Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μάθημα αγωνιστικής αντοχής

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία χτες στη Βουλή. Σήμερα η συνάντηση της ΣΕΑ με τον Μ. Παπαϊωάννου, ώρα 2 μμ, και συγκέντρωση των συνταξιούχων την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Δυόμισι ώρες περίμεναν χτες μέσα στο κρύο και τη βροχή έξω από τη Βουλή οι συνταξιούχοι της Αθήνας, του Πειραιά και των πέριξ περιοχών, για να εισπράξουν, για άλλη μια φορά, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την υπόσχεση για διάλογο, αντί της λύσης των προβλημάτων τους.

Την ίδια ...διαλογική υπόσχεση είχαν εισπράξει και πάλι οι συνταξιούχοι από τον Κ. Σημίτη στις 12.3.1996 μετά την πορεία τους για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξυλοφόρτωμά τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στις 9 Μάρτη 1995 - την Πέμπτη της ντροπής, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου.

Το αποτέλεσμα εκείνου του - δήθεν - διαλόγου ήταν τα επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - στις 6 Ιούνη 1996 από το νυν πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τα οποία δεν πήραν ούτε οι μισοί συνταξιούχοι από εκείνους που ανακοίνωσε - τότε - με στόμφο ο πρωθυπουργός.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο Κ. Σημίτης επανέρχεται στα ΕΚΑΣ, ως μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων των συνταξιούχων, υποσχόμενος ότι τη βελτίωση αυτού του "πρωτοποριακού" θεσμού, που απ' τη φύση του είναι διάτρητος και κοινωνικά άδικος.

Οταν οι συνταξιούχοι έφτασαν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συζητούσε το θέμα των αγροτών. Στο αίτημα των συνταξιούχων να συναντηθούν με τον Κ. Σημίτη, έγινε η πρόταση για συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.Κάτω από τις αποδοκιμασίες των συνταξιούχων - που περίμεναν μέσα στη βροχή - αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να διακόψει το Υπουργικό Συμβούλιο και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ). Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης.Οι συνταξιούχοι επισήμαναν ότι ο προϋπολογισμός για το 1997 είναι αντιλαϊκός. Επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης που προηγήθηκε, δήλωσαν ότι είναι ανυποχώρητοι στα βασικά τους αιτήματα - την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ - και ότι απορρίπτουν τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, γνωστά ως ΕΚΑΣ.

Ο Κ. Σημίτης επέμενε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων με τα ΕΚΑΣ. "Συμμερίζομαι τα δίκαια αιτήματά σας - τους είπε, όπως το μετέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης - αλλά η οικονομία δεν αντέχει" και τους παρέπεμψε στη σημερινή συνάντηση, ώρα 2 μμ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στο διάλογο για το ασφαλιστικό ζήτημα που πρόκειται να ξεκινήσει το 1997. "Για τους συνταξιούχους δεν αντέχει η οικονομία, ενώ για τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές αντέχει;", αναρωτήθηκε ο Χρ. Τριάντης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε 200 δισ. δραχμές "μποναμά", πριν λίγες μέρες, σε Λάτση και Βαρδινογιάννη και άλλα 900 δισ. στις ΠΑΕ. "Με πολύ λιγότερα λεφτά απ' αυτά - συνέχισε - θα μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών, που είναι στους δρόμους, των συνταξιούχων, των εργαζομένων".

Στη συνέχεια, ο Γ. Πασχαλίδης, μίλησε για "διάλογο διαρκή, ουσιαστικό και αποτελεσματικό", αν υπάρχει "κλίμα καλής διάθεσης και πίστης".

Οι συνταξιούχοι, που περίμεναν έξω από τη Βουλή όλες αυτές τις ώρες, εξαγριώθηκαν, όταν άκουσαν ότι η κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Γιουχάρισαν, ύψωσαν τις γροθιές τους και φώναξαν "αίσχος". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου είπε ότι η κυβέρνηση "πήρε σήμερα από τους συνταξιούχους μάθημα αντοχής και θα το πάρει και στο μέλλον. Ο αγώνας συνεχίζεται". Ακόμη, κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" την Τρίτη 17 Δεκέμβρη, ώρα 6.30 μ.μ., έξω από τη Βουλή, μέρα έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό '97.

Την ώρα που η ΣΕΑ θα συναντάται με το Μ. Παπαϊωάννου, οι συνταξιούχοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Μαχητική συγκέντρωση

Πριν την πορεία, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στη διαδήλωση, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός,ο Στ. Κωλέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης,ο οποίος, στο χαιρετισμό του, είπε ότι "ο αγώνας των συνταξιούχων είναι δίδαγμα για όλους".

Στην ομιλία του, ο Θ. Κανάκης (ΔΕΗ) διαπίστωσε ότι το 1997 θα είναι η χρονιά που οι συνταξιούχοι θα μπουν στο περιθώριο. Ο Ι. Πλιάγγος (Τράπεζες) κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ "να πάψει να υποκρίνεται". Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Δ. Μαυροδόγλου επισήμανε ότι αυτή η σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας καθρέφτης είναι ο προϋπολογισμός για το 1997, συναντάει αντιδράσεις. "Ολοι είναι στους δρόμους. Τα μόνα προνόμια που δε θίγονται είναι αυτά των "εχόντων και κατεχόντων"", σημείωσε. Τέλος, ο Γ. Νικολάου (ΝΑΤ) κάλεσε τους συνταξιούχους να παραβρεθούν στη σημερινή κινητοποίηση των ναυτεργατών.

Η πορεία που ακολούθησε ήταν δυναμική και τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: "Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις", "Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε. Αίσχος σε εσάς που κυβερνάτε", "Δώστε πίσω τα κλεμμένα", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "Δώστε μας τα είκοσι με επανασύνδεση", "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Για τους συνταξιούχους, δεν υπάρχει μία. Λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία", "Με την αγροτιά, αλληλεγγύη", "Εργάτες, αγρότες, συνταξιούχοι. Κόντρα στο Μάαστριχτ οι μη προνομιούχοι", "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη. Σύγκλιση σημαίνει Ελλάδα πεινασμένη".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ