Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πλήρης αβεβαιότητα για τους βαμβακοπαραγωγούς

Τη λήψη μέτρων για να μην πάρει η ΑΤΕ το 40δραχμο από τους βαμβακοπαραγωγούς, ζητά από το υπουργείο Γεωργίας η Eνωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με υπόμνημα που απέστειλε στον υπουργό Γ. Ανωμερίτη

Τις έντονες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο επιστροφής του 40δραχμου στην ΑΤΕ, που δόθηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της, εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας. Μετά την προσωρινή ανάκληση της απόφασης, που τους υποχρέωνε να επιστρέψουν το 40δραχμο στην ΑΤΕ - η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει «πίσω» την απόφαση, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και των συνεπών αγροτοσυνδικαλιστικών δυνάμεων - αναμένουν, τώρα, τη νεότερη απόφαση για την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Τη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών, που θα κατοχυρώνουν οριστικά και τελεσίδικα ότι η ΑΤΕ δεν πρόκειται να πάρει «πίσω» το 40δραχμο από τους βαμβακοπαραγωγούς, ζητά από το υπουργείο Γεωργίας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε υπόμνημα που απέστειλε στον υπουργό Γ. Ανωμερίτη. Προειδοποιεί, δε, ότι σε διαφορετική περίπτωση οι αγρότες δε θα ησυχάσουν γι' αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα και σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα που τους ταλανίζουν, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα αντιδράσουν.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά της επισημαίνει: «Μετά τις καταγγελίες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η ΑΤΕ με νέα εγκύκλιο ανακαλεί την προηγούμενη που έδινε εντολή για ν' αρχίσει η παρακράτηση των 5,5 δρχ. κατά κιλό, έναντι των 40 δρχ. για τους βαμβακοπαραγωγούς. Ομως, αυτό δεν κατοχυρώνει σε καμιά περίπτωση τους βαμβακοπαραγωγούς, ότι τελεσίδικα δε θα πάρει πίσω το 40δραχμο η ΑΤΕ, δεδομένου, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει πιστώσει την ΑΤΕ με τα ανάλογα ποσά, για να διαγράψει στη συνέχεια την οφειλή των 40 δρχ. κατά κιλό βαμβακιού, που πήραν σε μορφή δανείου οι βαμβακοπαραγωγοί. Επιπλέον, θέλουμε να τονίσουμε ότι όσοι παραγωγοί πούλησαν το βαμβάκι τους από τις 16/12/1999 και μετά, δεν τους δόθηκε ενίσχυση 40 δρχ. κατά κιλό, αλλά 31,5 δρχ. και αυτό είναι άνισο».

Και στη συνέχεια, τονίζει: «Για να μη βρίσκονται σε αβεβαιότητα οι παραγωγοί και να ασχολούνται απερίσπαστα και με ενδιαφέρον με την παραγωγική διαδικασία, αλλά και για λόγους ισονομίας και ταύτισης λόγων και έργων (προεκλογικές δεσμεύσεις) του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο άμεσα να πιστώσει τα αναλογούντα ποσά στην ΑΤΕ για το 40δραχμο, για την άμεση διαγραφή των δανείων και να καταβάλει τη διαφορά στους παραγωγούς που πούλησαν το προϊόν μετά τις 15-12-1999 και ανέρχεται σε 8,5 δραχμές κατά κιλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ