Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κλιμακώνεται ο αγώνας

Νέα οδοφράγματα στήθηκαν χτες από τους αγρότες της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Μεσσηνίας. Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες Αχα'ϊας και Ηλείας, ενώ ετοιμάζεται και η Κορινθία

Ξεσηκώνονται οι αγρότες σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου ζητώντας εδώ και τώρα λύση στα οξυμένα προβλήματά τους. Καθημερινά νέα μπλόκα αγανακτισμένων αγροτών εμφανίζονται, καθώς μετά τις εξαγγελίες Τζουμάκα οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

Στην Ηλεία τα τρακτέρ της οργής έκαναν την εμφάνισή τους στην Εθνική οδό έξω από τη Γαστούνη.Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ζητούν άμεσες λύσεις στα παρακάτω αιτήματα: 1) πάγωμα των αγροτικών χρεών και πληρωμή σε 10 ετήσιες δόσεις, 2) μείωση του ΦΠΑ στο 8% για όλα τα μηχανήματα, 3) μειωμένο πετρέλαιο - ρεύμα για αγροτική χρήση, 4) αύξηση της ποσόστωσης στο γάλα - καλύτερες τιμές - κατάργηση των προστίμων, 5) μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, 6) άμεση εκτίμηση ζημιών, 7) τροποποίηση συμφωνητικού της βιομηχανικής τομάτας και πληρωμές το αργότερο σε ένα μήνα από την ημέρα παράδοσης σε όλα τα προϊόντα, 8) όλες οι επιδοτήσεις στα μεταποιημένα προϊόντα να πηγαίνουν απευθείας στον παραγωγό, 9) έλεγχο και περιορισμό στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, 10) αυστηρό έλεγχο στα εισαγόμενα σπόρια - πατάτες - καρπούζια - καλαμπόκια - τομάτες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν.

Με πείσμα η Αχαϊα

Με ανάλογα αιτήματα συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες της Αχαϊας τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Πάτρας - Πύργου στη θέση Λάππα.Ζητούν: 1) πάγωμα και ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κατάργηση των τόκων υπερημερίας 2) μείωση του κόστους παραγωγής 3) επιστροφή του ΦΠΑ 4) κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εργαλεία 5) μείωση πετρελαίου και ρεύματος 6) αύξηση τιμών των αγροτικών προϊόντων (σταφίδα, σταφύλια, πατάτα, γάλα) 7) κατανομή της βιομηχανικής τομάτας απευθείας στους παραγωγούς 8) διατήρηση της οικονομικής ενίσχυσης για το ελαιόλαδο 9) σύσταση μητρώου αγροτών 10) άμεση και πλήρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ συνεχίζεται για έκτη μέρα ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθήνας - Πάτρας στον κόμβο Μεγανίτη,από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας. Η αποφασιστικότητα και η αντοχή είναι βαθιά χαραγμένη στα ηλιοκαμένα πρόσωπα των παραγωγών οι οποίοι δηλώνουν πως δε θα κάνουν βήμα πίσω αν δε δικαιωθούν. Συγκινητική είναι η συμπαράσταση των φορέων της περιοχής στους αγροτικούς αγώνες. Τη συμπαράστασή του εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας,ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 1 μμ - 3 μμ δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες. Σήμερα με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας πολλοί εργαζόμενοι της πόλης θα μεταβούν στον κόμβο Μεγανίτη με στόχο να εκφράσουν τη στήριξή τους στους δοκιμαζόμενους αγρότες.

Καρεκλοκένταυροι εν δράσει

"ΠΑΣΟΚικότερος του ΠΑΣΟΚ" εμφανίστηκε το μέλος της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ και στέλεχος του ΣΥΝ, Π. Πεβερέτος,ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει τους αγρότες της Πελοποννήσου να αποκλείσουν τους δρόμους και όταν οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό περιφέρθηκε στα ΜΜΕ καταγγέλλοντας τους αγρότες, που υποτίθεται πως εκπροσωπεί, σαν "μια χούφτα εγκάθετων του ΚΚΕ". Οι διασπαστικές αυτές ενέργειες του "συνδικαλιστή" καταγγέλθηκαν τόσο από τηΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ όσο - κυρίως - από το σύνολο των αγροτών. Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ επισημαίνει ο Π. Πεβερέτος, "επιμένει, με γραφικότητα, να υπηρετεί τη συμβιβαστικότητα που καλλιεργούν οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ. Το αντιΚΚΕ, επιχείρημα, ότι τις αγροτικές κινητοποιήσεις τις υποκινεί το ΚΚΕ, αναγκάστηκαν να το καταπιούν, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες. Ο Π. Πεβερέτος δεν το πήρε ακόμα χαμπάρι;". Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Οι κομμουνιστές του νομού, θεωρούν τιμή τους να πρωτοστατούν και να συμμετέχουν ολόψυχα στους αγώνες της αγροτιάς, όπως και όλου του εργαζόμενου λαού, που δέχεται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Η ενότητα της αγροτιάς είναι και θα είναι το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην προσπάθεια διάσπασης των αγώνων".

  • Οι αγρότες της Μεσσηνίας μπήκαν κι αυτοί στον αγώνα καθώς χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, απέκλεισαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης στη θέση Ασπρόχωμα.
  • Το δικό τους μετερίζι στον αγώνα ετοιμάζονται να πάρουν οι αγρότες της Κορινθίας που συνέστησαν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ξυλόκαστρο για να συζητήσουν τα προβλήματά τους και να χαράξουν τα αγωνιστικά τους πλάνα. Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χτες βράδυ στο Ξυλόκαστρο αποφασίστηκε οι αγρότες της Κορινθίας να συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί στον κόμβο του Κιάτου και εκεί ν' αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ