Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κλιμακώνουν τον αγώνα με δεκάδες συγκεντρώσεις

Στις 10 του Δεκέμβρη συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος

Στους γνώριμους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν στις 10 Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι. Σεβόμενοι και στηρίζοντας τον αγώνα των αγροτών, μετατρέπουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είχαν προγραμματίσει να κάνουν στην Αθήνα, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ο συσσωρευμένος χρόνος, που έχουν στις πλάτες τους, όχι μόνο δε στέκεται εμπόδιο στον αγώνα, αλλά τους πεισμώνει περισσότερο. Με μια φωνή δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκφράζεται και μέσα από τον προϋπολογισμό για το 1997. Παράλληλα, θέτουν προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων, καλώντας τη ΓΣΕΕ "να συνεχίσει, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τον αγώνα που ξεκίνησε στις 28 Νοέμβρη".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Τραπεζών και Δημοσίου, σε χτεσινή της συνέντευξη Τύπου κατάγγειλε την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή και ο οποίος προβλέπει "αύξηση" στις συντάξεις μόλις3,2% (!).

Ο Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ), υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις που δίνει η κυβέρνηση για το 1997, σημαίνουν δραχμικά 60 - 120 δραχμές για κάθε συνταξιούχο. "Μ' αυτές τις πενταροδεκάρες πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ", τόνισε. Επισήμανε, ακόμη, ότι στα έξι χρόνια της πολιτικής της λιτότητας, με την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, ο κάθε συνταξιούχος αυτής της κατηγορίας έχασε 870.000 δραχμές. Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, είπε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι ύψους 40 δισ. δραχμών, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 52 δις. "Επομένως - συμπέρανε - το υπόλοιπο ποσό θα φορτωθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία". Τέλος, κάλεσε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ "να συνεχίσει τον αγώνα, συνδυάζοντάς τον με τον αγώνα των αγροτών, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο πίεσης".

Ο Χρ. Τριάντης (ΤΕΒΕ) τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, οδηγώντας 850.000 συνταξιούχους "όχι μόνο στην εξαθλίωση - αυτό το στάδιο το βιώνουμε σήμερα - αλλά στην εξόντωση". Σημείωσε ότι για κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο δεν προβλέπεται επιχορήγηση, πλην το ΝΑΤ και το ΙΚΑ. "Στο ΤΕΒΕ, από τα 72,5 δισ. που είχαμε στα συρτάρια μας, έχουν μείνει 49 δισ. κι αυτά συνεχώς μειώνονται", πρόσθεσε. "Να γιατί κατεβαίνουμε στους δρόμους στις 10 Δεκέμβρη. Να γιατί θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατραπεί, από την αντεπίθεση του ενωτικού μας αγώνα, η αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης", κατέληξε.

Ο Θ. Κανάκης (ΔΕΗ) κάλεσε κυβέρνηση και κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι οι συνταξιούχοι παλεύουν ενωμένοι, πέρα από τις κομματικές τους επιλογές και ότι "δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω".

Ο Γ. Χούσος (ΟΤΕ), χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό σκληρό, άδικο και ανάλγητο. Και εξήγησε: "Σκληρός, γιατί δεν καλύπτει το εισόδημα που χάσαμε από τον πληθωρισμό. Αδικος, γιατί δεν αναπροσαρμόζονται οι φορολογικές κλίμακες. Ανάλγητος, γιατί δε δίνει ελπίδα στους συνταξιούχους ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να λύσει, προς τη σωστή κατεύθυνση, το ασφαλιστικό ζήτημα".

Σύμφωνα με τον Θ. Τσίγγανο (Δημόσιο), οι συνταξιούχοι του Δημοσίου είναι τα μεγάλα θύματα της αντισυνταξιουχικής πολιτικής που ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται. "Η σύνταξή μας - τόνισε - που έπρεπε να είναι στο 80% του μισθού, έχει μειωθεί στο 45%. Κι αυτό συμβαίνει διότι η κυβέρνηση εφαρμόζει επιδοματική πολιτική".

Ο Γ. Νικολάου (ΝΑΤ) ανέφερε ότι το ταμείο έχει καταστραφεί οριστικά, αφού το χρέος του ξεπερνάει τα 140 δισ. "Η ανεργία αυξάνει αλματωδώς. Μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Συνεπώς, ο αγώνας επιβάλλεται. Είναι αγώνας επιβίωσης", κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε δραχμή δεν έδωσε από τα χρέη της(2002-05-25 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται και διεκδικούν(2001-09-30 00:00:00.0)
Μπροστά σε δυσκολίες(2000-11-22 00:00:00.0)
Απέρριψε την προσφυγή του ΤΕΒΕ(1999-01-13 00:00:00.0)
Δίπλα στους απόμαχους της δουλιάς(1998-06-27 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα(1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ