Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Να δυναμώσει το αγωνιστικό μέτωπο

Την Κυριακή στις 2 του Ιούλη πάνω από 20.000 γεωτεχνικοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΓΕΩΤΕΕ, νέων Διοικουσών Επιτροπών στα 10 παραρτήματά του, καθώς και νέων αντιπροσώπων των πέντε κλάδων στις Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων και φυσικά και για τη Γενική Συνέλευση.

Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν το ΓΕΩΤΕΕ, ο επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας των γεωτεχνικών, θα σταματήσει μια μακροχρόνια πορεία αδράνειας, εκφυλισμού και ανυποληψίας. Μια πορεία που του επέβαλαν να ακολουθήσει οι ηγετικές ομάδες και παρατάξεις που πλειοψηφούν την τελευταία 15ετία στα όργανα και διακρίνονται από την ίδια πάνω - κάτω αντίληψη για το ΓΕΩΤΕΕ.

Αυτή η κοινή τους αντίληψη επιδιώκει το Επιμελητήριο να βρίσκεται διαρκώς στο περιθώριο των εξελίξεων, χωρίς επιστημονικό λόγο για τα σοβαρά ζητήματα του αγροτικού τομέα, χωρίς άποψη για τα επαγγελματικά θέματα που απασχολούν τους Γεωτεχνικούς και κυρίως χωρίς καμίαπαρέμβαση. Ουσιαστικά δηλαδή να βρίσκεται το ΓΕΩΤΕΕ μακριά από τους γεωτεχνικούς, τους αγρότες και την κοινωνία.

Την αρνητική αυτή πορεία επιδείνωσε περισσότερο και η προσωπική τακτική συγκεκριμένων προσώπων αυτών των παρατάξεων, που, με βάση την ιδιότητά τους, με θράσος και χωρίς προσχήματα, επιδίωκαν μέσα από τα όργανα την προσωπική προβολή, την κομματική ανέλιξη και γιατί όχι και την επαγγελματική καταξίωση.

Αυτές όμως οι καταστάσεις και πρακτικές έρχονται «κουτί» στις εκάστοτε κυβερνήσεις, διότι απέτρεψαν την παρουσία ενός «ενοχλητικού» ΓΕΩΤΕΕ, που θα αντέκρουε επιστημονικά και τεκμηριωμένα τις αντιαγροτικές πολιτικές συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα που εφαρμόζουν με εντολή της ΕΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οδήγησαν στην «απαλλαγή» από ένα ΓΕΩΤΕΕ σύμμαχο και σύμβουλο της αγροτιάς, καθοδηγητή όλων των γεωτεχνικών προς μια κατεύθυνση - ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων και αγωνιστικής διεκδίκησης των λύσεών τους.

ΗΔημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών, μετέχοντας με τέσσερις εκπροσώπους στο απερχόμενο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ κατά την τελευταία τριετία, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες τόσο στα ζητήματα σωστής λειτουργίας των οργάνων, όσο κυρίως στην ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου των συνεδριάσεών τους. Δυστυχώς, όμως, τ' αποτελέσματα λίγες φορές ήταν θετικά, εξαιτίας του συμπαγούς μετώπου άρνησης που οικοδομούσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ Γεωτεχνικών, άλλοτε εν μέρει και άλλοτε συνολικά. Με τον τρόπο αυτό υπονομεύτηκε η αναγκαιότητα δραστηριοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προβλημάτων των γεωτεχνικών και του αγροτικού τομέα, ιδίως μάλιστα την ώρα που υλοποιούνται από την κυβέρνηση σημαντικές αντιαγροτικές πολιτικές των Βρυξελλών, που οδηγούν μεθοδικά και σταθερά τον τομέα σε μια πορεία συρρίκνωσης.

Να, γιατί ο, κατά τον τίτλο, επιστημονικός φορέας των Γεωτεχνικών δε βρήκε αυτή την περίοδο ούτε μια λέξη να πει για τις συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη και προγραμμάτων στον πρωτογενή τομέα, για τη διάλυση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, για τη μετατροπή της ΑΤΕ σε καθαρά εμπορική τράπεζα και την περιθωριοποίηση ενός σημαντικού αριθμού γεωτεχνικών της, τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας, την παντελή έλλειψη πολιτικής στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων. Να, γιατί δεν είχε καμιά παρέμβαση ούτε βρήκε ευκαιρία να ασχοληθεί με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης των φυσικών οικοσυστημάτων, τα σοβαρά ζητήματα της προστασίας της δημόσιας υγείας, της καταλήστευσης του ορυκτού πλούτου και της ορθολογικής του εκμετάλλευσης.

Φυσικό επακόλουθο και σε αντιστοιχία με αυτή την αντίληψη ήταν και η πλήρης αδιαφορία για τα προβλήματα και τα σοβαρά επαγγελματικά ζητήματα των γεωτεχνικών, όπως η διογκούμενη ανεργία, η υπο-και ετερο-απασχόληση, η υποβάθμιση του ρόλου τους. Προβλήματα που θα ενταθούν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια, αφού οι αντιαγροτικές κοινοτικές και κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε συρρίκνωση και τους γεωτεχνικούς στο περιθώριο.

ΗΔημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Και δε θα συνεχιστεί, μόνο όταν οι γεωτεχνικοί μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν για όσα συμβαίνουν στο ΓΕΩΤΕΕ σε μαζική ψήφο καταδίκης των υπευθύνων, που δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Και μαζί μ' αυτούς κι όσων έχουν στο παρελθόν δώσει ανάλογα δείγματα γραφής, που μπορεί μεν να διαφωνούν σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα, συμφωνούν όμως απόλυτα μεταξύ τους να κρατούν το ΓΕΩΤΕΕ μακριά απ' τις εξελίξεις και τους γεωτεχνικούς.

Οι γεωτεχνικοί όμως δεν αρκεί μόνο να καταδικάσουν και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους αυτές τις παρατάξεις και πρόσωπα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσουν σημαντικά τα ψηφοδέλτια του «Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου». Γιατί αυτά τα ψηφοδέλτια, στα οποία συμμετέχει και στηρίζει η Πανεπιστημονική, αλλά κι άλλες δυνάμεις, εκφράζουν την ίδια αγωνία μαζί μ' αυτούς, για το μέλλον και την πορεία του ΓΕΩΤΕΕ και την ανάγκη συμβολής του στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός πλατιού και αγωνιστικού μετώπου για την αγροτική οικονομία της χώρας, μακριά και σε αντίθεση με τις κοιναγροτικές και κυβερνητικές επιλογές συρρίκνωσής της.

Για τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών μια τέτοια κατεύθυνση, χωρίς αυταπάτες για τις δυσκολίες που υπάρχουν, αποτελεί μονόδρομο πέρα απ' όλα τα άλλα και για τη λύση των προβλημάτων των ίδιων των γεωτεχνικών. Η ψήφος στο Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η ενίσχυσή του μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και προϋποθέσεις για την ανακοπή της αρνητικής πορείας του ΓΕΩΤΕΕ και ταυτόχρονα να συντελέσει στην αφετηρία μιας άλλης πορείας σε όφελος των γεωτεχνικών και του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.


Του
Νίκου ΑΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
* Ο Νίκος Αμπαδογιάννης είναι γεωπόνος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ