Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Χωρίς χωματερή και σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του δήμου με θέμα την οριστική παύση ή μη της λειτουργίας της χωματερής

Κλειστή είναι από χτες και για 48 ώρες η χωματερή των Ανω Λιοσίων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, το οποίο συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την οριστική παύση ή μη της λειτουργίας της. Η απόφαση του ΔΣ πάρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική. Αποτέλεσμα να καθυστερεί το όλο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, που μιλάει για τρεις ΟΕΔΑ (μία στα Ανω Λιόσια και δύο στην Ανατολική Αττική). Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της χωροθέτησης των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, που θα δεχτούν ΟΕΔΑ, έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, έτσι ώστε η υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων να συνεχίζει να δέχεται καθημερινά τα σκουπίδια 4.000.000 κατοίκων.

Η μη χωροθέτηση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, που θα δεχτούν τις δύο ΟΕΔΑ, οφείλεται στην καθυστέρηση της παράδοσης της σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Θράκης. Η μελέτη έπρεπε να είχε παραδοθεί από τις 30 Σεπτέμβρη. Οι λόγοι της καθυστέρησης της παράδοσης της μελέτης, η οποία είναι έτοιμη και σύμφωνα με πληροφορίες επανεκτιμάται, οφείλονται στη σύγκρουση διαφόρων συμφερόντων που σχετίζονται με τους προκρινόμενους χώρους. Οι επικρατέστερες περιοχές είναι μεταξύ Βαρνάβα - Γραμματικού στη Βορειανατολική Αττική και στην Κερατέα στη Νοτιοανατολική. Περιοχές δηλαδή που πρότεινε και η προηγούμενη μελέτη που είχε κάνει για λογαριασμό του ΕΣΔΚΝΑ το Πανεπιστήμιο Αθήνας. Τα τοπικά συμφέροντα όμως της περιοχής, λόγω της αξίας των οικοπέδων, πιέζουν ώστε να μη γίνουν εκεί οι ΟΕΔΑ.

Ο ΕΣΔΚΝΑ

Να προχωρήσουν, άμεσα, οι διαδικασίες χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων αποφάσισε, ομόφωνα, να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα μαζί του. Το ΔΣ, που συνεδρίασε χτες, αποφάσισε, ακόμα, να ζητήσει η χωροθέτηση να γίνει με βάση τις επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί.

Επιπλέον, το ΔΣ θα ζητήσει να κλείσουν, το αργότερο, μέχρι τις 17 του μήνα οι ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην Αττική. Τέλος, αποφάσισε να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ