ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλώς τον!

ΠΟΛΥ θα 'θελε να παρατεινόταν για ένα... δίμηνο η Σύνοδος της Λισαβόνας ο Σημίτης. Τελείωσε όμως και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γύρισε πίσω. Εκεί που συνομιλούσε με τον Α. Ζιπέ, τώρα θα πρέπει να μιλήσει με τους αγρότες.

***

Οχι πώς θα 'χει και μεγάλη διαφορά, γιατί όπως φαίνεται και σ' αυτούς... "γαλλικά" θα τα πει. "Βεβαίως η κυβέρνηση έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, αλλά, ξέρετε..."

***

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η άποψη μερικών εφημερίδων χτες, ότι ό κόσμος αντιδρά στα πικονομικά μέτρα γιατί δεν έχει ενημερωθεί αναλυτικά για την πορεία σύγκλισης. Τι λέτε; Πέντε προϋπολογισμούς έχουμε υποστεί στο όνομα της σύγκλισης, όλο και κάτι έχουμε καταλάβει!

***

Ασχετο αν κανείς ποτέ δε μας ρώτησε επ' αυτού.

***

Πάντως είμαστε υπέρ της πρότασης. Ναι, ναι να πάει ο Σημίτης στα μπλόκα των αγροτών να μιλήσει για τον "διεθνή ανταγωνισμό", τις "νέες προκλήσεις" και την "ανάγκη προσαρμογής στις σύγχρονες δομές"...

***

Θα τον... "εκσυγχρονίσουν" κανονικά!

***

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ βρίσκονται οι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές Θεσσαλίας, και κάνανε μάλιστα σύσκεψη. Εμ βέβαια, πού θα βρίσκονταν, στα μπλόκα; Εκεί βρίζουνε, βρίζουνε πολύ!

***

"ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ" είναι - λέει η κυβέρνηση - η κατάσταση στην Ξάνθη και στις άλλες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Ποιανού τον έλεγχο δε μας διευκρίνισαν. Εκτός αν δεν εννοούσαν "έλεγχο", αλλά... "έλεος" (του.. Θεού).

***

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ για την πρόταση 8μηνου "μορατόριουμ" της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε χτες ο Σημίτης. Απ' ό,τι φαίνεται όμως δεν είναι μόνο γι' αυτό ενημερωμένος αλλά και για όσα θα επακολουθήσουν. Για πλάκα έγινε λέτε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου και του Αμερικανού εκπροσώπου Κάβανο;

***

Μαντέψτε για ποιον χτυπά η... Καβάνα!

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό...

Σε ρόλο "κυβερνητικού εκπροσώπου" και μάλιστα "βασιλικότερος του βασιλέως" εμφανίστηκε και χθετ ο πολύς Κακαουνάκης από τον "Φλας" να... προειδοποιεί τους αγρότες πως, ό,τι και να κάνουν τίποτα δεν πρόκειται να βγάλουν! Γνωστό το παραμύθι και παλιό όσο και οι λαϊκοί αγώνες. Μόνο που αν ήταν και αληθινό, αν οι αγώνες δεν είχαν αποτελέσματα, η ανθρωπότητα θα ήταν ακόμα στην εποχή της δουλείας κι ακόμα παραπίσω.

Και κάτι ακόμα για τον κύριο αυτό και για όσους τροφοδοτούν με κάθε μέσο τη θεωρία της αναποτελεσματικότητας. Τα ίδια έλεγε και η κυβέρνηση της Γαλλίας στους φορτηγατζήδες της χώρας. Μόνο που μετά από 12 μερόνυχτα ενός σκληρού αγώνα, υποχρεώθηκε να υποχωρήσει.

Μ' άλλα λόγια, "στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό", όπως συνηθίζουν να λένε εκεί στη Θεσσαλία.

Κριτική και "κριτική"!

Ολη μέρα το προηγούμενο Σάββατο διάφορα μέσα ενημέρωσης μάς έδιναν την πληροφορία για σκληρή κριτική του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση. Ποια ακριβώς ήταν η κριτική αυτή; Ο κ. Στεφανόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση, επειδή δεν ενημέρωσε το λαό για τις δυσκολίες που έχει ο δρόμος προς την Ενωμένη Ευρώπη! "Αν ο λαός είχε ενημερωθεί, είπε ο Κ. Στεφανόπουλος, είμαι βέβαιος ότι με μεγαλυτέραν προθυμίαν θα υπεβάλλετο στις απαιτούμενες θυσίες"!...

Το ζήτημα, δηλαδή, κατά τον Πρόεδρο, δε βρίσκεται στο ότι ο λαός εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο αυγαταίνει τα κέρδη του. Βρίσκεται στο ότι δεν ενημερώθηκε - δηλαδή δεν του έγινε η απαραίτητη πλύση εγκεφάλου (;) - ώστε να δεχτεί αγόγγυστα να του πάρουν και τα παντελόνια!

Δε μας εκπλήσσει ο κ. Στεφανόπουλος. Απλώς, με αφορμή τα παραπάνω θυμηθήκαμε ορισμένους, οι οποίοι, τον καιρό που το ΚΚΕ δεν τον ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμαρτύρονταν επειδή το Κόμμα μας δε συντάχτηκε με τις "δημοκρατικές δυνάμεις", οι οποίες ψήφιζαν έναν μη δεξιό Πρόεδρο!...

Αξιοσημείωτο γεγονός

Η είδηση δε βρισκόταν σε όσα είπε. Τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησής του επανέλαβε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, οι οποίες είναι γνωστές και ξεκάθαρες. Η είδηση ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά ο Τ. Νάιλς μίλησε σε ελληνικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Και ο χρόνος που διάλεξε για να μιλήσει και να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της Ουάσιγκτον ο Τ. Νάιλς, ασφαλώς, δεν ήταν τυχαίος.

Πλησιάζει, απ' ό,τι φαίνεται, ο καιρός για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ενδιάμεσο τις ΗΠΑ και πρέπει να καλλιεργηθεί το έδαφος. Πλησιάζει, απ' ό,τι φαίνεται, ο καιρός για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στην αμερικανική επιδιαιτησία, όπως "κομψά" υπέδειξε στη συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ατράνταχτο ... επιχείρημα

Πολλά είπε ο Τζουμάκας, στη συνέντευξή του στα "ΝΕΑ". Να ένα ακόμα: "Δεν μπορούν να καταλαμβάνουν (οι αγρότες) την εθνική οδό, σε μια κυβέρνηση που έχει νωπή εντολή μόλις τριών μηνών". Αυτό κι αν είναι ατράνταχτο επιχείρημα. Πάντως, για ένα να είναι βέβαιος. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστική θέση και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, η ...επιθυμία Τζουμάκα θα πραγματοποιηθεί αναπόφευκτα. Οι αγρότες θα κλείνουν την εθνική οδό στην κυβέρνησή του και όταν είναι τριών και όταν είναι δεκατριών μηνών...

Οι πραγματικοί τους στόχοι

"Μετά από μια μαραθώνια ολονύκτια εργασία του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Μωραϊτης, κατέστη δυνατόν να γίνει αποδεκτός ο τελικός συμβιβασμός της Γαλλικής Προεδρίας...

... Το νέο καθεστώς (σ.σ. για το βαμβάκι) θα έχει ισχύ 6 χρόνια. Τούτο αποτελεί δέσμευση της Κοινότητας για την εγγραφή των ανάλογων πιστώσεων στον προϋπολογισμό της και βοηθά στην εξασφάλιση της σταθερότητας στον τομέα, που επιτρέπει στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις τους, να προβούν στις τεχνικές βελτιώσεις, που θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα...".

Αυτά έλεγε - ανάμεσα σε πολλά άλλα - στις 22 Μάη 1995, η ανακοίνωση Τύπου του υπουργού Γεωργίας τότε, Γ. Μωραϊτη. Μετά από μια ολονύκτια τότε... πάλη, ο υπουργός είχε εξασφαλίσει σταθερότητα και εισόδημα μεγάλο για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς...

Μετά από έξι μήνες περίπου, ο νέος τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, δήλωνε ότι το βαμβάκι δεν έχει μέλλον και παρότρυνε τους βαμβακοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν καρπούζια και ζαχαρότευτλα...

Και όλ' αυτά για να κρύψουν την ουσία της πολιτικής των Βρυξελλών και της δικής τους, όπως και τους πραγματικούς τους στόχους: Τη δραστική μείωση και το ξεκλήρισμα των φτωχών και μικρομεσαίων ιδιαίτερα αγροτών, τουλάχιστον κατά 50%. Την εξασφάλιση και ενίσχυση της ασύδοτης δράσης των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως και των επιχειρήσεων παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας γεωργικών υλικών και εφοδίων.

Κι ενώ οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δ. Κανελλόπουλος, μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων. Οχι, όμως, και τα επιτόκια χορηγήσεων. Στη δεύτερη μείωση θα προχωρήσει από τις αρχές του νέου χρόνου. Και πέρα από τη χρονική υστέρηση, η μείωση αυτή θα είναι και μικρότερη αναλογικά.

Μετά σου λένε, γιατί οι αγρότες τα βάζουν με την πολιτική της Αγροτικής...

Το ΠΑΣΟΚ "δεν επιτρέπεται να παραδώσει χώρο στα αριστερά του", δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, επιστρέφοντας (;) στα πλαίσια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Εμείς, ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να τον καθησυχάσουμε. Οχι μόνο "δεν επιτρέπεται", αλλά και "δεν πρόκειται" να παραδώσει χώρο στα αριστερά του το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, υπάρχει τέτοια χαώδης απόσταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, που ματαίως αγωνιά ο υπουργός. Διότι, αφ' ενός, το χάος δεν παραδίδεται, αφ' ετέρου, πώς να παραδόσεις κάτι που δε σου ανήκει, υπουργέ μου;

Τα περί υποκινητών

Ο ίδιος δημοσιογράφος, που έχει αναλάβει εργολαβικά το χτύπημα του αγώνα των αγροτών, με τρόπο που ούτε ο Τζουμάκας δεν τολμά, καλούσε χτες ανοιχτά τους "πράσινους" αγρότες να φύγουν από τα μπλόκα, γιατί έτσι δε θα μπορέσουν να σταθούν άλλο, θα σπάσουν, τα μπλόκα "που έστησε το ΚΚΕ"!

Μα, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό ακριβώς - η ανάγκη να κρατήσει γερά και ενωμένα ο αγώνας που άρχισε - κρατά όλους στα μπλόκα, που όχι μόνο δεν αραιώνουν, αλλά, κάθε μέρα που περνά, πυκνώνουν;

Ας συνεχίσουν έτσι. Την καλύτερη απάντηση την εισπράττουν από τους ίδιους τους αγρότες, "πράσινους", "κόκκινους", "γαλάζιους". Γιατί, όπως πολύ εύστοχα δήλωσε προχτές ένας αγρότης μπροστά στην κάμερα: "Αυτά, περί υποκινητών κλπ., δεν τα λένε για μας εδώ. Εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε και γιατί παλεύουμε. Για τον κόσμο τα λένε, για να τον στρέψουνε εναντίον μας. Εμείς λέμε, δώστε λύση στα προβλήματα και τα μπλόκα σταματάνε την ίδια στιγμή".

Οι αγρότες μετρούν φίλους και εχθρούς

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, που οξύνεται η αντιπαράθεση των εργαζομένων με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε κάτι τέτοιες κρίσιμες ώρες, που τα οδοφράγματα των αγροτών επιχειρούν να αναχαιτίσουν την επέλαση της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται και ο υπονομευτικός και εχθρικός ρόλος της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Ουσιαστικά, τα αφεντικά μεγάλων συγκροτημάτων των ΜΜΕ λειτουργούν ως αδίστακτοι απεργοσπάστες, για λογαριασμό συνολικά της οικονομικής ολιγαρχίας.

Εχουν, βέβαια, τη σημασία τους οι μορφές, οι μέθοδοι (ήπιες ή χυδαίες) και τα "επιχειρήματα", με τα οποία προσπαθούν να συκοφαντήσουν το δίκαιο αγώνα των αγροτών και να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Εχουν φτάσει, ήδη, να μιλάνε για "αντικοινωνική συμπεριφορά" των αγροτών, για "λάθος" μορφή κινητοποίησης, γιατί θίγει, δήθεν, το "ιερό" δικαίωμα της "ελευθερίας διακίνησης αγαθών και πολιτών".

Γνωρίζοντας, όμως, τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, δεν επιχειρούν κατά μέτωπο επίθεση, αλλά προσπαθούν να πλαγιοκοπήσουν τον αγώνα τους ύπουλα και άνανδρα.

Κάνουν, όμως, ένα σημαντικό λάθος τα αφεντικά των ΜΜΕ. Παραγνωρίζουν, ότι οι αγρότες - όπως και άλλοι εργαζόμενοι βέβαια - μετράνε ποιοι είναι στο πλευρό τους και ποιοι στέκονται εχθρικά απέναντί τους. Και βέβαια θα τους ανταμείψουν όπως τους αξίζει...

Το "πανηγύρι"

Εδώ στα μπλοκ,

στα πόστα,

σε προσκαλούμε,

Κώστα,

έλα, αγά,

και κύρη,

άρχισε

"πανηγύρι"!

Βαράν βιολιά,

ζουρνάδες,

"κάτω

οι ευρωπαπάδες"

κι απ' την οργή

οι αγρότες

"μεθύσανε"

σαν πότες!

Προς το παρόν,

αφέντη,

"συρτό" παίζουν

στο "γλέντι"

μα, όπως το πας,

ντερβίση,

το "τσάμικο"

θ' αρχίσει!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ