Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε "συμβουλευτική" επιτροπή τα προβλήματα!

Ζητά τη σύγκληση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής χωρίς δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Πρόταση - άλλοθι προς την κυβέρνηση

Στη λογική της παροχής εύσχημου άλλοθι στην κυβέρνηση, που δύναται να της επιτρέψει να βγει από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η αδιάλλακτη πολιτική της σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς να δώσει λύσεις στα αγροτικά προβλήματα, κινείται η ηγεσία του Συνασπισμού. Ηδη από προχτές, έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση συγκρότησης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που προβλέπεται στο άρθρο 44 του κανονισμού του Κοινοβουλίου προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμοθετημένος διάλογος για το αγροτικό ζήτημα. Ομως η εν λόγω επιτροπή, εκ φύσεως δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα ζωτικά προβλήματα των αγροτών, αφού έχει καθαρά "συμβουλευτικό" χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, έχει χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή "διέξοδο για να υπάρξει λύση αποδεκτή από όλους", αφήνοντας ανοιχτό το αν η έναρξη των εργασιών της επιτροπής προϋποθέτει το σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Σε χτεσινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο "άρα λοιπόν η Βουλή θα πρέπει να παίξει τον πολιτικό ρυθμιστικό και ουσιαστικό της ρόλο" και "να κατοχυρωθεί η δυνατότητα ενός αξιόπιστου κοινωνικού διαλόγου". Ο Συνασπισμός με τις πρωτοβουλίες του αυτές αναλαμβάνει το ρόλο του "μεσάζοντα", με δεδομένα όμως τα εξής:

  • Η επιτροπή του άρθρου 44 δεν έχει τη δυνατότητα της λήψης πολιτικών αποφάσεων, αφού στην αρμοδιότητά της είναι απλά η σύνταξη πορίσματος μετά από εξέταση του θέματος που της έχει ανατεθεί. Συγκροτείται για θέματα "εθνικής σημασίας" με διακομματική σύνθεση, ενώ συμμετέχει το 1/10 ή το 1/15 των βουλευτών αναλογικά. Παρόμοιες επιτροπές έχουν συσταθεί για τις ακριτικές περιοχές, τα δάση και τα τροχαία ατυχήματα, χωρίς τα πορίσματα που εξέδωσαν (ανεξάρτητα με το περιεχόμενό τους) να έχουν εφαρμοστεί ποτέ.
  • Είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης, ποιο νόημα μπορεί άραγε να έχει μια τέτοια επιτροπή με δεδομένη την κυβερνητική αδιαλλαξία;
  • Ο Συνασπισμός κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση χωρίς να πάρει ο ίδιος ως κόμμα θέση για το τι προτείνει. Ιδίως όσον αφορά τα αιτήματα της ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών.

Η πρόταση αυτή, σε τελική ανάλυση, εξασφαλίζει στην κυβέρνηση ένα "θεσμοθετημένο διάλογο" (για "εθνικό θεσμικό διάλογο" έκανε χτες λόγο ο πρωθυπουργός) χωρίς όμως πολιτικές δεσμεύσεις, όπου οι τοποθετήσεις που θα γίνουν δε χρειάζεται κατ' ανάγκη να μετασχηματιστούν και σε πολιτική πρακτική. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση θα απαντήσει στην πρόταση του Συνασπισμού τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη, ενώ το θέμα συζητήθηκε χτες στη διάσκεψη των προέδρων.

  • Σε χτεσινές δηλώσεις του μετά τις εξαγγελίες Σημίτη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωσταντόπουλος, κάνει λόγο για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, ανάλογη δηλαδή πρόταση με αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, πρότεινε την αξιοποίηση των "αναξιοποίητων περιθωρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στήριξη περιοχών, καλλιεργειών και εισοδημάτων". Ο ΣΥΝ ουσιαστικά συνεχίζει να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, σύμφωνα με τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, για επιδότηση της περισσευούμενης παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ