Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλο τρακτέρ κι άλλο... λαμπατέρ

ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ "επί παντός επιστητού". Συνάδελφοι - γραφιάδες, που "δημοσιογραφούν" τηλεφωνικώς, καθισμένοι στις πολυθρόνες των γραφείων και δε γνωρίζουν ή ξέχασαν τι είναι μαχόμενη δημοσιογραφία, αλλά και "ματσουκοφόροι" των καναλιών και των ραδιοφώνων, που νομίζουν ότι οι αγρότες είναι σαν τις "κατίνες" που παραβρίσκονται, κλαίουσες και χαζοχαρούμενες, στα "ρεάλιτι σόου" - δεν αρκούνται στις συκοφαντίες εναντίον των εξεγερμένων αγροτών, αλλά υποδεικνύουν, έτσι "στο πόδι" και τη λύση του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας.

ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ως λύση; Τον εκσυγχρονισμό του αγρότη, ο οποίος θα πρέπει να γίνει επιχειρηματίας και να παρατήσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Δηλαδή; Πώς θα γίνει επιχειρηματίας ένας αγρότης με κλήρο 30 στρέμματα κατά μέσο όρο; Και τι θα καλλιεργήσει, ως επιχειρηματίας, αν εγκαταλείψει το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια; Σαλιγκάρια, ακακίες και βατόμουρα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΕΝ ΠΡΩΤΟΙΣ,για να προτείνει κάποιος συνολική λύση του αγροτικού προβλήματος, θα πρέπει, τουλάχιστον, να γνωρίζει τι είναι... ζαχαρότευτλα. Διότι, αρκετοί εκ των ειδημόνων συναδέλφων μπερδεύουν τα ζαχαρότευτλα με τον καπνό, το βαμβάκι με το καλαμπόκι, τα μαρούλια με τα λάπατα.

ΑΦΗΣΤΕ,λοιπόν, συνάδελφοι τις περισπούδαστες προτάσεις κι αρκεστείτε στις κραυγές ότι "οι αγρότες κόβουν την Ελλάδα στη μέση" και στις συκοφαντίες περί "άγαρμπων", "αμόρφωτων", "τσιφλικάδων", "υποκινούμενων" χωρικών. Αλλωστε, γι' αυτή τη δημοσιογραφία δε χρειάζεται καν να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να πάτε "επί τόπου". Φτάνει να ξέρετε γραφή και ανάγνωση για ν' αντιγράφετε στις εφημερίδες ή να διαβάζετε στο μικρόφωνο τις ανακοινώσεις του Τζουμάκα.

ΜΗΝ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ τη δουλιά. Δε θα βρείτε κλαίουσες "κατίνες" στα μπλόκα. Πείτε στ' αφεντικά που ζητούν ρεπορτάζ με ψέμα, αίμα, σπέρμα, ότι την "πάτησαν". Το "θέμα" δε βγαίνει. Τούτοι εδώ οι άνθρωποι, που μένουν μερόνυχτα, στην Εθνική οδό, δίπλα στα τρακτέρ, μέσα στο κρύο και τη βροχή λες και "τους πήρε ο Θεός το μυαλό", είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

ΜΠΟΡΕΙ να είναι κακοντυμένοι, αχτένιστοι, μουσκεμένοι ως το κόκαλο, αλλά είναι αξιοπρεπείς. Οταν δέχονται να μιλήσουν με δημοσιογράφους, λένε άλλα πράγματα. Δε μιλούν για σταχτοπούτες των καλλιστείων. Δε μυξοκλαίνε γιατί, τους εγκατέλειψε η αρραβωνιαστικιά ή τους έδειρε η πεθερά. Δε μιλούν με γλυκιά φωνούλα, όπως οι παπάδες που αλληλοχαϊδεύονται.

Τούτοι εδώ οι χωρικοί μιλούν με αντρίκεια, σταθερή φωνή. Απαιτούν δεν επαιτούν.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΩ,συνάδελφοι. Τζάμπα ο κόπος, τζάμπα τα έξοδα.

Κι εν πάση περιπτώσει, άλλο τρακτέρ και άλλο... λαμπατέρ.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ