Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Να σταματήσει η κοροϊδία με το 40δραχμο

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μεθοδεύσεις σχετικά με το προεκλογικό 40δραχμο που καταβλήθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς και να ξεκαθαρίσει αν θα ζητήσει χρήματα πίσω ή όχι, μετά την εκκαθάριση της συνυπευθυνότητας, ζητούν πέντε βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης, ΝίκοςΓκατζής, ΣπύροςΣτριφτάρης, ΑντώνηςΣκυλλάκος και ΑγγελοςΤζέκης επισημαίνουν στην Ερώτηση του Κόμματος: «Με την αβάσιμη δικαιολογία ότι η αναμενόμενη παραγωγή βάμβακος της χώρας μας θα ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που όρισε η ΕΕ για να υπολογίσει τις προβλεπόμενες, από το σχετικό κανονισμό, προκαταβολές, η κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους κατέβαλε προεκλογικά, το περασμένο φθινόπωρο, στους βαμβακοπαραγωγούς επιπλέον εθνική προκαταβολή 40 δρχ./κιλό σε όσους παρέδωσαν την παραγωγή τους μέχρι 16/12/99 και 32 δρχ./κιλό σε όσους παρέδωσαν την παραγωγή τους μετά από 16/12/99, δημιουργώντας αδικαιολόγητα, εκτός των άλλων, και καθεστώς άνισης μεταχείρισης».

Αναφερόμενοι στο 739/367/14-6-2000 έγγραφο της ΑΤΕ, με το οποίο η τράπεζα καλούσε τις υπηρεσίες της να συμψηφίσουν το ποσό της εκκαθάρισης που δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί με την εθνική επιδότηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο «αναιρούνταν στην πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Γεωργίας, που δίνονταν προς τους αγρότες, όταν πλέον είχε κλείσει η εμπορική περίοδος του βαμβακιού και γνώριζαν την τελική τιμή του. Υποσχέσεις που έλεγαν ότι δε θα ζητήσουν από τους βαμβακοπαραγωγούς να επιστρέψουν κανένα ποσό από την εθνική προκαταβολή». Ομως, «κάτω από τη γενική κατακραυγή των βαμβακοπαραγωγών για την πρωτοφανή προεκλογική εξαπάτηση - συνεχίζουν οι βουλευτές του Κόμματος - η ΑΤΕ με το 768/376/21-6-2000 έγγραφό της ανακάλεσε το προηγούμενο έγγραφό της όχι οριστικά, αλλά αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για να διευθετηθεί στο μέλλον με νεότερες οδηγίες».

Ακολούθως, στην Ερώτηση του ΚΚΕ υπογραμμίζεται: «Ο χειρισμός του θέματος, πέρα από την προεκλογική κοροϊδία, έχει δημιουργήσει άνιση μεταχείριση μεταξύ των βαμβακοπαραγωγών, αλλά και βάσιμες υποψίες ότι παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις θα κληθούν σύντομα να επιστρέψουν το υπόλοιπο της εθνικής προκαταβολής. Και αυτό σε μια περίοδο που η μέση εμπορική τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε σε επίπεδα 35 δρχ./κιλό χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικονομική αδυναμία των βαμβακοπαραγωγών να επιστρέψουν το υπόλοιπο της προκαταβολής».

Προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν θα πιστώσει και πότε τον αντίστοιχο λογαριασμό της ΑΤΕ με το ανάλογο ποσό, έτσι ώστε να παραγραφούν οι οφειλές των βαμβακοπαραγωγών που προκύπτουν από το δάνειο της εθνικής προκαταβολής. Επίσης, αν θα καταβάλει και πότε τις 8 δρχ./κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν την παραγωγή τους μετά τις 16/12/1999, για να αποκαταστήσει εκτός των άλλων και την αναιτιολόγητη άνιση μεταχείριση των βαμβακοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ