Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Θέλουν την Αυτοδιοίκηση μαριονέτα τους
  • Σε ασφυκτικό κλοιό θέτει η κυβέρνηση την Αυτοδιοίκηση
  • Η περιφέρεια θα εφαρμόζει πολιτικές που η κυβέρνηση θα αποφασίζει, λέει ο υπουργός
  • Προσχέδιο νόμου για τον έλεγχο των υπηρεσιών του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αναγκαστικές συνενώσεις εξήγγειλε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για ασφυκτικότερο έλεγχο επί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος,δηλώνοντας πως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στην περιφέρεια θα γίνει στην κατεύθυνση που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως η περίφημη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, δεν είναι τίποτα άλλο από τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των οργανώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής εξουσίας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα συνταχθούν, σε έξι μήνες, νέοι οργανισμοί στα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η λειτουργία της περιφέρειας ως "αυτοτελούς" διοικητικής μονάδας. Σ' ένα εξάμηνο θα ξεκινήσει η καταγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταβιβαστούν στην περιφέρεια και στη συνέχεια θα γίνουν οι μετατάξεις υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες που θα προκύψουν από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι αναπληρωτές περιφερειάρχες και πως θα υπάρχει ένας γενικός διευθυντής σε κάθε περιφέρεια.

Ο έλεγχος της διοίκησης από επιθεωρητές

Ο υπουργός έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για τη μετεξέλιξη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης, σε Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί - όπως υποστήριξε - ο εσωτερικός έλεγχος, η εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να επισημανθεί η χαμηλή παραγωγικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην αρμοδιότητα του νέου Σώματος θα υπάγεται ο έλεγχος των υπηρεσιών του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α και β βαθμού και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, πλην των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Φλεβάρη ειδική επιτροπή του υπουργείου θα παραδώσει το πόρισμά της για ανασύνταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, όπου προβλέπονται αλλαγές στο βαθμολόγιο με ενίσχυση της ιεραρχίας και έμφαση στο πειθαρχικό δίκαιο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αστυνόμευση ή και απόδοση ποινικών ευθυνών σε υπαλλήλους που δεν είναι της αρεσκείας του.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η οριστική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, η διαδικασία της εκούσιας συνένωσης δεν απέδωσε, αγνοώντας τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό κάθε τοπικής κοινωνίας και της χώρας. "Οι δημοτικές εκλογές, σε δύο χρόνια, θα γίνουν με βάση τους νέους δήμους που θα προκύψουν", δήλωσε. Στόχος των διοικητικών αυτών μέτρων, σημείωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, είναι η άσκηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οικονομικής εξουσίας που έχουν, κατά τον καλύτερο τρόπο. Την οικονομική αυτή εξουσία υπονόησε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν οι ΟΤΑ για την επιβολή τελών στους δημότες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αποκέντρωση σημαίνει πολιτική και οικονομική ευθύνη που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές".

Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προχωρά ακόμα στη σύνταξη νομοσχεδίου για την εκλογική διαδικασία, στο οποίο προβλέπεται η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, η κατοχύρωση της ψήφου των ετεροδημοτών στον τόπο που μένουν και επιμέρους αλλαγές στην καθεαυτό εκλογική διαδικασία, χωρίς, όμως, να τις διευκρινίσει.

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το υπουργείο βλέπει θετικά την πρόταση του δημάρχου Αθήνας, για συγκρότηση υπηρεσιών προληπτικού ελέγχου των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ