Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μολών λαβέ"

Με οργή και αγανάχτηση απάντησαν οι αγρότες - που πυκνώνουν τις γραμμές στα μπλόκα - στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

Στις κουβέντες τους διέκρινες μια καυστικότητα. Στο βλέμμα τους φαινόταν η αποφασιστικότητά τους. Και στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στήσει στα μπλόκα, η οργή, η απορία, η αγανάκτηση και το κουράγιο ήταν συναισθήματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Είχαν περάσει λίγα μόλις λεπτά απ' την ώρα που ο πρωθυπουργός απηύθυνε το προκλητικό του διάγγελμα και οι αγρότες της Θεσσαλίας, στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", δήλωναν ξεκάθαρα: "Μολών λαβέ... ". "Εμείς δεν το κουνάμε από δω. Αν ενοχλούνται τόσο πολύ απ' τον αγώνα μας, ας έρθουν εδώ να μας διαλύσουν. Η τρομοκρατία δεν περνά στη Θεσσαλία... ",έλεγε με οργή ο Αχιλλέας Στεργίου από το χωριό Καρδιτσομάγουλα.

"Εμείς παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αυτοί μας οδήγησαν στην εξαθλίωση; ", αναρωτιόταν κουνώντας με πίκρα το κεφάλι του ο 18χρονος Θανάσης Ντάντος,απ' την Κυψέλη Καρδίτσας. Το κατηγορώ του δριμύ: "Το χωριό μου πεθαίνει. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Είμαστε 200 οικογένειες και μόνο οι δύο έχουν πια τηλέφωνο. Τώρα θα μας κόψουν και το ρεύμα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; ".

Οι αγρότες απ' το Φύλλο Καρδίτσας "υποδέχτηκαν" τις δηλώσεις Σημίτη με οργή. Γύρω απ' τη φωτιά, στον πρόχειρο καταυλισμό τους, οι κουβέντες έπεφταν σαν... τσεκούρι. "Μας συμπεριφέρονται σαν να μην είμαστε άνθρωποι. Ζητάμε το δίκιο μας και μας βαφτίζουν φασίστες. Ας το ξεχάσουν. Δε φεύγουμε απ' τα μπλόκα", έλεγε με αγανάκτηση ο Βασίλης Παράσχος.Στο ίδιο πνεύμα και ο Ηλίας Πάσχος που τόνισε πως "στόχος της κυβέρνησης είναι να στρέψει τον κόσμο, τον ελληνικό λαό εναντίον μας". "Πεινάμε, μπορούν να το καταλάβουν; Εχω δύο παιδιά και δεν μπορώ να τα μεγαλώσω. Δεν είμαστε εκβιαστές, να ζήσουμε θέλουμε", συμπλήρωσε ο Βασίλης Μπλίγκας.

Λίγα μέτρα πιο κει ο Δ. Κασιόπουλος τόνισε: "Προεκλογικά μοίραζαν υποσχέσεις στην αγροτιά. Τώρα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Αντίθετα προσπαθούν με ψεύτικα επιχειρήματα να πείσουν την κοινωνία ότι οι απαιτήσεις μας είναι μεγάλες. Θα 'πρεπε να ντρέπονται". Ο Δ. Καραπάνος που καθόταν δίπλα στο τρακτέρ του, μόλις είχε μάθει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οταν τον πλησιάσαμε αρκέστηκε να πει: "Μια κυβέρνηση που δε σέβεται το δικαίωμά μας στη ζωή, δεν μπορεί να μιλάει για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από ένα κομμάτι της κοινωνίας... ". Ο μπαρμπα - Δήμος στα 70 του χρόνια, δουλεύει ακόμα στο χωράφι του, οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού τον βρήκαν στο δρόμο του αγώνα. Οταν τον ρωτήσαμε να μας πει τη γνώμη του, χρησιμοποίησε μια παροιμία: "Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται... ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φλεβάρη η κλιμάκωση του αγώνα (2024-02-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-19 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (2002-02-01 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα η απάντηση (1996-12-20 00:00:00.0)
Τους εξαγρίωσε ο Σημίτης (1996-12-06 00:00:00.0)
Δε γυρίζουμε σπίτια με άδεια χέρια (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ