Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΥΒΟΙΑ
Εικόνες μαζικής καταστροφής, οργή και αγανάκτηση για τους ενόχους
  • Χειρότερος από τις πληγές της πλημμύρας, ο φόβος ότι τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν
  • Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Κατεστραμμένοι δρόμοι δίπλα στις καμένες περιοχές, έχουν κόψει το νησί στα δύο
Κατεστραμμένοι δρόμοι δίπλα στις καμένες περιοχές, έχουν κόψει το νησί στα δύο
Στα χωριά και τους οικισμούς των Ψαχνών και του Ληλάντιου πεδίου, που χτυπήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα τα ξημερώματα της Κυριακής, βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης», μαζί με κλιμάκια στελεχών και μελών του ΚΚΕ που επισκέφθηκαν την περιοχή (βλέπε και σελίδα 12). Καταγράψαμε την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε τον θάνατο 8 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ενός βρέφους οκτώ μηνών.

Χιλιάδες σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, διαλυμένες υποδομές με κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και πεσμένες γέφυρες που για πάνω από 48 ώρες έκοψαν το νησί της Εύβοιας στα τρία. Τεράστιες ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οικογένειες σε απόγνωση να δίνουν μάχη με τις λάσπες και τα φερτά υλικά, προσπαθώντας να περισώσουν κάτι από το νοικοκυριό τους και να μπορέσουν να μπουν ξανά στα σπίτια τους.

Μια εικόνα που συναντά κανείς σε ολόκληρο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, όπως στα χωριά Πολιτικά και Καστέλα, μέσα στην πόλη των Ψαχνών αλλά και σε χωριά με μεγαλύτερο υψόμετρο όπως η Μακρυκάπα, το Κοντοδεσπότι και η Καλλιθέα. Αντίστοιχη εικόνα καταστροφής στο Ληλάντιο πεδίο, με τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Μπούρτζι, στο Βασιλικό, στο Λευκαντί αλλά και στο σύνολο σχεδόν των οικισμών της περιοχής.

Εφιαλτικές ώρες

Αυτοκίνητα μέσα στο πλημμυρισμένο ρέμα
Αυτοκίνητα μέσα στο πλημμυρισμένο ρέμα
Ολα ξεκίνησαν με την έντονη βροχόπτωση που άρχισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Μεσσάπιος ποταμός που διασχίζει τα Ψαχνά, παραπόταμοί του, αλλά και ρέματα της περιοχής πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες λάσπης, κορμούς δέντρων και φερτών υλών, παρασύροντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους.

Αντίστοιχο σκηνικό και στο Ληλάντιο πεδίο, όπου ο Λήλαντας ποταμός φούσκωσε και έπνιξε στην κυριολεξία τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις όχθες αλλά και στις εκβολές του.

«Ξυπνήσαμε τρομαγμένοι από τη βοή των νερών, από τις τεράστιες πέτρες και τους κορμούς των δέντρων που χτυπούσαν στους τοίχους των σπιτιών μας», αναφέρουν κάτοικοι στον «Ριζοσπάστη», ενώ πολλοί σημειώνουν ότι ξύπνησαν μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε, δεν είχαμε καμία ενημέρωση, να προειδοποιήσει να φυλαχτούμε, να ξέρουμε τι μας περιμένει και να πάρουμε τα μέτρα μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Περιγράφουν μάλιστα εφιαλτικές στιγμές που έζησαν εκείνες τις ώρες, στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ζωές τους.

Στις ταράτσες...

«Προσπαθούσαμε να σώσουμε τα παιδιά και να τα ανεβάσουμε στις ταράτσες. Να πιαστούμε από οτιδήποτε. Ανεβαίναμε πάνω σε έπιπλα για να γλιτώσουμε από το νερό. Να βγούμε έξω δεν μπορούσαμε, καθώς οι αυλές αλλά και οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ορμητικούς χείμαρρους», σημειώνουν. Δεν είναι επίσης λίγες οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που προσπάθησαν να βγουν έξω από τα σπίτια και τους παρέσυραν ορμητικά νερά και οι φερτές ύλες.


«Συγγενικά μου πρόσωπα χάθηκαν μπροστά στα μάτια μου, τους πήρε το νερό χωρίς να καταλάβω τι έγινε», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος από το χωριό Βασιλικό.

Κάπως έτσι έχασε τη ζωή του στο χωριό Πολιτικά το βρέφος μόλις οκτώ μηνών. Κάπως έτσι έχασαν τη ζωή τους επτά ακόμη άνθρωποι, στα Πολιτικά, στο Μπούρτζι, στο Βασιλικό, στην Καλλιθέα. Τυχερή μέσα στην ατυχία της στάθηκε μια γυναίκα που την παρέσυραν τα ορμητικά νερά και κατέληξε στη θάλασσα. Εκεί κρατήθηκε αρχικά από ένα κομοδίνο και στη συνέχεια από ένα κανό, παραμένοντας μέσα στο νερό για πάνω από 4 ώρες και μέχρι να την εντοπίσει σκάφος του Λιμενικού.

«Παλεύαμε μόνοι»

«Από νωρίς τα ξημερώματα επικρατούσε χάος. Προσπαθούσαμε να σώσουμε τις ζωές μας, να βοηθήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και τους γείτονες. Δεν είχαμε ούτε ενημέρωση ούτε βοήθεια. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Βλέπαμε τα νερά να μπαίνουνε στα σπίτια και δεν ξέραμε αν θα πρέπει να μείνουμε μέσα ή να φύγουμε. Κοιτούσαμε έξω και βλέπαμε μαζί με το νερό να περνάει μπροστά σου ό,τι μπορείς να φανταστείς, δέντρα, πέτρες, αυτοκίνητα», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής με οργή.

Και προσθέτουν: «Αν κάποιοι από μας δεν αντιδρούσαν ψύχραιμα, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Σταθήκαμε τυχεροί που άρχισε να ξημερώνει και βλέπαμε τι μας γίνεται. Αναζητούσαμε βοήθεια και δεν υπήρχε τίποτα πουθενά. Κάποιοι κάτοικοι με μηχανήματα και τρακτέρ προσπαθούσαν να απομακρύνουν και να απεγκλωβίσουν τον κόσμο. Ζητούσαμε εναέρια μέσα για απεγκλωβισμό και τα ελικόπτερα ήρθαν δυο - τρεις ώρες μετά».


Κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνουν ακόμη ότι και τώρα παραμένουν μόνοι, χωρίς βοήθεια στο να καθαρίσουν τους τόνους λάσπης από τα σπίτια και τις αυλές τους, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στους κατεστραμμένους δρόμους εντός των οικισμών.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και πολλές οικογένειες είχαν μείνει χωρίς πόσιμο νερό.



Οι δρόμοι έγιναν τάφροι στα Πολιτικά...
Οι δρόμοι έγιναν τάφροι στα Πολιτικά...

...και μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παρέμενε απροσπέλαστο
...και μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παρέμενε απροσπέλαστο



Κλιμάκια του ΚΚΕ περιόδευσαν και χτες στις πληγείσες περιοχές
Κλιμάκια του ΚΚΕ περιόδευσαν και χτες στις πληγείσες περιοχές



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ