Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ επικυρώνουν την υποταγή τους

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» θέτει ως επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία του Μετώπου για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, ενιαία, καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα σε παραγωγή, μεταφορά και διανομή

Με την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) να εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως» στο μείζον θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος και μιας σειράς άλλων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αρχίζει σήμερα το 26ο Απολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Και σ' αυτό το συνέδριο, οι προαναφερθείσες παρατάξεις, που, πανθομολογουμένως, έχουν δώσει κυριολεκτικά ισχυρές μάχες για την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες του «σωστού» ξεπουλήματος της Επιχείρησης.

Αν μη τι άλλο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναμένεται να προβούν σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση, πρωτίστως, κατά του συνόλου του ελληνικού λαού και, δευτερευόντως, κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης, αφού, απροσχημάτιστα και κυνικά, τίθενται υπέρ της παράδοσης του ενεργειακού κολοσσού στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια περιουσία που έχει δημιουργηθεί μέσα σε 50 χρόνια με τα λεφτά των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ανοίγουν και ένα πρωτόγνωρα αρνητικό κεφάλαιο στα συνδικαλιστικά χρονικά της χώρας, αφού είναι η πρώτη φορά που πλειοψηφία συνδικαλιστικού οργάνου τάσσεται ανοιχτά, όχι μόνο υπέρ του ξεπουλήματος της Επιχείρησης, αλλά ζητεί και την επίσπευση των διαδικασιών.

Στον αντίποδα της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, η «Αγωνιστική Συνεργασία», σε διακήρυξή της, σημειώνει ότι «το 26ο Απολογιστικό Συνέδριο έρχεται με τη σειρά του να συναινέσει στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, να επικυρώσει τη ληξιαρχική πράξη της Διεύθυνσης Ασφάλισης Προσωπικού με τη δημιουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού. Να αποδεχτεί την αποψίλωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενός τουλάχιστον αιώνα! Τη συνολική "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές των πολυεθνικών και της Κομισιόν. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ θα επιχειρήσουν να πάρουν "εν λευκώ" εξουσιοδότηση για τα κρίσιμα ζητήματα του "εκσυγχρονισμού" - κατατεμαχισμού της ΔΕΗ, των νέων εργασιακών σχέσεων, τη σύνδεση της αμοιβής με την κερδοφορία».

Κάνοντας μία εκτενή αναφορά για τις συνέπειες που θα έχει στον ελληνικό λαό, για την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους της Επιχείρησης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί «όλους τους εργαζόμενους, όλους τους συνέδρους, πέρα από παραταξιακές περιχαρακώσεις, ιδεολογικές διαφοροποιήσεις και κομματικές προτιμήσεις, να συγκρουστούν με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Να αντιπαλέψουν τις επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συνενοχής του κοινωνικού διαλόγου και της υποταγής. Ο δρόμος που επιλέγουμε είναι αυτός του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας, ο δοκιμασμένος δρόμος της ταξικής πάλης και των λαϊκών αγώνων. Δρόμο, που μπορεί να ανοίξει το ΠΑΜΕ».

Συνεχίζοντας, η «Αγωνιστική Συνεργασία» θέτει ως «επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία του Μετώπου για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, ενιαία, καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα σε παραγωγή, μεταφορά και διανομή. Η πρότασή μας αφορά, τόσο το σήμερα, όσο και το αύριο του ηλεκτρενεργειακού τομέα. Το ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις σήμερα θα είναι αγώνας για εθνικοποιήσεις αύριο. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, να συστρατευθούμε για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, για υπεράσπιση και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των συντάξεων και άλλων παροχών. Για να μη γίνουν τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων "αμορτισέρ" των χρηματαγορών. Χρειάζεται μέτωπο αγώνα, για να πάψει η εμπορευματοποίηση της υγείας, της περίθαλψης, της πρόνοιας. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν είναι υπόθεση ελεημοσύνης, δεν μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της "ανταγωνιστικότητας", όπως το θέλουν οι "εκσυγχρονιστικές" λογικές της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ