Παρασκευή 23 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέντρα ... παραπλάνησης

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εκμετάλλευσης πελατών από τα διάφορα κέντρα αδυνατίσματος, επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Με «γεωμετρική πρόοδο» αυξάνονται τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών που έχουν σχέση με τα κέντρα αδυνατίσματος. Χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ενωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΪΖΩ), σημειώθηκε ότι τα κέντρα αδυνατίσματος καταφεύγουν σε πρακτικές παγίδευσης των καταναλωτών και αθέμιτης απόσπασης των χρημάτων τους, παραβιάζοντας μια σειρά από διατάξεις σχετικές με την προστασία του καταναλωτή.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, ο καταναλωτής υποχρεώνεται να καταβάλει το συνολικό ποσό του προγράμματος εκ των προτέρων δηλαδή πριν καν αρχίσει τις επισκέψεις (συνήθως με πιστωτική κάρτα την οποία εκδίδει το κέντρο αδυνατίσματος ή συναλλαγματική, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει καμία απόδειξη). Επίσης, ο καταναλωτής δε λαμβάνει αντίγραφο της σύμβασης που υπογράφει ούτε κανενός άλλου εγγράφου. Αρνούνται να επιστρέψουν τα χρήματα του προγράμματος ακόμα και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αποφασίσουν να μην παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εγκαίρως, ή έχουν πρόβλημα υγείας. Τα κέντρα αδυνατίσματος δε ζητούν γνωμάτευση γιατρού που να βεβαιώνει ότι ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς κίνδυνο για την υγεία του.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΚΠΟΪΖΩ πρότεινε να ζητάμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες πληροφορίες για το είδος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουν, για τη διάρκεια του προγράμματος, τον αριθμό των επισκέψεων και το χρόνο ανά επίσκεψη.

Επίσης:

  • Να ζητάμε έγγραφη διαβεβαίωση για το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο αποπληρωμής.
  • Να μην παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις, διότι συχνά είναι παραπλανητικές.
  • Να μην υπογράφουμε τίποτα πριν το διαβάσουμε προσεκτικά και να απαιτούμε να μας δώσουν αντίγραφο οποιουδήποτε εγγράφου υπογράφουμε.
  • Να μην προπληρώνουμε με το δέλεαρ των δήθεν μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων και να μη δίνουμε προκαταβολή.
  • Να μη θεωρούμε καμία παροχή ή εξυπηρέτηση δεδομένη αν δεν πάρουμε έγγραφη διαβεβαίωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσοχή στις παράνομες πρακτικές των κέντρων αδυνατίσματος (2005-12-16 00:00:00.0)
Ασύδοτα τα κέντρα αδυνατίσματος (2000-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ