Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα τρακτέρ ξεσάλωσαν...

Αλαλούμ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σημίτης σημειώνει μανιωδώς στο γνωστό μπλοκάκι. Ο Τζουμάκας τα "πήρε στο κρανίο" και γυρίζει γύρω γύρω σαν σβούρα. Ο Τσουκάτος μιλάει στη θεσσαλική διάλεκτο - του 'μεινε - και κανείς δεν τον καταλαβαίνει. Ο Γιαννόπουλος δεν καταλαβαίνει και πολλά, αλλά συμφωνεί γενικώς. Ο Γιάννος ρωτάει συνεχώς "πού πέφτει η Καρδίτσα". Ο Παπαδόπουλος έχει μπερδευτεί και ωρύεται "απολύστε τους από την Εθνική οδό". Ο Λαλιώτης φωνάζει "να πάω εγώ εκεί, που είμαι αριστερός". Ο Τσοχατζόπουλος και ο Αρσένης παρακολουθούν αμίλητοι με σαρδόνιο χαμόγελο. "Χάβρα των Ιουδαίων".

Ο Σημίτης σταματάει, επιτέλους, να σημειώνει στο μπλοκάκι. Η ατμόσφαιρα σοβαρεύει. Ο πρωθυπουργός δίνει εντολές:

- Κώστα, φύγε για Λάρισα. Πέστους ότι τους προσκαλούμε στο Μέγαρο Μουσικής για δεξίωση. Πρόσεξε, όμως, μην μπερδέψεις το βαμπάκι με τον Λαμπράκη.

- Θόδωρε, σταμάτα τις κλάψες, φεύγεις πάλι για Καρδίτσα. Πάρε μαζί σου και τον Πανταγιά να σε βοηθήσει.

- Βαγγέλη, πάρε τη φωτογραφία του Βελουχιώτη και τράβα για τα μπλόκα των Τρικάλων. Πρόσεξε τις γκλίτσες.

- Πασχαλίδη, εσύ στον Αλμυρό. Και το νου σου, μη σου τη φέρουν πάλι.

- Ακη, Μάκη, εσείς εδώ στα μετόπισθεν.

- Στέφανε, κρύψου για λίγες μέρες, περίμενε, θα σε χρειαστώ αργότερα.

Τα μαντάτα για τους απεσταλμένους φτάνουν στη Θεσσαλία. Στα μπλόκα ετοιμάζεται υποδοχή. Οι Λαρισαίοι θα κεράσουν περγαμόντο από του "Κωνσταντινίδη", το Λαλιώτη. Οι Καρδιτσιώτες κοκκινέλι από τον Μεσηνικόλα στον Τσουκάτο. Οι Τρικαλινοί ξινόγαλο στον Βαγγέλη. Οι Αλμυριώτες μπομπότα στον Πασχαλίδη. Λαϊκοί οργανοπαίχτες ετοιμάζουν κλαρίνα και βιολιά. Καραγκούνισσες με σεγκούνια και βλάχες με τσεμπέρια έτοιμες να στήσουν το χορό.

Πάραυτα στήνονται υπαίθρια "τοκ - σόου". Ο Χατζηνικολάου στο Βόλο "Ενώπιος - Ενωπίω" με τους αγρότες, έχει βγάλει τη γραβάτα και δηλώνει: "Κυρίες και κύριοι, αγρότισσες και αγρότες. Κι εγώ από την αγροτιά προέρχομαι. Από τον ακριτικό Εβρο κατάγομαι". Ο Πρετεντέρης στην Καρδίτσα, ως ευρηματικός χιουμορίστας, τραγουδάει το γνωστό άσμα "τέλος εποχής είναι αυτό που ζούμε". Ο Παναγιωτόπουλος στη Λάρισα με λίγα μεστά λόγια διεισδύει στο θέμα, αναδεικνύοντας οσονούπω το "Προφίλ" του αγροτικού ζητήματος. Ο Τριανταφυλλόπουλος στα Τρίκαλα με τον παπαγάλο στον ώμο και καλόγηρους να τον ακολουθούν, φωνάζει "ζούγκλα η Εθνική οδός".

Ολα δείχνουν πως πάμε για λύση του προβλήματος. Στην Αθήνα τα επιτελεία των εφημερίδων έχουν έτοιμους τους τίτλους της πρώτης σελίδας: "Τα τρακτέρ φεύγουν από τα μπλόκα. Νίκησε ο Σημίτης". Στα μπλόκα της Θεσσαλίας ξάφνου από μακριά ακούγεται βουή τρακτέρ. Φεύγουν; Οχι, έρχονται και άλλα πολλά. Τι πάθανε αυτοί; Ξεσάλωσαν τα τρακτέρ; Φωνάξτε γρήγορα τον Τζουμάκα και τον Ευαγγελάτο...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ