια βοηθάει την άλλη",προσθέτει ο Κ. Καϊτατζής.

Οσο προχωράμε, αντικρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί. Κι άλλα σπίτια που έχουν πέσει ή είναι ετοιμόρροπα, λες και έγινε μαζί και σεισμός. Σπίτια που δεν έχει μείνει τίποτα από τις οικοσυσκευές τους, μαγαζιά με μηχανήματα, ψυγεία και τρόφιμα στα λασπόνερα. Το αρτοποιείο του Γ. Αρτεμάκη μέσα στις λάσπες. Κατεστραμμένα μηχανήματα μεγάλης αξίας, σακιά με αλεύρι στα βρωμόνερα, το σπίτι του κι αυτό γεμάτο λάσπες. Μας μιλάει για τις πολύ δύσκολες ώρες που περιμένουν την οικογένειά του. Ολα αυτά που έχασε, μας λέει, αξίας πάνω από 15 εκατομμύρια, τα χρωστάει στις τράπεζες. Ολα τα προϊόντα που υπήρχαν στα μαγαζιά, είναι για τα σκουπίδια. Οι ιδιοκτήτες τους τα μαζεύουν με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Ετσι κι αλλιώς ήταν φτωχοί άνθρωποι, πώς να αντιμετωπίσουν τώρα μια τέτοια συμφορά;

Επίσης, οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση που έμεναν στην περιοχή, κινδύνευσαν σοβαρά το βράδυ του Σαββάτου. Οι δεκάδες αυτές οικογένειες που ζουν στα Βαφέικα και στη Γενισέα είναι σε απελπιστική κατάσταση. Τα πλίνθινα σπίτια που τους παραχώρησε το Ιδρυμα Παλιννοστούντων, είναι τα περισσότερα παλιές αποθήκες, έτοιμα να καταρρεύσουν.

"Οι συνθήκες ζωής κάτω από τις οποίες ζούνε, είναι απαράδεκτες. Οι άλλοι κάθονται στις βιλάρες τους στην Αθήνα κι έχουν ρίξει τις δυστυχισμένες αυτές οικογένειες στις τρώγλες, σ' αυτές τις πλίνθινες κατασκευές, χωρίς υγιεινή κάλυψη και στοιχειώδη", σχολιάζουν οι νομαρχιακοί υπάλληλοι που ήρθαν να μεταφέρουν τους άστεγους στα κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ