Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αμεση απάντηση στον υποκινητή

Αυξήθηκαν τόσο τα μπλόκα όσο και ο αριθμός των τρακτέρ σ' αυτά

Με νέα μπλόκα και ενισχύσεις στα σημεία που παραμένουν αποκλεισμένα, σε όλα τα οδικά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας απαντούν και οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και στις προκλητικές θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο χτεσινό του διάγγελμα. Νομοί όπως της Κοζάνης,των Γρεβενών, της Δράμας και της Καβάλας, όπου μέχρι χτες δεν υπήρχαν οδοφράγματα και απλά είχαν σημειωθεί σποραδικές συγκεντρώσεις, από σήμερα έχουν μπει δυναμικά στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στους άλλους νομούς τα μπλόκα αυξάνονται ή γίνονται αναδιατάξεις ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν, ώστε η κινητοποίηση να είναι πιο αποτελεσματική. Παρά τις άμεσες ή τις έμμεσες απειλές της κυβέρνησης και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρεί να στήσει με στελέχη των ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, οι αγρότες παραμένουν ενωμένοι και ανυποχώρητοι και δηλώνουν αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ.

Τα νέα μπλόκα της οργής

Στον νομό Δράμας από χτες υπάρχουν 11 μπλόκα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο του νομού. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης έξω από τη Νομαρχία και το πρωί έκαναν δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι γύρω από το κτίριο της Νομαρχίας δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι, ενώ σε 11 σημεία του οδικού δικτύου προς Καβάλα, Νευροκόπι, Θεσσαλονίκη και Σέρρες στήθηκαν μπλόκα. Ενα από τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της Δράμας, κύρια από τα χωριά Ορεινή και Α. Βροντού, αφορά την παραγωγή της ντόπιας πατάτας που σαπίζει απούλητη. Ζητούν μέτρα κατά των εισαγωγών και παρέμβαση στις τιμές.

Στην Καβάλα χτες το πρωί εκατοντάδες αγρότες, κύρια σταφυλλοπαραγωγοί, με 100 περίπου αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν τη Νομαρχία όπου παρέμειναν μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι. Μετά αποχώρησαν για να ενισχύσουν τα δύο μπλόκα που στήθηκαν από τις 11 το πρωί στο Παληοχώρι επί της ΕΟ Σερρών - Καβάλας και στην Ελευθερούπολη στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Επίσης από το πρωί αποκλεισμένη με εκατοντάδες τρακτέρ παρέμεινε η ΕΟ Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της διασταύρωσης προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Στην Κοζάνη οι αγρότες της Πτολεμαϊδας απέκλεισαν από το μεσημέρι την ΕΟ προς Φλώρινα στο 27ο χλμ., στα Γρεβενά στήθηκε οδόφραγμα στο Καρπερό στην ΕΟ Γρεβενών - Τρικάλων και στο Κιλκίς από το μεσημέρι παραμένει κλειστή η ΕΟ Κιλκίς - Σερρών στην Καλάβρια.

Στο μεταξύ, στα άλλα μέτωπα του αγώνα οι αγρότες παραμένουν στις θέσεις τους και τα οδοφράγματα δέχονται νέες ενισχύσεις. Στην Ορμύλια Χαλκιδικής το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών και αποφασίστηκε να συμμετέχουν και οι αγρότες του νομού στις κινητοποιήσεις ενισχύοντας τα μπλόκα γύρω από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Ετσι από το πρωί 80 περίπου τρακτέρ αναχώρησαν και προστέθηκαν στα μπλόκα της Θέρμης και στη διασταύρωση στα Πράσινα Φανάρια. Μετά το διάγγελμα Σημίτη καταγράφηκε νέα ενίσχυση των μπλόκων στο χώρο του αεροδρομίου, όπου κατέφθαναν συνεχώς νέα τρακτέρ. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο βουλευτής του Σταύρος Παναγιώτου που επισκέφθηκε το μπλόκο.

Οδοφράγματα επίσης υπάρχουν στα διόδια Μαλγάρων στο Λουδία, στη Χαλκηδόνα και στην Κοινότητα Γέφυρας.

Στο νομό Πέλλας κλειστές παρέμειναν η Σερβική γέφυρα επί της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, η διασταύρωση Μεσσιανού στην Επ.Ο. Πέλλας - Γουμένισσας, η ΕΟ Σκύδρας - Εδεσσας στη διασταύρωση Αριδαίας,η γέφυρα Δαμιανού στην Επ.Ο. Γιαννιτσών - Πολυκάστρου, η γέφυρα Μηδέν του Λουδία και η Επ.Ο. Ν. Χαλκηδόνας - Αξιούπολης.

Στην Ημαθία υπάρχουν μπλόκα στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στην Κυψέλη,στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο Βρυσάκι,στα Καβάσιλα και στην Τάφρο 66.Στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο Κλειδί,στο Μακροχώρι στο κόμβο Κουλούρας και στο 32ο χλμ. Επίσης στην ΕΟ Βέροιας - Νάουσας στη διασταύρωση Σφαγείων στο 1ο και στο 12ο χλμ.

Στην Πιερία παραμένει κλειστή η ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Αιγίνιο και στο Βαρυκό.Στις Σέρρες κλειστές παραμένουν οι γέφυρες του Στρυμόνα, η γέφυρα του Πετριτσίου και η διασταύρωση Ν. Σουλίου, με αποτέλεσμα να μη υπάρχει δίοδος προς το τελωνείο Προμαχώνα, την Καβάλα και τη Δράμα.

Στον Εβρο κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Τουρκία και Βουλγαρία με μπλόκα στο Διδυμότειχο,στο Ορμένιο,στις Καστανιές στη διασταύρωση Αισύμης, στη γέφυρα Μαϊστρου και στο Αρδάνιο.Συνεχίζονται επίσης τα μπλόκα των αγροτών και στη Ροδόπη στη γέφυρα Πολυάνθου, στην ΕΟ Κομοτηνής - Ξάνθης και στη διασταύρωση Φαναρίου στο Πόρτο Λάγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ