ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Μπλόκο" στις δημοπρασίες δημοσίων έργων
  • Το δρόμο των κινητοποιήσεων ακολουθούν και οι μηχανικοί
  • Είναι κατά του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης, με βάση το οποίο χάνουν τουλάχιστον 10% των αποδοχών τους για το 1997

Σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα και τελικά τη ματαίωση δημοπρασιών σημαντικών δημοσίων έργων σ' όλη τη χώρα, προχωρούν οι 7.000 μηχανικοί που δουλεύουν στο δημόσιο, ζητώντας την αλλαγή του νέου μισθολογίου που τους εξουθενώνει.

Μέσα στο Δεκέμβρη οι μηχανικοί του δημοσίου θα κάνουν τις εξής κινητοποιήσεις:

  • Παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 7.30 ως τις 10.30 π.μ. και συγκέντρωση στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου "Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Εθνικού Σταδίου Πατρών", προϋπολογισμού 1,9 δισ. δρχ.
  • Στάση εργασίας στις 16 του μήνα στο Νομό Λάρισας με στόχο τη ματαίωση σημαντικού οδικού έργου, προϋπολογισμού 1,3 δισ. δρχ.
  • Δίωρη παναττική στάση στην Τετάρτη 18 Δεκέμβρη από τις 11 π.μ. - 1 μ.μ. για τη ματαίωση δημοπρασίας του υπουργείου Πολιτισμού, με αντικείμενο την επισκευή διατηρητέου κτιρίου στη Σπάρτη, προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ. Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσής τους (ΕΜΔΥΔΑΣ) αν δε γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης η οποία θα διασφαλίζει την ιδιαιτερότητα του κλάδου στην ανάπτυξη και την παραγωγή των έργων, με μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται από 400.000 έως 700.000 δρχ., τότε θα προχωρήσουν και σε νέες ματαιώσεις μεγαλύτερων δημοπρασιών.

Με το νέο μισθολόγιο - κατάγγειλαν - αφαιρούνται σημαντικοί πόροι από τους μηχανικούς του δημοσίου. Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα υφίστανται μείωση των αποδοχών τους κατά 10% για το 1997 και χάνει ο κλάδος τους συνολικά 2,5 δισ. δρχ. Σημείωσαν ακόμη ότι οι πόροι 6 και 7 τοις χιλίοις από τα δημόσια έργα που κατέκτησαν οι μηχανικοί του δημοσίου μετά από 13 χρόνια αγώνων θα διανέμονται πλέον, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι μηχανικοί του δημοσίου δήλωσαν ότι ο ρόλος τους διαρκώς υποβαθμίζεται, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι προωθεί άκριτα την κατασκευή των έργων από Ανώνυμες Εταιρίες και προχωρεί στην αθρόα πρόσληψη ξένων συμβούλων (πρότζεκτ μάνατζερ) ζημιώνοντας το δημόσιο με αρκετά δισ. δρχ. Ανέφεραν χαρακτηριστικά την "Εγνατία ΑΕ", η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο που λειτουργεί έχει δημοπρατήσει μόνο δύο έργα, τα οποία τα είχε μάλιστα μελετήσει η 2η ΔΕΚΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή οι μηχανικοί του δημοσίου. Η εταιρία αυτή στοίχισε μέχρι τώρα πολλά δισ. δρχ. χωρίς να παράγει κάποιο έργο και οι υπάλληλοί της αμείβονται διπλάσια από τους μηχανικούς του δημοσίου. Επίσης ανέφεραν ότι η αμερικανική "Μπέχτελ" (σύμβουλος για το μετρό) αμείβεται πλουσιοπάροχα, τη στιγμή που το έργο έχει σταματήσει. Με βάση τη σύμβασή της - τόνισαν - ουσιαστικά η "Μπέχτελ" έχει κίνητρο να μη γίνει το έργο!

ΤΕΕ
Απαράδεκτη κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Παροτρύνει, αντί να αποθαρρύνει, την αυθαίρετη δόμηση η εισπρακτική λογική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό

"Το ΤΕΕ είναι εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και οποιασδήποτε εισπρακτικής λογικής στον τομέα αυτό". Αυτό υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το "ειδικό πριμ" που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για υπαλλήλους Πολεοδομικών Γραφείων, ως κίνητρο για την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για τα αυθαίρετα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε επίσης ότι πριν νομοθετηθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπονοώντας σαφώς ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απολύτως αντισυνταγματική. Επίσης εξέφρασε τη γνώμη ότι όλα αυτά αποτελούν ευθεία παρότρυνση, αντί για αποθάρρυνση, προς μελλοντικούς αυθαίρετους οικιστές, αφού ουσιαστικά είναι σαν να τους λέει η κυβέρνηση: "μπορείτε να χτίσετε και πληρώνοντας να νομιμοποιήσετε"!

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να εξαγγείλει μια νέα καμπάνια του τύπου "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις", για τη νομιμοποίηση όλων αδιακρίτως των αυθαιρέτων (πρώτης", "δεύτερης", "τρίτης" και... "τέταρτης" γενιάς) με στόχο την είσπραξη τεράστιων εσόδων από τα πρόστιμα. Οπως έγραψε άλλωστε προχτές ο "Ρ" ο νέος προϋπολογισμός για το 1997 εκτιμά έσοδα από τα πρόστιμα αυτά συνολικού ύψους 850 δισ. δρχ. Προκειμένου, λοιπόν, να μαζέψει η κυβέρνηση τα έσοδα αυτά υπόσχεται μαζικές νομιμοποιήσεις όλων των αυθαιρέτων, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια το Σύνταγμα και τον οικιστικό νόμο.

Με βάση το νομοσχέδιο αυτό οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει σε διάστημα 4 μηνών να υποβάλουν δήλωση στο Πολεοδομικό Γραφείο της περιοχής που βρίσκεται το αυθαίρετο, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα υπολογίσουν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατοικίες άνω των 150 τετραγωνικών που βρίσκονται εκτός σχεδίου φτάνουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο ένα δεύτερο του κόστους κατασκευής του...

"Εκρήξεις" για το μισθολόγιο των ένστολων

Οι συνδικαλιστικοί φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποίησης τη μέρα της προγραμματισμένης από την ΑΔΕΔΥ 24ωρης απεργίας

Πίκρα και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας η ψήφιση του νομοσχεδίου για το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο. Μετά από αναμονή οκτώ περίπου χρόνων το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε προχτές το βράδυ με οριακή πλειοψηφία μόλις οκτώ ψήφων, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Τα γραφεία των Ενώσεων των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των λιμενικών υπαλλήλων βομβαρδίζονταν χτες από τηλεφωνήματα μελών τους, που ζητούσαν από τους συνδικαλιστές να προχωρήσουν στην εξαγγελία άμεσων κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 17 Δεκέμβρη, τη μέρα δηλαδή της 24ωρης απεργίας, που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, τα τοπικά σωματεία των αστυνομικών αναμένεται να προχωρήσουν στην έκφραση της συμπαράστασής τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Διακωμωδώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, με κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των τριών Ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Δ. Κυριαζίδης, Ι. Λεόντειος και Γ. Παπαγόπουλος"θεώρησαν σκόπιμο να "ευχαριστήσουν" δημόσια την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό που υπέστησαν, οι 50.000 εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι "ως επαίτες" είχαν ζητήσει, ως ελάχιστη ανταπόδοση του τεράστιου έργου που προσφέρουν, να αναγνωριστεί αυτό από την κυβέρνηση. Αυτό πράγματι αναγνωρίστηκε και έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, για να μειωθούν οι αποδοχές τους, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταστούν πιο ολιγαρκείς, πιο λιτοδίαιτοι, ώστε να διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση".

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών ζήτησε χτες από τα μέλη της να είναι σε διαρκή εγρήγορση, ενώ απηύθυνε "μια ύστατη έκκληση στους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν άμεσα σε διορθωτικές - αποκαταστατικές κινήσεις, όσο είναι ακόμα καιρός". Στην ανακοίνωσή της τονίζει, επίσης, ότι εκφράζει για μια ακόμα φορά τη δυσφορία και απογοήτευσή της, γιατί καμία από τις προτάσεις της δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες ένστολοι πολίτες της χώρας, αντί ουσιαστικής αύξησης των πενιχρών αποδοχών τους, όπως προσδοκούσαν, να προβληματίζονται για το πόση θα είναι η πραγματική μείωση των εισοδημάτων τους. Εκπληξη για τους αστυνομικούς αποτελεί επίσης η επιμονή της κυβέρνησης, να θεσπίσει διάταξη περί Μετοχικού Ταμείου Στρατού, χωρίς να υπάρξει πρόνοια για την προστασία των δικαιωμάτων των χιλιάδων αστυνομικών μετόχων που αποτελούν και την πλειοψηφία του Ταμείου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ν. ΖΑΓΚΕΛΙΔΗΣ
Εξοδος απ' το κάτεργο του Κα'ϊρου

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας περιμένουν τη σωτηρία οι συνάδελφοί του ναυτικοί Κ. Καστανιάς και Χ. Κοντογιάννης

Πίσω στην Ελλάδα, ύστερα από 7 άγρια χρόνια στα κάτεργα του Καϊρου κατάφερε να επιστρέψει χτες ο καρκινοπαθής ναυτικός Ν. Ζαγκελίδης.Είναι ο πρώτος, απ' τους τρεις Ελληνες ναυτικούς του μότορσιπ "Θανάσης", που αφήνει πίσω του το μεσαίωνα των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Καϊρου, στον οποίο εγκλωβίστηκε μαζί με τους συναδέλφους του Κ. Καστανιά και Χ. Κοντογιάννη,στις 2 Νοέμβρη του 1989, όταν το πλοίο τους κατελήφθη στο Πορτ Σαϊντ και κατασχέθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ μετέφερε 7 τόνους χασίς.

Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς των τριών ναυτικών, που αν και δήλωναν αθώοι και υποδείκνυαν τον πλοίαρχο ως υπεύθυνο για τη μεταφορά των ναρκωτικών, καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα αιγυπτιακά δικαστήρια, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο σάλος που ξέσπασε στην Ελλάδα και οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών, αν και συντέλεσαν τότε στη μετατροπή της θανατικής ποινής δεν κατόρθωσαν να βελτιώσουν και τις συνθήκες κράτησης των τριών ναυτικών.

Συγκινημένος, που βρισκόταν ξανά στην αγκαλιά των δικών του, ο Ν. Ζαγκελίδης μίλησε χτες για εξοντωτικές συνθήκες, για τον εγκλεισμό τους σε άθλια μπουντρούμια χωρίς σταγόνα νερό για να πιουν, το οποίο αντικαθιστούσαν τα ούρα τους, όταν έφταναν στα έσχατα όρια της αφυδάτωσης και προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή. Κι ύστερα για τις πέτρες που τους έβαζαν να σπάνε στο κάτεργο και τους φύλακες που δωροδοκούσαν για να τους επιτρέπουν να κοιμούνται στις τουαλέτες! Δεν μπορούσε να ξεχάσει ο ναυτικός, τους δυο συναδέλφους του, που έμειναν πίσω σ' αυτές τις συνθήκες, είναι και εκείνοι άρρωστοι και ζητούν μάταια να εκδοθούν στην Ελλάδα και να δικαστούν εδώ από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Μόλις έφτασε στην Ελλάδα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς εκκρεμούν σε βάρος του δύο εντάλματα σύλληψης. Οδηγήθηκε στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Β. Παπαδάκη,ο οποίος τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία τον παρέπεμψε στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, απ' όπου μετά τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις αναμένεται να διακομιστεί σε κάποιο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δικαστικές αρχές προέχει το "ανθρωπιστικό στοιχείο και έπονται οι δικαστικές εκκρεμότητες της υπόθεσης, καθώς ο Ν. Ζαγκελίδης κρατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες".

Γερ. ΤΡ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 8.12.96 και ώρα 11.45 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Νεκροταφείου Ζωγράφου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της λατρευτής μας αδελφής και θείας

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Η αδελφή: Νυμφοδώρα Κόντη.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΛΑΜΠΡΟ ΕΥΤΑΞΙΑ

τέως Υπουργό

Κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 6.12.1996 και ώρα 1 μ.μ. από τον ιερό ναό Μητροπόλεως Αθηνών.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Χρήστος Καλκαβούρας.

ΤΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αικατερίνη Ευταξία, εξαδέλφη,

Αθως Γεράκης Ευταξίας, ο ανιψιός,

Χάρις Ευταξία, ανιψιά,

Πανδώρα Κορκοδείλου, Δημήτρης Κορκοδείλος, Αρτεμις Δραγάνη, Λουίζα Δημάκου, Αλίκη Τσιριμώκου.

Διαγωνισμός για... νέες φυλακές

Μειοδοτικό διαγωνισμό μεταξύ εργοληπτικών εταιριών χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανέγερση φυλακών στην περιοχή Μαλανδρίνου, προκήρυξε η Διεύθυνση Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας. Το έργο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 61 στρεμμάτων περίπου, ενώ ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3,3 δισ. δρχ. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα θα φιλοξενεί 200 περίπου κρατούμενους. Θα είναι υψίστης ασφαλείας και θα διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήρια, εργαστήρια, υδραγωγείο, βιολογικό καθαρισμό, κόμβο με επαρχιακό δίκτυο κλπ. Ημερομηνία λήξης των μελετών - προσφορών ορίστηκε η 12η Φλεβάρη 1997. Θα ακολουθήσει διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης του τελικού μειοδότη.

Προφυλακίστηκε για το LSD

Προφυλακίστηκε χτες, μετά την απολογία του στον 20ό τακτικό ανακριτή Αθηνών Στέφ. Πανταζή, ο 26χρονος Βασ. Παππάς, που τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας έδωσε παραισθησιογόνο ουσία (LSD) στη 16χρονη μαθήτρια Ρ. Σ. μέσα στο μπαρ "Μπάτερυ" της Λεωφόρου Κηφισού. Η ανήλικη αισθάνθηκε αμέσως αδιαθεσία, μεταφέρθηκε αρχικά από το δράστη στο σπίτι της και αργότερα από τη μητέρα της στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, όπου παρέμεινε για νοσηλεία.

Στο μπαρ έκανε χρήση της ίδιας ουσίας και η 19χρονη Μαρία Αντωνίου, φίλη του Παππά και της παθούσας, στην οποία πρόσφερε το ναρκωτικό. Απολογήθηκε και αυτή χτες και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 400.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ