Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Καταστρέφεται η καπνοκαλλιέργεια

Καταστρέφεται ολοσχερώς η καπνοκαλλιέργεια στο Βόιο Κοζάνης από ιό, χωρίς να υπάρχει από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους η απαραίτητη ενημέρωση για την αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας. Ετσι, τους καπνοπαραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας δεν τους έφταναν τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζεται, καινούρια βάσανα έρχονται να προστεθούν στις πλάτες τους.

Η ασθένεια, που ονομάζεται κηλιδωτή νέκρωση (κοινός «καρκίνος»), η οποία εμφανίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στο χωριό Πυλωρή Βοΐου, φέτος έπληξε όλες τις καπνοφυτείες του Βοΐου και της Καστοριάς. Ο ιός, που μεταδίδεται με ένα έντομο, εξαπλώνεται ταχύτατα ιδιαίτερα όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες. Περίπου 800 οικογένειες, που ασχολούνται αποκλειστικά με τον καπνό στις παραπάνω περιοχές, βλέπουν καθημερινά το προϊόν τους να καταστρέφεται, ενώ σε τίποτα δεν ωφελούν τα ραντίσματα που γίνονται μετά την εμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έχει ήδη πληγεί από τον ιό το 70% των καπνών του Βοΐου και της Καστοριάς.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει ότι η ευθύνη για τη μετάδοση της ασθένειας βαρύνει τις υπηρεσίες του κράτους καθώς από πέρσι γνώριζαν το πρόβλημα, όμως δεν ενημέρωσαν τους αγρότες για τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε προληπτικά φέτος να πάρουν.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι οι πληττόμενοι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν να αποζημιωθούν, να «παγώσουν» οι πληρωμές δανείων, να μην υπολογιστεί στις ποσοστώσεις η φετινή μειωμένη παραγωγή.

«Η λύση βρίσκεται στον αγώνα. ΟΧΙ στην αναμονή και στη λογική του ότι άλλοι θα νοιαστούν για μας. Ολοι είναι υποχρεωμένοι να συμπαρασταθούν στους αγρότες που έχουν πληγεί, Αυτοδιοίκηση, μαζικοί φορείς της περιοχής και του νομού. Το ΚΚΕ, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα συμπαρασταθεί και θα βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί θετικά για τους αγρότες η όλη κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ