Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Μπλόκο" στις δημοπρασίες δημοσίων έργων
  • Το δρόμο των κινητοποιήσεων ακολουθούν και οι μηχανικοί
  • Είναι κατά του νέου μισθολογίου της κυβέρνησης, με βάση το οποίο χάνουν τουλάχιστον 10% των αποδοχών τους για το 1997

Σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα και τελικά τη ματαίωση δημοπρασιών σημαντικών δημοσίων έργων σ' όλη τη χώρα, προχωρούν οι 7.000 μηχανικοί που δουλεύουν στο δημόσιο, ζητώντας την αλλαγή του νέου μισθολογίου που τους εξουθενώνει.

Μέσα στο Δεκέμβρη οι μηχανικοί του δημοσίου θα κάνουν τις εξής κινητοποιήσεις:

  • Παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 7.30 ως τις 10.30 π.μ. και συγκέντρωση στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο τη ματαίωση της δημοπρασίας του έργου "Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Εθνικού Σταδίου Πατρών", προϋπολογισμού 1,9 δισ. δρχ.
  • Στάση εργασίας στις 16 του μήνα στο Νομό Λάρισας με στόχο τη ματαίωση σημαντικού οδικού έργου, προϋπολογισμού 1,3 δισ. δρχ.
  • Δίωρη παναττική στάση στην Τετάρτη 18 Δεκέμβρη από τις 11 π.μ. - 1 μ.μ. για τη ματαίωση δημοπρασίας του υπουργείου Πολιτισμού, με αντικείμενο την επισκευή διατηρητέου κτιρίου στη Σπάρτη, προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ. Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ενωσής τους (ΕΜΔΥΔΑΣ) αν δε γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης η οποία θα διασφαλίζει την ιδιαιτερότητα του κλάδου στην ανάπτυξη και την παραγωγή των έργων, με μηνιαίες αποδοχές που θα κυμαίνονται από 400.000 έως 700.000 δρχ., τότε θα προχωρήσουν και σε νέες ματαιώσεις μεγαλύτερων δημοπρασιών.

Με το νέο μισθολόγιο - κατάγγειλαν - αφαιρούνται σημαντικοί πόροι από τους μηχανικούς του δημοσίου. Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα υφίστανται μείωση των αποδοχών τους κατά 10% για το 1997 και χάνει ο κλάδος τους συνολικά 2,5 δισ. δρχ. Σημείωσαν ακόμη ότι οι πόροι 6 και 7 τοις χιλίοις από τα δημόσια έργα που κατέκτησαν οι μηχανικοί του δημοσίου μετά από 13 χρόνια αγώνων θα διανέμονται πλέον, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι μηχανικοί του δημοσίου δήλωσαν ότι ο ρόλος τους διαρκώς υποβαθμίζεται, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι προωθεί άκριτα την κατασκευή των έργων από Ανώνυμες Εταιρίες και προχωρεί στην αθρόα πρόσληψη ξένων συμβούλων (πρότζεκτ μάνατζερ) ζημιώνοντας το δημόσιο με αρκετά δισ. δρχ. Ανέφεραν χαρακτηριστικά την "Εγνατία ΑΕ", η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο που λειτουργεί έχει δημοπρατήσει μόνο δύο έργα, τα οποία τα είχε μάλιστα μελετήσει η 2η ΔΕΚΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή οι μηχανικοί του δημοσίου. Η εταιρία αυτή στοίχισε μέχρι τώρα πολλά δισ. δρχ. χωρίς να παράγει κάποιο έργο και οι υπάλληλοί της αμείβονται διπλάσια από τους μηχανικούς του δημοσίου. Επίσης ανέφεραν ότι η αμερικανική "Μπέχτελ" (σύμβουλος για το μετρό) αμείβεται πλουσιοπάροχα, τη στιγμή που το έργο έχει σταματήσει. Με βάση τη σύμβασή της - τόνισαν - ουσιαστικά η "Μπέχτελ" έχει κίνητρο να μη γίνει το έργο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ