Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
Οι κυβερνητικές ευθύνες δεν κρύβονται πίσω από τα «έντονα καιρικά φαινόμενα»

«Τους είχαμε προειδοποιήσει», λένε οι κάτοικοι

Πλημμυρισμένες ακόμα και δυο μέρες μετά αυλές σπιτιών
Πλημμυρισμένες ακόμα και δυο μέρες μετά αυλές σπιτιών
Η επίκληση των έντονων καιρικών φαινομένων, το ύψος της βροχόπτωσης, η κλιματική αλλαγή και άλλα αντίστοιχα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την τεράστια καταστροφή στην κεντρική Εύβοια, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκαλύψουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η βασική αιτία για τον εφιάλτη που έζησε ο λαός της περιοχής για μία ακόμη φορά είναι η έλλειψη σχεδίου και μέτρων προστασίας του. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποδέχονται και εφαρμόζουν πιστά οι εγχώριες κυβερνήσεις, που θέλει τη ζωή του λαού και την προστασία της λαϊκής περιουσίας να σταθμίζεται στη λογική κόστους - οφέλους.

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 μέχρι τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού, στην περιοχή της Εύβοιας, έχουν μετατραπεί σε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί κανένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ όποια μικρά έργα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια ήταν ουσιαστικά μπαλώματα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα απογυμνωμένα βουνά της περιοχής να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής, τα οποία στο διάβα τους παρασύρουν το χώμα των βουνών, κορμούς δέντρων και πέτρες προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Μια κατάσταση που οι κάτοικοι της Εύβοιας την βίωσαν το 2009 και από τότε τη ζουν σχεδόν κάθε χρόνο, θρηνώντας ζωές δικών τους ανθρώπων, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.


Το «καμπανάκι» μάλιστα για το Ληλάντιο πεδίο είχε χτυπήσει τον χειμώνα, όταν ο Λήλαντας ποταμός υπερχείλισε και είχαν εκκενωθεί γύρω οικισμοί.

Αντίστοιχος κίνδυνος υπήρχε και για τον Μεσσάπιο ποταμό, κάτι που ήταν γνωστό στις τοπικές αρχές, οι οποίες προκειμένου να αποτρέψουν δήθεν την υπερχείλιση του νερού τοποθέτησαν σακιά με άμμο για να ανυψώσουν την κοίτη, που φυσικά τα ορμητικά νερά παρέσυραν.

«Τους είχαμε προειδοποιήσει από τον χειμώνα κιόλας», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» κάτοικος χωριού στην περιοχή των Ψαχνών. «Ζητούσαμε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από τα ρέματα και τα ποτάμια. Μάλιστα είχαμε προτείνει να τα απομακρύνουμε εμείς και να τα αξιοποιήσουμε ως καυσόξυλα. Μας είπαν ότι αυτό απαγορεύεται από το νόμο. Αφησαν τεράστιους κορμούς οι οποίοι έφτασαν τελικά μέσα στην πλατεία των Ψαχνών», τονίζουν χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι την ώρα που δεν εφαρμόζεται κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, εκατομμύρια διατίθενται κάθε χρόνο στην Εύβοια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από πλημμυρικά φαινόμενα που χτυπούν την περιοχή τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στην Εύβοια έχουν αναδείξει τόσο το ΚΚΕ όσο και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις, Ερωτήσεις και τοποθετήσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο για το λαό της περιοχής.


Οι κάτοικοι με φτυάρια και σκούπες προσπαθούν να απομακρύνουν όση λάσπη μπορούν από τα σπίτια τους
Οι κάτοικοι με φτυάρια και σκούπες προσπαθούν να απομακρύνουν όση λάσπη μπορούν από τα σπίτια τους

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ