Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ
Καθησυχάζουν για το κοκορέτσι

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα προϊόντα που προέρχονται από τη σπλήνα, όπως και τα κεφαλάκια, τα μυαλά και τα εντόσθια των αιγοπροβάτων και των βοοειδών, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). Η καθησυχαστικού περιεχομένου ανακοίνωση της ΠΟΚΚ εκδόθηκε με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την κοινοτική καραντίνα που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1 Ιούλη. «Στην Ελλάδα - σημειώνουν οι καταστηματάρχες κρεοπώλες - τα προϊόντα που πουλάμε και έχουν σχέση με την καραντίνα προέρχονται από αρνοκάτσικα γάλακτος κάτω των 12 μηνών και όχι από πρόβατα και γίδια που αναφέρεται στην Οδηγία. Οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος για την κατανάλωσή τους, όπως διαβεβαιώνουν και όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες. Αλλωστε, εκτός αυτού, ουδέποτε έχει παρατηρηθεί κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας».

Στο μεταξύ με το ψήφισμα του 19ου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, οι καταστηματάρχες κρεοπώλες κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «το παραδοσιακό μοντέλο των επιχειρήσεών μας τόσο στη διαρθρωτική δομή, όσο και στην επιχειρηματική οργάνωση διέρχεται σοβαρότατη κρίση και επείγουν άμεσες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, ώστε να προσαρμοστούμε σε ένα σύγχρονο περιβάλλον δράσης. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, χρειάζεται διαφορετική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Εξειδικεύοντας τα προβλήματα του κλάδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών σημειώνει ότι απαιτείται:

α) Προστασία των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης έναντι των σούπερ μάρκετ και να δοθεί το δικαίωμα διάθεσης περισσοτέρων προϊόντων κρέατος.

β) Οι έλεγχοι από τις διάφορες υπηρεσίες του κράτους να γίνονται σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης του κρέατος και στους χώρους των λαϊκών αγορών.

γ) Επάνδρωση της Σχολής Κοπής Κρέατος με τον απαιτούμενο αριθμό καθηγητών.

δ) Εφαρμογή της ταυτότητας στο κρέας, ακόμη να ληφθούν ριζικά μέτρα για την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας.

ε) Συμμετοχή εκπροσώπου στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

στ) Ανθρώπινο ωράριο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά δεδομένα και όχι με τις παρεμβάσεις του κάθε νομάρχη, με το πρόσχημα της τουριστικής περιοχής υπέρ των σούπερ μάρκετ. Να περιφρουρηθεί για όλους η αργία της Κυριακής.

Τέλος, η ΠΟΚΚ σημειώνει ότι «αν δε δοθούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματά μας, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, προχωρώντας σε αποφασιστικές κινητοποιήσεις, για να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να διατηρήσουμε το επάγγελμά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ