ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία - "ποτάμι φουσκωμένο"

Συγκλονιστικές στιγμές ενός αγώνα αντάξιου των παραδόσεων του θεσσαλικού κάμπου

Ηταν ακόμα μεσημέρι, αλλά όλα έδειχναν χθετ τι θα ακολουθούσε. Το τσουχτερό κρύο σαν να ζέσταινε τις καρδιές των χιλιάδων αγροτών, η δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί, σαν να φούντωνε το πάθος και την πίστη τους. "Αυτό δεν είναι κινητοποίηση, είναι εξέγερση", έλεγαν οι πιο αισιόδοξοι. "Μπορεί να μην είναι εξέγερση, είναι όμως κάτι πρωτόγνωρο", έλεγαν οι πιο ρεαλιστές. Τα τρακτέρ χιλιάδες, οι αγρότες ακόμα περισσότεροι, αποφασισμένοι να νικήσουν. Με όποιο τίμημα. Το σύνθημα: "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" δονούσε την ατμόσφαιρα. Και απ' όλες τις γωνιές, απ' όλα τα σημεία της Θεσσαλίας κατέφθαναν γυναίκες, εργαζόμενοι, εμποροβιοτέχνες, μαθητές, μικρά παιδιά. Ολοι για να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Στις 4.30 μ.μ. στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" ξεκινούσε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλία. Μια πορεία δύναμης και ελπίδας, αφού απέδειξε πως όντως οι δυνάμεις των αγροτών είναι ανεξάντλητες. Στις 6 μ.μ. ήταν η κορύφωση. Ηταν η στιγμή που οι αγρότες τους ενός μπλόκου αντάμωσαν με τους συναδέλφους τους του άλλου, στο κέντρο της Λάρισας. "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", φώναξαν, αναγκάζοντας τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες και τους οδηγούς της πόλης να υποκλιθούν με σεβασμό. Οι αγρότες πορεύτηκαν μαχητικά, με επικεφαλής μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, αρκετή ώρα μέσα στους δρόμους της Λάρισας πριν καταλήξουν στη Νομαρχία.

"Ούτε βήμα πίσω"

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Β. Μπούτας,τόνισε: "Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα έξι κυριότερα αιτήματά μας. Κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα μας θα πέσει στο κενό. Οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι μια γροθιά. Είμαστε αδέλφια. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Αν το κυβερνητικό κλιμάκιο που σκοπεύει να μας συναντήσει δεν έχει λύσεις στα προβλήματά μας, η συζήτηση δε θα έχει νόημα".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", Σπ. Τσιοτινός, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα της αγροτιάς. "Οι ξεσηκωμένοι αγρότες δε θα ανεχτούν το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς", τόνισε.

"Περιμένεις 86 χρόνια, τώρα, Αντύπα να δεις την αγροτιά να αναστηθεί και οι Θεσσαλοί αγρότες ποτίστηκαν με το αίμα σου και βρίσκονται σήμερα στον αγώνα", σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Πατάκης,που ήταν ο κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση. Ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επισήμανε: "Τα παιδιά του θεσσαλικού κάμπου που ήρθαν σήμερα στο συλλαλητήριο, να συμπαρασταθούν στους πατέρες τους που επί έξι μέρες είναι έξω στο κρύο και τη βροχή, σας στέλνουν μήνυμα ότι δεν έχετε δικαίωμα να υποθηκεύετε το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας". Ο Γ. Πατάκης επισήμανε, επίσης, πως η αγροτιά δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα, με την πολιτική εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. "Σύγκλιση και δημοσιονομική πειθαρχία δε συμπορεύονται με την ανάπτυξη της χώρας, πολύ περισσότερο όταν συρρικνώνεται η παραγωγική βάση και καταστρέφονται καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο καπνός και το καλαμπόκι. Αν αδιαφορήσει η κυβέρνηση στα προβλήματά μας, οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις μας θα εξελιχθούν σε χείμαρρο που θα παρασύρει τα πάντα".

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Β. Αναγνωστόπουλος,εκπρόσωπος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Θ. Νασίκας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας και ο Θ. Κοκκινούλης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι"

Το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" δεν ήταν χτες απλά γεμάτο από κόσμο, όπως κάθε μέρα. "Φούσκωσε" σαν ποτάμι της οργής, όταν έφτασαν μαχητικές, δυναμικές, ακούραστες, οι γυναίκες της Θεσσαλίας.Λίγο αργότερα τα παιδιά των αγροτών έδωσαν ένα ακόμα βροντερό "παρών". "Στηρίζουμε τον αγώνα των πατεράδων μας", έλεγαν και με τη φωνή τους έκαναν τα συνθήματα των αγροτών ακόμα πιο δυνατά. Η πορεία εδώ ξεκίνησε στις 4.30 το απόγευμα, με ένα φέρετρο στην κεφαλή υποβασταζόμενο από τέσσερις αγρότες. "Η πολιτική του Τζουμάκα και του Σημίτη θα πεθάνει στα μπλόκα μας", έλεγαν. Κατά τη διάρκεια της πορείας - μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα - τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Αγροτιά, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά", "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη".

Παρόμοιο ήταν το κλίμα και στο άλλο μπλόκο, στη διασταύρωση της οδού Βόλου. Η πορεία εδώ ξεκίνησε με δύο τρακτέρ στην κεφαλή και τους αγρότες να ακολουθούν με τα συνθήματα: "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", "Αγώνας μαζικός, πανελλαδικός". Οι αγρότες απ' αυτό το μπλόκο έφτασαν λίγο νωρίτερα στη γέφυρα της οδού Φαρσάλων και όταν ενώθηκαν με την υπόλοιπη πορεία το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη" δόνησε την ατμόσφαιρα.

Μόνο νικητές θα φύγουν
  • Πανελλαδικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον ο αγώνας των αγροτών με 67 μπλόκα σε 18 νομούς
  • Στη Θεσσαλία, όπου χτυπά η καρδιά του αγώνα, προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις στα μπλόκα
  • Συγκλονιστικές πορείες χτες από τα μπλόκα προς το κέντρο της Λάρισας

Ακλόνητοι στα μπλόκα του αγώνα οι αγρότες αναμένουν από την κυβέρνηση να απαντήσει, επιτέλους, σοβαρά και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Οσο περνούν οι μέρες - σήμερα βρισκόμαστε στην έβδομη - της κινητοποίησης, αντί να υποκύπτουν στην κούραση και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τόσο περισσότερο ατσαλώνεται ο αγώνας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το απόγευμα χιλιάδες αγρότες, μαζί με άλλους εργαζόμενους και νέους, ξεκίνησαν από τα μπλόκα της "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ" και της διασταύρωσης της οδού Βόλου και με μια συγκλονιστική πορεία τριών χιλιομέτρων κατέληξαν στη Λάρισα. Εκεί διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να φύγουν νικητές από τα μπλόκα.

Καθημερινά προστίθενται εκατοντάδες τρακτέρ στα μπλόκα της Εθνικής οδού, ενώ στήνονται και πολλά άλλα σε άλλους βασικούς οδικούς κόμβους. Ετσι, εκτός των έξι μπλόκων επί της Εθνικής οδού Αθήνας Θεσσαλονίκης - Αλμυρού, Βελεστίνου, "ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ", διασταύρωσης της οδού Βόλου, Συκουρίου, Τεμπών - που εκτείνονται σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, έχει αποκλειστεί η Εθνική οδός Τρικάλων - Ιωαννίνων στο Μουργκάνι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία προς την Ηπειρο, καθώς και η Εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης, διακόπτοντας τη διέλευση προς τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης δεκάδες άλλα μπλόκα έχουν στηθεί στις Εθνικές οδούς που ενώνουν τις θεσσαλικές πόλεις, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία επαρχιακών δρόμων.

Αλληλεγγύη

Αμείωτο είναι και το κύμα αλληλεγγύης, στον αγώνα της αγροτιάς, που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα το απόγευμα, οι καλλιτέχνες Γιώτα Βέη και Στέφανος Ψαραδάκος θα δώσουν συναυλίες στα μπλόκα της Λάρισας. Αύριο, επίσης, τους αγωνιζόμενους αγρότες θα επισκεφτούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους φοιτητές και σπουδαστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και χτες εκατοντάδες μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι από τις πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας επισκέφτηκαν τα μπλόκα της Εθνική οδού, ενώ συνεχίζονται "βροχή" τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, από εκπροσώπους μαζικών φορέων.

Στα μπλόκα, η ίδια γνωστή πια αγωνιστικότητα της αγροτιάς. Κανείς δε σκέφτεται να αποχωρήσει, όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού. Ολοι εμπιστεύονται και υπακούουν μόνο στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που καθοδηγεί και συντονίζει την πάλη.

Οργή κατά της κυβέρνησης

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους ξεσηκωμένους ξωμάχους ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση, η οποία, με τις προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ψάχνει προσχήματα, για να εμφανίσει τους αγρότες ότι δε θέλουν το διάλογο, αφού αρνούνται να δεχτούν τις "λύσεις" που προτείνει. Ταυτόχρονα, οι αγρότες αγανακτούν, διαβλέποντας την κυβερνητική προσπάθεια να στραφούν εναντίον τους οι άλλες κοινωνικές τάξεις. Βεβαίως, οι κυβερνητικές προσπάθειες δε φαίνεται να πετυχαίνουν να ενεργοποιήσουν ούτε καν τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αφού τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αρνούνται να μετατραπούν σε Δούρειο Ιππο και να υπονομεύσουν των αγώνα της αγροτιάς.

Παρ' όλα αυτά, ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιμένει να διοργανώνει συσκέψεις στην Αθήνα και στις θεσσαλικές πόλεις, πιέζοντας να φύγουν από τα μπλόκα τα"πράσινα" - όπως τα ονομάζουν - τρακτέρ. Το μόνο που πετυχαίνει μέχρι στιγμής είναι χιλιάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ με τα τρακτέρ τους να παραμένουν στα μπλόκα, εκατοντάδες άλλοι να προστίθενται και πάρα πολλοί να έχουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, έτοιμοι να μπουν και αυτοί στη μάχη.

Ενωμένοι σαν μια γροθιά - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων - οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους που συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα και ο απόηχός του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Δικός μας ο αγώνας τους

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες οργανώνουν αύριο στις 6 το απόγευμα τα συνδικάτα της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Γεωργίας

"Τα προβλήματα των αγροτών είναι και προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, σχετίζονται με την πορεία και την προοπτική της χώρας μας. Οι αγρότες, όπως και ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο βιοτέχνης, ο συνταξιούχος, ο νέος, αντιμετωπίζουν τον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν".

Με τη διαπίστωση αυτή, τα συνδικάτα της Αθήνας στέκονται αποφασιστικά αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών, τον κάνουν δική τους υπόθεση και οργανώνουν συλλαλητήριο αλληλεγγύης για αύριο στις 6 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Γεωργίας.

Το σχετικό κάλεσμα υπογράφεται από 15 δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που με κοινή ανακοίνωσή τους απευθύνονται προς όλους τους εργαζόμενους, ΕΒΕ, συνταξιούχους, νέους, φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας.

"Οι αγρότες της χώρας μας, τονίζεται στην ανακοίνωση, αναπτύσσουν ένα μεγάλο αγώνα και διεκδικούν την αντιμετώπιση δίκαιων προβλημάτων, που σχετίζονται με την προστασία της παραγωγής τους και την επιβίωση των οικογενειών τους".

"Οι μεγαλύτερες αγροτικές καλλιέργειες (βαμβάκι, σταφίδα, δημητριακά, καπνά κ.ά.) ακολουθούν την τύχη μεγάλων βιομηχανικών κλάδων που διαλύονται ή συρρικνώνονται, σαν της κλωστοϋφαντουργίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας", σημειώνουν τα συνδικάτα.

"Η αγροτιά της χώρας, συνεχίζουν, όπως και η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις".

"Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνουν, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα προστεθούν στις στρατιές ανέργων, ενώ η χώρα θα κάνει μόνο εισαγωγές αγροτικών προϊόντων με βαρύ τίμημα για όλο τον εργαζόμενο λαό και με αλυσιδωτές συνέπειες στη βιομηχανία και την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων".

"Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας", τονίζουν τα συνδικάτα, σημειώνοντας ότι "το κίνημα των αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπο με τη συκοφαντία και τρομοκρατία του μηχανισμού του κράτους, της κυβέρνησης, καθώς και τη διαστρέβλωση μερίδας ΜΜΕ. Η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες είναι χρέος όλου του εργαζόμενου λαού της Αθήνας. Η νίκη του αγώνα των αγροτών θα είναι νίκη όλων μας".

Την προκήρυξη της συγκέντρωσης υπογράφουν: οι Ομοσπονδίες Λογιστών, Αρτεργατών, Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Συνταξιούχων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ενδυσης, Μετάλλου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Λιθογράφων, Συνταξιούχων Αθήνας, Αρτεργατών, ενώ ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι δάσκαλοι δίνουν "παρών" στα μπλόκα

Στα μπλόκα των αγροτών θα παρευρεθεί κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για να δηλώσει τη συμπαράσταση και του διδασκαλικού κλάδου στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή Ολομέλεια των προέδρων Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, από την οποία εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγρότες, στο οποίο τονίζεται: "Εμείς οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων σωματείων των εκπαιδευτικών, που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, θεωρώντας ότι αποτελούν το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή και καταστροφική για τη χώρα μας πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Διαβεβαιώνουμε ότι δεν είμαστε μόνο συμπαραστάτες στον αγώνα τους, αλλά παλεύουμε έχοντας τον ίδιο στόχο: Την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που έχει οδηγήσει εργάτες, αγρότες, υπαλλήλους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Την πολιτική που επιβάλλει για τη φετινή χρονιά έναν προϋπολογισμό που προβλέπει ακόμα χαμηλότερες δαπάνες για την παιδεία - υγεία - πρόνοια, μείωση μισθών, συντάξεων και μεγαλύτερη φορολόγηση των μη εχόντων και μη κατεχόντων.

Πιστεύουμε ότι οι λύσεις στα μικρά και μεγάλα μας προβλήματα θα έρθουν μέσα από τους συντονισμένους αγώνες όλων των εργαζόμενων και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα σε αυτούς τους αγώνες θα συναντηθούμε".

Ψηφίσματα αλληλεγγύης εξέδωσαν επίσης το ΔΣ της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας - τονίζοντας ότι μόνη διέξοδος από τα προβλήματα είναι ο συντονισμένος αγώνας εργαζομένων, αγροτών, σπουδαστών, μαθητών και ΕΒΕ - και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πάτρας και Εύβοιας.

Από την επίσκεψη στα μπλόκα των αγροτών, την Κυριακή το πρωί, εργαζομένων της Αθήνας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ