Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ"

Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ" επιχειρούν να εφαρμόσουν με όλες τους τις δυνάμεις κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Ο στόχος τους είναι πλέον ανοιχτά ομολογημένος: Να εξακολουθεί να δείχνει ότι δε σκέφτεται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στο θέμα του προϋπολογισμού και της εισοδηματικής πολιτικής.

Αν μια ομάδα κερδίσει κάτι, τότε θα ξεσηκωθούν όλες οι υπόλοιπες που περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δήλωνε ωμά προχτές βράδυ στη Λάρισα ο Θ. Τσουκάτος,που μαζί με τον Κ. Σκανδαλίδη συγκαλούν αυτές τις μέρες συνεχείς συσκέψεις (χτες στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, σήμερα στο Βόλο) κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στη Λάρισα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνείες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να "τσακίσει" το κίνημα των αγροτών και να τους αναγκάσει να γυρίσουν ηττημένοι στα σπίτια τους.

Το "σχέδιο αντι-τρακτέρ", έτσι όπως διαμορφώθηκε στην κυβερνητική - κομματική σύσκεψη, υπό την προεδρία του ίδιου του Κ. Σημίτη, ξεδιπλώνεται στην πράξη ως εξής:

1) "Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και συζητά με τους αγρότες".Ο υπουργός Γεωργίας πήγε προχτές στη Λάρισα, όχι όμως για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, αλλά για να δώσει την εικόνα του διαλόγου και - μέσω αυτής της πλαστής εικόνας - να ξετυλίξει την παραπλανητική προπαγάνδα περί υπέρογκου κόστους που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Την ίδια ώρα που γινόταν η συνάντηση Τζουμάκα - Συντονιστικής, από το ξενοδοχείο "Μετροπόλ", όπου είχε στήσει το "στρατηγείο" του ο Θ. Τσουκάτος, έλεγε απερίφραστα ότι αυτή θα αποτύχει.Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση απέτυχε, παρόλο που η Συντονιστική Επιτροπή, στην προσπάθειά της για εποικοδομητικό διάλογο, πρόβαλε λίγα και συγκεκριμένα αιτήματα. Ο Στ. Τζουμάκας "συζητούσε", έχοντας την εντολή να μη δώσει τίποτα απολύτως. Την ίδια στιγμή παρόμοια συνάντηση γινόταν και στη Θεσσαλονίκη.

2) "Το κόστος ικανοποίησης των αιτημάτων είναι υπέρογκο και δεν αντέχει ο προϋπολογισμός".Ολα σχεδόν τα ΜΜΕ, και ιδίως τα ηλεκτρονικά, "πιπιλίζουν" την καραμέλα του ενός τρισεκατομμυρίου. Πρόκειται για συνειδητή γκαιμπελικής έμπνευσης προπαγάνδα. Τα νούμερα είναι σκόπιμα ανεβασμένα στα ύψη, με τον ίδιο τρόπο που τα 6 βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας για την κυβέρνηση είναι 52. Ο ίδιος ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αν δοθούν στους αγρότες αυτά που ζητούν, "ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και θα επέλθει "σπάσιμο" της οικονομικής πολιτικής". Ομολόγησε επίσης ότι ο Κ. Σημίτης έχει δώσει εντολή "να μείνει πάση θυσία ανέπαφη" η οικονομική πολιτική.

3) Αν δοθούν εθνικές επιδοτήσεις, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά να επιβληθούν στη χώρα μας και μεγάλα πρόστιμα.Η κυβέρνηση κινδυνολογεί και κρύβει ότι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, δίνουν εθνικές επιδοτήσεις.

4) Τα μπλόκα στους δρόμους είναι μείζον εθνικό πρόβλημα. Ετσι ακριβώς είπε και το επανέλαβε πολλές φορές ο Στ. Τζουμάκας, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τη Συντονιστική. Αμέσως την επομένη ο Κ. Σημίτης είπε ότι οι αγρότες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κάλεσε να ανοίξουν τους δρόμους. Στόχος να στραφεί η "κοινή γνώμη" εναντίον των αγροτών, γιατί χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, επιστρατεύονται βιομήχανοι, επιμελητήρια και ελεγχόμενοι μαζικοί φορείς για να δημιουργήσουν μέτωπο κατά των αγροτών.

Ταυτόχρονα εκτυλίσσεται και προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών. Χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Είχε προηγηθεί εξώδικο του ΟΣΕ κατά των Γ. Παττάκη και Γ. Νταφούλη. Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη χώρα εκκρεμούν πάνω από 3.000 διώξεις αγροτών για προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Σήμερα στη Λάρισα οι βιομήχανοι της Θεσσαλίας συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν τις "ζημιές" τους από το κλείσιμο των δρόμων. Με το αλάθητο ταξικό τους κριτήριο οι βιομήχανοι, με ανακοίνωσή τους, λένε την αλήθεια για τον κίνδυνο που συνιστούν οι κινητοποιήσεις: "Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα ναρκοθετούν τους κυβερνητικούς στόχους για τη σύγκλιση".

5) Επίδειξη αδιαλλαξίας και ανυποχώρητης στάσης απέναντι στα πραγματικά αιτήματα των αγροτών.Στόχος: Να δημιουργήσει έτσι κλίμα απογοήτευσης, ηττοπάθειας και ρήγματα ανάμεσά τους και να εκμεταλλευτεί την κούρασή τους από τον πολυήμερο αγώνα.

6) Τα "πράσινα" τρακτέρ να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.Ομως όπου εμφανίζεται κάποιος κομματάρχης με τέτοιου είδους εντολές, το μόνο που πετυχαίνει είναι να μπαίνουν στη μάχη και νέα τρακτέρ. Ακόμη και στη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών, που έγινε στη Λάρισα την Τρίτη, οι Στ. Τζουμάκας, Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Τσουκάτος, αντιμετώπισαν από πολλούς έντονη κριτική, αλλά και βαριές εκφράσεις, όπως "να πάτε εσείς στα μπλόκα να τα πείτε αυτά", "ας τολμήσει κανένας βουλευτής να έρθει στα χωριά", "δεν ξέρετε τι σας γίνεται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθυστερούν οι επιδοτήσεις για το σκληρό σιτάρι (1997-12-31 00:00:00.0)
Στοχοπροσηλωμένη στη βία και την καταστολή (1997-02-07 00:00:00.0)
Με ορμή και αποφασιστικότητα (1996-12-15 00:00:00.0)
Τα τρακτέρ ξεσάλωσαν... (1996-12-11 00:00:00.0)
Με τη λάμψη στα μάτια (1996-12-08 00:00:00.0)
Σε ρόλο υπονομευτή των αγώνων (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ