ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Τα πήρε όλα το ποτάμι

Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκε ο κάμπος της Ξάνθης όταν έσπασαν από τη νεροποντή τα πλευρικά τοιχώματα του ποταμού Κόσυνθου. Επιτόπου κλιμάκιο του ΚΚΕ

Καλλιέργειες, σπίτια και μαγαζιά κατεστραμμένα. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής που τους πήρε μαζί του το ορμητικό ρέμα. Πολλοί ακόμη δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει το κακό που τους έχει βρει. Λένε: "τουλάχιστον δεν πνιγήκαμε". Σιγά σιγά όμως και όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, κάθονται και σκέφτονται για το κακό που τους έχει βρει. Γνωρίζουν ότι για πολλούς η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη κι ας παίρνουν όπως πάντα ένα σωρό υποσχέσεις.

Η καταστροφή για τον κάμπο της Ξάνθης άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου όταν έσπασε το πλευρικό ανάχωμα στον Κόσυνθο ποταμό και υπερχείλισαν τα κανάλια. Ο κάμπος μετατράπηκε σε λίμνη που μπροστά της η γειτονική Βιστωνίδα έμοιαζε μικρή. Βρεθήκαμε στην περιοχή συνοδεύοντας την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που έφτασε εκεί αμέσως μόλις έγινε γνωστό το κακό. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης με επικεφαλής το γραμματέα της Δημήτρη Φωτιάδη.

Συναντήσαμε τους πρώτους πληγέντες στις κοινότητες Πετεινού και Φελώνης."Στην κοινότητά μας είχαμε ζημιές σε πέντε σπίτια. Εγώ είχα τριάντα πέντε στρέμματα βαμβάκια που καταστράφηκαν χωρίς να προλάβω να μαζέψω ούτε ένα κιλό", μας λέει ο Αμ. Οσμάν.Πηγαίνοντας προς την κοινότητα Π. Κατραμίου συναντήσαμε τον Γ. Γιάνναρο,πρόεδρο μιας γειτονικής Κοινότητας, του Μαγικού."Ολος ο κάμπος που είχε βαμβάκι σκεπάστηκε από τα νερά, μας λέει. Στα σπίτια το νερό κατάστρεψε ψυγεία, πλυντήρια, έπιπλα. Στις αποθήκες το καλαμπόκι, τα τριφύλλια και οι άλλες ζωοτροφές είναι μέσα στις λάσπες. Αν δε βοηθηθούν άμεσα οι κάτοικοι εδώ, δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Ζητάμε άμεση καταβολή αποζημιώσεων και πάγωμα των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες". "Το βράδυ, προσθέτει, αναγκάστηκα να κάνω τον τροχονόμο για να μην προχωρούν τα αυτοκίνητα και πέσουν στα αυλάκια. Δυστυχώς δε φάνηκε κανείς από τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνει κάποια σηματοδότηση".

Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν ότι αν ήταν ανοιχτά τα κανάλια, δε θα ήταν η καταστροφή τόσο μεγάλη. "Δυστυχώς το κράτος μάς μεταβιβάζει ευθύνες αλλά δε μας δίνει τους ανάλογους πόρους", τονίζει ο Γ. Γιάνναρος. "Μας λένε "καθαρίστε τα κανάλια" αλλά με ποιους πόρους θα γίνει αυτό; Ούτε την καθαρίστρια έχουμε να πληρώσουμε".

Ολική καταστροφή

Φθάνουμε στη Γενισέα.Από εδώ πέρασε ένα ολόκληρο ποτάμι και σκόρπισε τη συμφορά. Τα σημάδια της καταστροφής είναι εμφανή. Στην άκρη του χωριού συναντάμε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να περισυλλέξει ό,τι έχει απομείνει από ένα σπίτι που κατέρρευσε. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η Π. Καϊτατζή, δείχνει να τα έχει χαμένα. Μόλις πριν 6 μήνες έχασε τον άντρα της. Στο πένθος της, ήρθε να προστεθεί τώρα και η ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού της.

"Από τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, μας λένε, όσοι έμεναν σε χαμηλά σπίτια, άρχισαν να τα εγκαταλείπουν. Στις 7 το βράδυ έφτασε στη Γενισέα ένας ορμητικός χείμαρρος. Αν ήταν στα σπίτια τους εκείνη την ώρα, δεν ξέρουν τι τραγικές συνέπειες θα είχε αυτό".

"Μόλις προλάβαμε να πάρουμε τη μητέρα μου. Μετά το σπίτι έπεσε", λέει ο Κωνσταντίνος Καϊτατζής."Πνιγόμασταν εδώ και κανείς από το κράτος δεν πέρασε να μας δει. Δύο ΡΕΟ έφεραν, κι αυτό ήταν όλο", συμπληρώνει.

Ανάμεσα σ' αυτούς που βοηθούν είναι και ο Σαλίμ Χαλίλογλου που κατοικεί δίπλα ακριβώς στο σπίτι που κατέρρευσε. "Πλημμυρίσαμε, δεν έμεινε τίποτα στο σπίτι μας. Ακόμη και την ξυλεία που είχαμε στο σπίτι για να περάσουμε το χειμώνα, την πήραν τα νερά", λέει απελπισμένος.

Βοηθάει, μας λέει, τους γείτονές του, όπως τον βοήθησαν κι αυτοί. "Οι γείτονες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είναι αγαπημένοι εδώ και η μία οικογένεια βοηθάει την άλλη",προσθέτει ο Κ. Καϊτατζής.

Οσο προχωράμε, αντικρίζουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί. Κι άλλα σπίτια που έχουν πέσει ή είναι ετοιμόρροπα, λες και έγινε μαζί και σεισμός. Σπίτια που δεν έχει μείνει τίποτα από τις οικοσυσκευές τους, μαγαζιά με μηχανήματα, ψυγεία και τρόφιμα στα λασπόνερα. Το αρτοποιείο του Γ. Αρτεμάκη μέσα στις λάσπες. Κατεστραμμένα μηχανήματα μεγάλης αξίας, σακιά με αλεύρι στα βρωμόνερα, το σπίτι του κι αυτό γεμάτο λάσπες. Μας μιλάει για τις πολύ δύσκολες ώρες που περιμένουν την οικογένειά του. Ολα αυτά που έχασε, μας λέει, αξίας πάνω από 15 εκατομμύρια, τα χρωστάει στις τράπεζες. Ολα τα προϊόντα που υπήρχαν στα μαγαζιά, είναι για τα σκουπίδια. Οι ιδιοκτήτες τους τα μαζεύουν με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Ετσι κι αλλιώς ήταν φτωχοί άνθρωποι, πώς να αντιμετωπίσουν τώρα μια τέτοια συμφορά;

Επίσης, οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ενωση που έμεναν στην περιοχή, κινδύνευσαν σοβαρά το βράδυ του Σαββάτου. Οι δεκάδες αυτές οικογένειες που ζουν στα Βαφέικα και στη Γενισέα είναι σε απελπιστική κατάσταση. Τα πλίνθινα σπίτια που τους παραχώρησε το Ιδρυμα Παλιννοστούντων, είναι τα περισσότερα παλιές αποθήκες, έτοιμα να καταρρεύσουν.

"Οι συνθήκες ζωής κάτω από τις οποίες ζούνε, είναι απαράδεκτες. Οι άλλοι κάθονται στις βιλάρες τους στην Αθήνα κι έχουν ρίξει τις δυστυχισμένες αυτές οικογένειες στις τρώγλες, σ' αυτές τις πλίνθινες κατασκευές, χωρίς υγιεινή κάλυψη και στοιχειώδη", σχολιάζουν οι νομαρχιακοί υπάλληλοι που ήρθαν να μεταφέρουν τους άστεγους στα κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΚΕ
Κούφια λόγια οι εξαγγελίες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Κάλεσμα προς όλα τα μέλη του Κόμματος στην περιοχή να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πλημμυροπαθών, απηύθυνε το ΚΚΕ. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος καταγγέλλονται, επίσης, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες τους για ανάπτυξη της περιοχής αποδείχτηκαν "κούφια λόγια".

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: "Οι τελευταίες πλημμύρες στο Νομό Ξάνθης που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την πρόκληση τεράστιων υλικών ζημιών, αφήνουν έκθετη τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αποδείχνουν τι κούφια λόγια είναι οι εξαγγελίες τους για ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών.

Τα έργα προστασίας, οι μηχανισμοί και τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Μια μέρα μετά τις πλημμύρες ο Νομός Ξάνθης παραμένει στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Χωριά ολόκληρα απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Εκείνο που επιβάλλεται είναι η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και σε συνέχεια η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων και η έγκαιρη αποκατάσταση και ενίσχυση των έργων υποδομής (αναχώματα, δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα αποχέτευσης κ. ά.)

Η πείρα από παρόμοιες περιπτώσεις σ' άλλες περιοχές της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για αναμονή και αυταπάτες. Μόνο ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων και των μαζικών φορέων του Νομού Ξάνθης μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπάθειά του στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Νομού Ξάνθης. Καλεί όλους τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες της περιοχής να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να συνδράμουν τους πληγέντες".

ΞΑΝΘΗ
Εφιαλτικές ώρες για ολόκληρο το νομό

Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες ξεσπιτωμένοι

Εφιαλτικές ώρες έζησαν το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης από τις κατακλυσμιαίες βροχές. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εννέα τραυματίστηκαν και πολλοί, ιδιαίτερα παιδιά, κινδύνευσαν από τα ορμητικά νερά. Την Κυριακή το πρωί το θέαμα που παρουσίαζε ο νομός ήταν ένας απέραντος βάλτος, καταστραμμένα οδοστρώματα, πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, βιομηχανίες. Μέχρι το βράδυ έμεναν αποκλεισμένα πολλά χωριά της ορεινής Ξάνθης. Το σχέδιο "Ξενοκράτης" για μία ακόμη φορά δε λειτούργησε.

Η μεγάλη καταστροφή στον κάμπο άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν έσπασε το ανάχωμα που υπήρχε στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Ξάνθης - Κομοτηνής στο ύψος του εργοστασίου ΣΕΒΑΘ. Τα ορμητικά νερά άρχισαν να κυλούν σε παλιό ξεροπόταμο παρασύροντας στο διάβα τους γέφυρες, οικοδομές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, τα νερά "έφαγαν" ολόκληρα κομμάτια της Εθνικής οδού Ξάνθης - Κομοτηνής. Τα νερά γκρέμισαν τη γέφυρα που συνδέει τα Μάγγανα με την Εθνική οδό. Ενα όχημα έπεσε σε μία τρύπα που άνοιξε στο δρόμο. Μετά από ώρες ανασύρθηκαν νεκροί ο Α. Μπαρμπαθανάσης και η κόρη του Ειρήνη.Επίσης, στην ορεινή Κοινότητα Γλαύκη τα ορμητικά νερά παράσυραν τον 30χρονο Τσεβίτ Κιοντσέ.Οι κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Γενισέα, τα Πηγάδια, ο Ζυγός, ο Πετεινός, η Φελώνη και το Μαγικό.Επίσης, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το Πόρτο Λάγος,στο οποίο τα μισά του σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Ολοσχερώς καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών όταν υπερχείλισε η λίμνη Βιστωνίδα.Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των χωριών που έχουν περισσότερο πληγεί, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις οι αρχές δε φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα σωστό ανάχωμα στον ποταμό Κόσυνθο.

Στην πόλη της Ξάνθης πολλά άτομα κινδύνεψαν όταν ορμητικοί χείμαρροι άρχισαν να έρχονται στους στενούς δρόμους της Ξάνθης. Τα νερά συναντιούνταν στην πλατεία Αντίκα παρασύροντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας πολλά μαγαζιά και σπίτια. Ο ποταμός Κόσυνθος που διασχίζει την πόλη λίγο έλειψε να υπερχειλίσει. Οπως λένε οι Ξανθιώτες, παλιές χαράδρες μπαζώθηκαν και έγιναν δρόμοι χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη.

Ολη τη νύχτα χτες συνεργεία της νομαρχίας εργάζονταν για να κλείσουν το ανάχωμα του Κόσυνθου που τρύπησε στην περιοχή του εργοστασίου ΣΕΒΑΘ. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Γενισέας και των Βαφέικων ζουν μέσα σε μεγάλη αγωνία από το φόβο μήπως υπάρξει και νέα ισχυρή νεροποντή με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Χτες επίσης έγινε σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Φ. Πετσάλνικου,και αποφασίστηκε το σχέδιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την καταγραφή των προβλημάτων.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο γραμματέας της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, Δ. Φωτιάδης,σημείωσε: "Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη και το νομό της Ξάνθης έδειξε στην κυριολεξία τη γύμνια που έχει, όχι μόνο ο νομός μας, αλλά όλη η Ελλάδα σε παρόμοιες θεομηνίες. Το αύριο του νομού έγινε ακόμη δυσκολότερο και ειδικά σ' αυτή την πόλη που η ανεργία φτάνει στο 25%. Καταλαβαίνει κανείς πώς θα είναι αύριο η κατάσταση".

Τραγικός απολογισμός

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Ξάνθη και σε πολλά χωριά του νομού, από τις ισχυρές και αδιάκοπες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

Οπως αναφέρει στην ερώτηση: "Ο απολογισμός είναι τραγικός. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλά τραυματίστηκαν. Γκρεμίστηκαν σπίτια και αποθήκες και σε μια σειρά άλλα σημειώθηκαν σοβαρές βλάβες. Καταστράφηκαν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, καταστήματα, καθώς κι ένα μέρος του οδικού δικτύου και των δικτύων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Αχρηστεύθηκαν οικοσκευές, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, εμπορεύματα και αγροτικά προϊόντα, όπως λιπάσματα, σπόροι, καπνά, βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια. Καταστράφηκαν σημαντικές ποσότητες βαμβακιού που δεν είχαν μαζευτεί από τα χωράφια και σπαρμένων σιτηρών".

Ο βουλευτής Στ. Παναγιώτου ερωτά τους υπουργούς Κ. Λαλιώτη και Φ. Πετσάλνικο τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των καταστροφών. Ακόμη, αν προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών τους και να τους καταβάλει χωρίς καθυστέρηση τις αποζημιώσεις, καθώς και να κατασκευάσει τα απαραίτητα έργα για την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων καταστάσεων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον τόπο της καταστροφής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ