Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οργή και αγανάκτηση

Τα μπλόκα της Αιγιάλειας, της Γαστούνης, της Νεμέας και του Κιάτου ενισχύονται μετά το νέο εμπαιγμό του Σημίτη

Οργή και αγανάκτηση ένιωσαν οι αγρότες της Αιγιάλειας, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να τους δείχνει μια κίβδηλη "συμπάθεια" και να τους καλεί σε "διάλογο", αν σταματήσει ο αποκλεισμός. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που σημείωναν πως στην ουσία "η κυβέρνηση τα θέλει όλα χωρίς να δίνει τίποτα" και πως η μόνη απάντηση που αρμόζει είναι η ένταση των αγώνων.

"Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δε μας πείθουν", δηλώνει ο Στάθης Παυλόπουλος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Αιγιάλειας και προσθέτει πως "το μπλόκο στον κόμβο Μεγανίτη θα παραμείνει μέχρι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να αλλάξουν στάση, να αφήσουν τα ευχολόγια και να περάσουν σε άμεσες λύσεις των αγροτικών προβλημάτων". Την άποψη αυτή συμμερίζεται το σύνολο των εξεγερμένων αγροτών, ενώ ιδιαίτερα καυστικοί στις αντιδράσεις τους εμφανίστηκαν οι αγρότες που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως το κόμμα αυτό πρόδωσε την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους κι ότι τώρα πλέον δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συνέχιση και ένταση των κινητοποιήσεων.

Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις των αγροτών της Ηλείας,οι οποίοι στο μπλόκο της Γαστούνης άκουσαν τις πρωθυπουργικές δηλώσεις και αντέδρασαν έντονα. Κανείς δε φάνηκε διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον αγώνα. Μάλιστα, τα μέλη της Συντονιστικής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας μαζί με πολλούς αγρότες επιβιβάστηκαν σε αγροτικά αυτοκίνητα και περιόδευσαν τα χωριά της Ηλείας, καλώντας με ντουντούκες τούς παραγωγούς να συμμετάσχουν. Μετά απ' αυτά, το μπλόκο της Γαστούνης πύκνωσε, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - προετοιμάζονται νέα μπλόκα στις αμέσως επόμενες μέρες.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση εξέφρασαν και οι αγρότες της Κορινθίας,οι οποίοι εξοργισμένοι σπεύδουν και πυκνώνουν τα μπλόκα στο Κιάτο και τη Νεμέα.

Μαχητικά συνεχίζουν, για ένατη μέρα, τον αποκλεισμό της Νομαρχίας οι αγρότες της Ζακύνθου.

Από την άλλη, οι προκλήσεις του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ πολλαπλασιάζονται. Πιο πρόσφατη αυτή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Ν. Κοσώρου,ο οποίος "εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία" - όπως καταγγέλλουν οι αγρότες - διακίνησε κείμενο ζητώντας τη συλλογή υπογραφών με σκοπό να κληθεί να επέμβει ο εισαγγελέας και να διαλύσει το μπλόκο, επειδή τάχα "οι κλεισμένοι δρόμοι δε φέρνουν πελάτες στα καταστήματα". Την ιταμή αυτή ενέργεια καταδίκασαν με τη στάση τους οι έμποροι της Ζακύνθου, εκφράζοντας τη στήριξή τους στους αγώνες των αγροτών. Σαν απάντηση, καθημερινά η Συντονιστική Επιτροπή διευρύνεται με νέα μέλη και οι αγρότες πυκνώνουν το μπλόκο. Κοντά τους βρίσκονται το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και η συντριπτική πλειοψηφία του ζακυνθινού λαού, που με πολλούς τρόπους δείχνουν συνεχώς τη συμπαράστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ