ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ"

Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ" επιχειρούν να εφαρμόσουν με όλες τους τις δυνάμεις κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Ο στόχος τους είναι πλέον ανοιχτά ομολογημένος: Να εξακολουθεί να δείχνει ότι δε σκέφτεται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στο θέμα του προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής.

Αν μια ομάδα κερδίσει κάτι, τότε θα ξεσηκωθούν όλες οι υπόλοιπες που περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δήλωνε ωμά προχτές βράδυ στη Λάρισα ο Θ. Τσουκάτος,που μαζί με τον Κ. Σκανδαλίδη συγκαλούν αυτές τις μέρες συνεχείς συσκέψεις (χτες στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, σήμερα στο Βόλο) κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στη Λάρισα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να "τσακίσει" το κίνημα των αγροτών και να τους αναγκάσει να γυρίσουν ηττημένοι στα σπίτια τους.

Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ", έτσι όπως διαμορφώθηκε στην κυβερνητική - κομματική σύσκεψη, υπό την προεδρία του ίδιου του Κ. Σημίτη, ξεδιπλώνεται στην πράξη ως εξής:

1) "Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και συζητά με τους αγρότες".Ο υπουργός Γεωργίας πήγε προχτές στη Λάρισα, όχι όμως για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, αλλά για να δώσει την εικόνα του διαλόγου και - μέσω αυτής της πλαστής εικόνας - να ξετυλίξει την παραπλανητική προπαγάνδα περί υπέρογκου κόστους που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Την ίδια ώρα που γινόταν η συνάντηση Τζουμάκα - Συντονιστικής, από το ξενοδοχείο "Μετροπόλ", όπου είχε στήσει το "στρατηγείο" του ο Θ. Τσουκάτος, έλεγε απερίφραστα ότι αυτή θα αποτύχει.Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση απέτυχε, παρόλο που η Συντονιστική Επιτροπή, στην προσπάθειά της για εποικοδομητικό διάλογο, πρόβαλε λίγα και συγκεκριμένα αιτήματα. Ο Στ. Τζουμάκας "συζητούσε", έχοντας την εντολή να μη δώσει τίποτα απολύτως. Την ίδια στιγμή παρόμοια συνάντηση γινόταν και στη Θεσσαλονίκη.

2) "Το κόστος ικανοποίησης των αιτημάτων είναι υπέρογκο και δεν αντέχει ο προϋπολογισμός".Ολα σχεδόν τα ΜΜΕ, και ιδίως τα ηλεκτρονικά, "πιπιλίζουν" την καραμέλα του ενός τρισεκατομμυρίου. Πρόκειται για συνειδητή γκαιμπελικής έμπνευσης προπαγάνδα. Τα νούμερα είναι σκόπιμα ανεβασμένα στα ύψη, με τον ίδιο τρόπο που τα 6 βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας για την κυβέρνηση είναι 52. Ο ίδιος ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αν δοθούν στους αγρότες αυτά που ζητούν, "ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και θα επέλθει "σπάσιμο" της οικονομικής πολιτικής". Ομολόγησε επίσης ότι ο Κ. Σημίτης έχει δώσει εντολή "να μείνει πάση θυσία ανέπαφη" η οικονομική πολιτική.

3) Αν δοθούν εθνικές επιδοτήσεις, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά να επιβληθούν στη χώρα μας και μεγάλα πρόστιμα.Η κυβέρνηση κινδυνολογεί και κρύβει ότι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, δίνουν εθνικές επιδοτήσεις.

4) Τα μπλόκα στους δρόμους είναι μείζον εθνικό πρόβλημα. Ετσι ακριβώς είπε και το επανέλαβε πολλές φορές ο Στ. Τζουμάκας, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τη Συντονιστική. Αμέσως την επομένη ο Κ. Σημίτης είπε ότι οι αγρότες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κάλεσε να ανοίξουν τους δρόμους. Στόχος να στραφεί η "κοινή γνώμη" εναντίον των αγροτών, γιατί χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, επιστρατεύονται βιομήχανοι, επιμελητήρια και ελεγχόμενοι μαζικοί φορείς για να δημιουργήσουν μέτωπο κατά των αγροτών.

Ταυτόχρονα εκτυλίσσεται και προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών. Χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Είχε προηγηθεί εξώδικο του ΟΣΕ κατά των Γ. Παττάκη και Γ. Νταφούλη. Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα εκκρεμούν πάνω από 3.000 διώξεις αγροτών για προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Σήμερα στη Λάρισα οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν τις "ζημιές" τους από το κλείσιμο των δρόμων. Με το αλάθητο ταξικό τους κριτήριο οι βιομήχανοι, με ανακοίνωσή τους, λένε την αλήθεια για τον κίνδυνο που συνιστούν οι κινητοποιήσεις: "Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα ναρκοθετούν τους κυβερνητικούς στόχους για τη σύγκλιση".

5) Επίδειξη αδιαλλαξίας και ανυποχώρητης στάσης απέναντι στα πραγματικά αιτήματα των αγροτών.Στόχος: Να δημιουργήσει έτσι κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας και ρήγματα ανάμεσά τους και να εκμεταλλευτεί την κούρασή τους από τον πολυήμερο αγώνα.

6) Τα "πράσινα" τρακτέρ να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.Ομως όπου εμφανίζεται κάποιος κομματάρχης με τέτοιου είδους εντολές, το μόνο που πετυχαίνει είναι να μπαίνουν στη μάχη και νέα τρακτέρ. Ακόμη και στη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών, που έγινε στη Λάρισα την Τρίτη, οι Στ. Τζουμάκας, Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Τσουκάτος, αντιμετώπισαν από πολλούς έντονη κριτική, αλλά και βαριές εκφράσεις, όπως "να πάτε εσείς στα μπλόκα να τα πείτε αυτά", "ας τολμήσει κανένας βουλευτής να έρθει στα χωριά", "δεν ξέρετε τι σας γίνεται".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Δικός μας ο αγώνας τους

Συνεχίζεται ο καταιγισμός μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς από πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων της χώρας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, σε ψήφισμά του, αναφέρει: "Οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, καθώς και οι πολιτικές της ΕΕ, οδηγούν τους αγρότες, που αποτελούν παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, σε οριακό σημείο. Το ΕΚΑ γνωρίζει πολύ καλά πως, αν οι αγρότες δεν εναντιωθούν στη σημερινή καταστροφική πολιτική, αύριο χιλιάδες αγρότες θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων. Το πρόβλημα των αγροτών, επισημαίνουν, είναι πρόβλημα όλων των εργαζομένων. Εχει να κάνει με το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας και η κυβέρνηση οφείλει χωρίς καθυστέρηση να σταθεί με τρόπο εποικοδομητικό και θετικό απέναντι στα σοβαρά και δίκαια αιτήματά τους". Παράλληλα, το ΕΚΑ ζητά να ανοίξει συνολικός διάλογος και στη Βουλή για το μέλλον της Γεωργίας στη χώρα και καταλήγοντας τονίζει ότι "ο αγώνας τους είναι και δικός μας και η νίκη τους θα είναι νίκη και του ίδιου του εργατικού κινήματος".

Ανάλογα μηνύματα έστειλαν χτες: Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Ηλείας,η ΠΕΑΕΑ,η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ του Νομού Ιωαννίνων,η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών,η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Πειραιά της ΠΕΑΕΑ,η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηρακλείου Αττικής,η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44,η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών,η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Σωματείων και Ενώσεων Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών Αυτοκινήτων,η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας,το ΔΣ της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας και η "Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ".

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Συνεχίζουν με πείσμα

Με πείσμα και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία, κρατώντας σθεναρά τα οδοφράγματα που έστησαν στα οδικά δίκτυα των περιοχών αυτών.

Στην Ηπειρο πύκνωσαν τα μπλόκα, δηλώνοντας πως θα μείνουν σε αυτά μέχρι την τελική δικαίωση. Οι αγρότες του Νομού Ιωαννίνων συνέχιζαν να αγωνίζονται στο μπλόκο που έστησαν στις Καρυές. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας και του πρωθυπουργού, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού βγήκαν στα χωριά ενημερώνοντας τους αγρότες και απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα για συμμετοχή στον αγώνα.

Στη γέφυρα Καλογήρων, στα όρια των Νομών Αρτας και Πρέβεζας οι αγρότες συνέχιζαν να κρατούν κλειστό το δρόμο, δηλώνοντας πως "δεν το κουνάνε ρούπι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους". Χτες στο μπλόκο αυτό ήρθαν και άλλοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής. Επίσης, χτες στο μπλόκο της γέφυρας Καλογήρων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Νομού Αρτας πήγε για άλλη μια φορά τρόφιμα στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Αποκλεισμένο από τρακτέρ παραμένει ακόμα και το πορθμείο Ακτιου - Πρέβεζας,από την πλευρά της Πρέβεζας.

Στην Αιτωλοακαρνανία κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στη γέφυρα του Εύηνου ποταμού και στο χωριό Κυψέλη, λίγο μετά τη γέφυρα του Αχελώου.Χτες και τα δύο αυτά μπλόκα ενισχύθηκαν από τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο νομό συνεχίζονται οι ενημερωτικές συσκέψεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ παράλληλα γίνονται συσκέψεις για συντονισμό της δράσης με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής.

Θλιβερή εξαίρεση

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας καταψήφισε πρόταση που έγινε από τη μεριά της εκπροσώπου της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τους αγρότες, οι οποίοι με τους αγώνες τους στηρίζουν, όχι μόνο τη δική τους οικονομική κατάσταση, αλλά και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Αν η άγνοια των αιτημάτων που επικαλέστηκαν αρκετοί σύμβουλοι υπέκρυπτε σαφή υπεκφυγή, πώς να χαρακτηριστεί, αν όχι θλιβερή, η τοποθέτηση των πιο "θερμόαιμων", οι οποίοι έφτασαν να ισχυριστούν ότι η εθνική οικονομία πλήττεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών γι' αυτό και πρότειναν να βγει ψήφισμα που θα καλεί τους αγρότες να επιστρέψουν στους αγρούς τους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ετοιμάζονται για το λάδι

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέληξε, η προγραμματισμένη για χτες δίκη 11 κτηνοτρόφων στη Μυτιλήνη όπου δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο της 11.3.96 και η οποία δίκη, τελικά αναβλήθηκε. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους, κατέκλυσαν τα δικαστήρια και τους γύρω δρόμους όπου και βροντοφώναξαν "όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων, ναι στην πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και η πολιτική της ΕΕ στην αγροτική μας παραγωγή".

Μιλώντας στους αγρότες μετά την απόφαση για αναβολή της δίκης ο Σταύρος Σκοπελλίτης τόνισε στους συγκεντρωμένους ότι η αναβολή της δίκης δε σημαίνει και αναβολή στην πάλη για τα προβλήματα. Αναφέρθηκε στο λάδι, βασικό προϊόν του νομού, η τιμή του οποίου έπεσε κατακόρυφα και κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε διαρκή ετοιμότητα για αγώνα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας που κάλεσε τους αγρότες να αντιπαλέψουν ενωτικά και αποφασιστικά την πολιτική της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης επιδόθηκε στη γενική γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου. Εκεί οι αγρότες ενώθηκαν με τους πολύτεκνους που έφθασαν με πορεία και διαδήλωσαν την οργή τους για την περικοπή του επιδόματος στις συνταξιούχες πολύτεκνες μητέρες που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μετά όλοι μαζί, αγρότες και πολύτεκνοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης στην οποία συμμετείχε και ο Στρατής Κόρακας. Κατέληξαν στην περιφέρεια Β. Αιγαίου και στη Νομαρχία όπου επέδωσαν τα ψηφίσματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ