Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ν. ΖΑΓΚΕΛΙΔΗΣ
Εξοδος απ' το κάτεργο του Κα'ϊρου

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας περιμένουν τη σωτηρία οι συνάδελφοί του ναυτικοί Κ. Καστανιάς και Χ. Κοντογιάννης

Πίσω στην Ελλάδα, ύστερα από 7 άγρια χρόνια στα κάτεργα του Καϊρου κατάφερε να επιστρέψει χτες ο καρκινοπαθής ναυτικός Ν. Ζαγκελίδης.Είναι ο πρώτος, απ' τους τρεις Ελληνες ναυτικούς του μότορσιπ "Θανάσης", που αφήνει πίσω του το μεσαίωνα των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Καϊρου, στον οποίο εγκλωβίστηκε μαζί με τους συναδέλφους του Κ. Καστανιά και Χ. Κοντογιάννη,στις 2 Νοέμβρη του 1989, όταν το πλοίο τους κατελήφθη στο Πορτ Σαϊντ και κατασχέθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ μετέφερε 7 τόνους χασίς.

Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς των τριών ναυτικών, που αν και δήλωναν αθώοι και υποδείκνυαν τον πλοίαρχο ως υπεύθυνο για τη μεταφορά των ναρκωτικών, καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα αιγυπτιακά δικαστήρια, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο σάλος που ξέσπασε στην Ελλάδα και οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών, αν και συντέλεσαν τότε στη μετατροπή της θανατικής ποινής δεν κατόρθωσαν να βελτιώσουν και τις συνθήκες κράτησης των τριών ναυτικών.

Συγκινημένος, που βρισκόταν ξανά στην αγκαλιά των δικών του, ο Ν. Ζαγκελίδης μίλησε χτες για εξοντωτικές συνθήκες, για τον εγκλεισμό τους σε άθλια μπουντρούμια χωρίς σταγόνα νερό για να πιουν, το οποίο αντικαθιστούσαν τα ούρα τους, όταν έφταναν στα έσχατα όρια της αφυδάτωσης και προσπαθούσαν να κρατηθούν στη ζωή. Κι ύστερα για τις πέτρες που τους έβαζαν να σπάνε στο κάτεργο και τους φύλακες που δωροδοκούσαν για να τους επιτρέπουν να κοιμούνται στις τουαλέτες! Δεν μπορούσε να ξεχάσει ο ναυτικός, τους δυο συναδέλφους του, που έμειναν πίσω σ' αυτές τις συνθήκες, είναι και εκείνοι άρρωστοι και ζητούν μάταια να εκδοθούν στην Ελλάδα και να δικαστούν εδώ από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Μόλις έφτασε στην Ελλάδα συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς εκκρεμούν σε βάρος του δύο εντάλματα σύλληψης. Οδηγήθηκε στη συνέχεια στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Β. Παπαδάκη,ο οποίος τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία τον παρέπεμψε στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, απ' όπου μετά τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις αναμένεται να διακομιστεί σε κάποιο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δικαστικές αρχές προέχει το "ανθρωπιστικό στοιχείο και έπονται οι δικαστικές εκκρεμότητες της υπόθεσης, καθώς ο Ν. Ζαγκελίδης κρατήθηκε όλα αυτά τα χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες".

Γερ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ