Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινά «πίσω» για να επανέλθει!

Η κυβέρνηση πήρε πίσω «προσωρινά» την απόφαση της ΑΤΕ για επιστροφή του 40δραχμου που δόθηκε σαν «προεκλογικό δώρο» στους βαμβακοπαραγωγούς. Σε νέο τέλεξ της ΑΤΕ αναφέρεται ότι θα σταλούν νέες οδηγίες για τη διευθέτηση της οριστικής εκκαθάρισης της συνυπευθυνότητας

Οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και των συνεπών, αγωνιστικών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων - άμεσα είχαν αντιδράσει με ανακοινώσεις τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Καρδίτσας και της Λάρισας - ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να δώσει εντολή στην Αγροτική Τράπεζα ν' ανακαλέσει - προσωρινά, όμως - την απόφαση με την οποία υποχρέωνε τους βαμβακοπαραγωγούς να επιστρέψουν το περιβόητο 40δραχμο που τους είχε δοθεί, σαν «προεκλογικό δώρο», από την κυβέρνηση, με στόχο να υφαρπάξει το ΠΑΣΟΚ ψήφους αγροτών.

Οπως είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο ο «Ρ», η ΑΤΕ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία παρακράτησης χρημάτων από τους βαμβακοπαραγωγούς, τα οποία πιστώνονταν στον υπ' αριθμόν 01703002468 - 86 ειδικό λογαριασμό, που είχε ανοιχτεί για την επιστροφή του 40δραχμου, το οποίο για την Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν παρά ένα «προεκλογικό δάνειο» που θα έπρεπε να επιστραφεί αμέσως μετά τις εκλογές. Κάποιοι από τους βαμβακοπαραγωγούς έχουν ήδη επιστρέψει 14 δραχμές από το 40δραχμο που πήραν προεκλογικά - σε δύο δόσεις, την πρώτη 8,5 δρχ. και τη δεύτερη 5,5 δρχ. - ενώ, με βάση την οριστική εκκαθάριση της συνυπευθυνότητας, υποχρεούνται να επιστρέψουν συνολικά 26 δρχ. για κάθε κιλό βαμβακιού που παρέδωσαν!

Βλέποντας, λοιπόν, τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για την προεκλογική απάτη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών (υπενθυμίζουμε ότι προεκλογικά ο υπουργός Γεωργίας και πολλοί άλλοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ είχαν πολλές φορές δεσμευτεί ότι οι αγρότες δε θα επιστρέψουν δραχμή από το 40δραχμο), το υπουργείο Γεωργίας προχωρεί σε ελιγμό, προκειμένου να διασκεδάσει αυτές τις αντιδράσεις. Ετσι, μετά, από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, τους υφυπουργούς Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη και τον διοικητή της ΑΤΕ, Π. Λάμπρου, δόθηκε εντολή στην ΑΤΕ ν' ανακαλέσει την απόφασή της. Ομως, στο νέο τέλεξ που στάλθηκε προς τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ αναφέρεται ότι θα σταλεί νεότερη διαταγή στην οποία θα υπάρχουν οδηγίες για τη διευθέτηση της οριστικής εκκαθάρισης της συνυπευθυνότητας.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει, οριστικά και τελεσίδικα, «πίσω» την απόφαση για την επιστροφή του 40δραχμου, αλλά υποχωρεί προσωρινά και θα την επαναφέρει εν ευθέτω χρόνω...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ