ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πραγματικές αποζημιώσεις και έργα υποδομής

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πληγείσες περιοχές του νομού Ξάνθης

Ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή υπέστησαν οι κάτοικοι του νομού Ξάνθης,που, πέρα από τις σημαντικές ζημιές στα σπίτια τους και τις καλλιέργειες, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να έχουν παραγωγή το 1997.

Κατ' εξοχήν αγροτικός νομός η Ξάνθη δέχεται απανωτά πλήγματα στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια. Το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων μειώνεται ραγδαία, εξαιτίας των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ποσοστώσεων και των χαμηλών τιμών. Φέτος, ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί πέρα από τις χαμηλές τιμές στο προϊόν είχαν και μειωμένη παραγωγή κατά 50%, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της μελίγρας (ψείρας) που χτύπησε τις καλλιέργειες. Ηρθε απανωτά και η πλημμύρα, για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, αφού ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν πρόλαβε να μαζέψει όλο το όψιμο προϊόν από τα χωράφια μια και φέτος οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν νωρίς. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές κάλεσε τους κατοίκους, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση πραγματικές αποζημιώσεις, έργα υποδομής και πάνω απ' όλα στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας του νομού που πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Σημείωσε πως οι φορείς και οι κάτοικοι, που ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, θα πρέπει να διαμορφώσουν αιτήματα και δήλωσε πως το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης στις απαιτήσεις τους.Παράλληλα, τους ενημέρωσε για την πρώτη παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα επαναφέρει τα προβλήματα στο Κοινοβούλιο.

Γενική καταστροφή

Στο σύνολό τους οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές, μοιάζουν με μικρές λίμνες ή έχουν σκεπαστεί από μπάζα, πέτρες, ρίζες δέντρων και ό,τι άλλο κατέβασε το νερό στο πέρασμά του.

Στη Γενησέα και τα γύρω χωριά ενωμένοι οι κάτοικοι απαιτούν την πλήρη αποζημίωσή τους για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που διεκδικούν μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις τους οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα. Δηλώνουν την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν οι συνάδελφοί τους και ξεκαθαρίζουν πως θα κατέβαιναν και αυτοί στους δρόμους αν δεν τους προλάβαινε η καταστροφή. Εκεί, έξω από το καφενείο στην πλατεία του χωριού, μαζεύτηκαν δεκάδες κάτοικοι για να υποδεχτούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και να της εκθέσουν τα προβλήματά τους. Ηταν η πρώτη αρχηγός κόμματος που τους επισκέφτηκε και το σημείωσαν.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε Εδαφικής Περιφέρειας Ξάνθης Γιώργος Γκιρτζίκης, περιγράφοντας σύντομα την κατάσταση ανέφερε: "Πολλά χωριά δεν έχουν νερό. Το Πόρτο Λάγος, η κοινότητα Σιλέρου, η οποία έχει τους χειμάρρους που βούλωσαν, η κοινότητα Σουνίου, και το Σέλινο που το αγγίζει η Βιστωνίδα, τα Μάγκανα και το Εράσμιο. Τα χωράφια μπαζώθηκαν και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Θα πρέπει οι αγρότες και οι κάτοικοι όλοι να αποζημιωθούν άμεσα και μάλιστα με μεγάλη οικονομική βοήθεια, αφού δεν ξέρουν αν θα αποδώσουν τα χωράφια τους και τον επόμενο χρόνο".

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γενησέας κατήγγειλε πως η ΑΤΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις των περιουσιών 70 αγροτών για τα χρέη τους και με απλά λόγια περιέγραψε την αναλγησία της κυβέρνησης που τους αφήνει έρμαια των τραπεζών: "Η ΑΤΕ πληρώνει τα βαμβάκια μετά από τρεις μήνες, όμως ο τόκος για τα χρέη μας τρέχει με 35%. Εξαιτίας των χρεών μας δε μας δίνουν λιπάσματα, σπόρους και δεν μπορούμε να σπείρουμε".

Κοινά τα προβλήματα

Στη συζήτηση οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους πολιτικούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και κατήγγειλαν την κυβέρνηση, με αφορμή τη στάση της για τα καυτά προβλήματα των αγροτών.

"Αλλάξτε αυτή τη Βουλή. Στο χέρι σας είναι",είπε η Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα υποστηρίξει όλους τους αγρότες."Η Βουλή στην πλειοψηφία της είναι άδικη και δεν αλλάζει. Μόνο με τους ισχυρούς αγώνες μπορείτε να επιβάλετε, να αλλάξει η πολιτική και να κερδίσετε κάποια πράγματα".Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τούς προειδοποίησε πως δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια που γίνεται για αντιπαράθεση μεταξύ αγροτών και εργαζομένων.

"Τα προβλήματα, τόνισε, είναι κοινά και έχουν την ίδια ρίζα. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να αντιπαλέψετε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική". Και τους κάλεσε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εξαγγείλει, εδώ και τώρα, ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών της Ξάνθης και να μη μείνουν ικανοποιημένοι με τις 200.000 που θα τους δώσει για τις άμεσες ανάγκες.

ΕΧΙΝΟΣ
Η πλημμύρα συμπλήρωσε την εγκατάλειψη

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν η κοινότητα Εχίνου στα ορεινά της Ξάνθης. Ενα από μουσουλμανικά χωριά του ορεινού όγκου του νομού. Εκεί υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατοικίες, αποθήκες, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν νερό από το ποτάμι και τις μακρινές αρδευτικές γεωτρήσεις, γιατί το νερό που στέλνει η νομαρχία δε φτάνει ούτε για να πιουν ή να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας.

Οι κάτοικοι περίμεναν την Αλ. Παπαρήγα στην είσοδο του χωριού και όλοι μαζί περπάτησαν στους λασπωμένους δρόμους για να της δείξουν την καταστροφή που έπαθαν.

Το νερό κατέβαινε ορμητικά από το βουνό και κόντεψε να τους πνίξει όλους. Στα σπίτια έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα. Κατέστρεψε οικοσκευές, μα κυρίως το μόχθο τους. Πλημμύρισαν οι αποθήκες με τον καπνό που θα πουλούσαν για να ζήσουν, με τα τριφύλλια και τις άλλες ζωοτροφές. Καταστράφηκαν οι στάβλοι και πολλά σπίτια έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση. Οι γυναίκες είχαν απλώσει τα στρώματα και τα σκεπάσματα στις ταράτσες, μαζί με το τριφύλλι που δεν "άναψε", δηλαδή που δε σάπισε, και άλλες έπλεναν στο ποτάμι τα ρούχα. Τα πρανή του ποταμού έσπασαν από τα ορμητικά νερά και τα χωράφια μπαζώθηκαν από κάθε λογής υλικά.

Κύρια καπνοπαραγωγικό χωριό ο Εχίνος και οι κάτοικοι περισσότερο νοιάζονται για την παραγωγή που καταστράφηκε και τα χωράφια τους που πλημμύρισαν. "Τα σπίτια θα γίνουν, αν έχουμε δουλιά",είπαν. Ο πρόεδρος της κοινότητας Μολά Αλίν Εσμέτ,μεταφέροντας τα αιτήματα των κατοίκων, είπε: "Γέμισαν οι δρόμοι με νερά, κατέστρεψε μαγαζιά, αποθήκες βιοπαλαιστών, σπίτια, αποθήκες καπνοπαραγωγών και το πιο σημαντικό, χάσαμε τα χωράφια μας, έμειναν μόνο οι πέτρες. Θέλουμε και πάλι να υψώσετε τη φωνή σας στη Βουλή, ώστε να αποζημιωθούμε το συντομότερο.Και αυτοί που έχασαν τα χωράφια τους, δηλαδή οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν μεγάλη ζημιά, αλλά και οι παντοπώλες, οι ξυλουργοί κλπ.".

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ
Τα ψάρια "δραπέτευσαν" στη θάλασσα...

Ολική είναι η καταστροφή που υπέστη ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός του Πόρτο Λάγος."Πάθαμε ολική καταστροφή. Τα ψάρια μας τώρα ταξιδεύουν στη Θάσο και τη Σαμοθράκη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Στέλιος Μπαλάς.Ο συνεταιρισμός έχει 70 μέλη και, όπως είπαν, ενώ ήταν ένας υγιής συνεταιρισμός, τώρα εξαιτίας των καταστροφών κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Τα νερά του ποταμού παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις και τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να μαζέψουν τα μπάζα και να κλείσουν πρόχειρα τις περιφράξεις, για να ξαναμπούν αμέσως στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η ζημιά που έπαθαν πλησιάζει τα 500 εκατ. δραχμές. Οι γόνοι και 300 τόνοι ψάρια παρασύρθηκαν και έφυγαν. Τώρα θέλουν το λιγότερο δύο χρόνια μέχρι να γίνουν οι γόνοι, να μεγαλώσουν τα ψάρια και να βγάλουν νέα παραγωγή στο εμπόριο. Οπως είπαν, τα τελευταία χρόνια είχαν 400% αύξηση της παραγωγής τους και έστελναν ψάρια σε όλη την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα έκαναν εξαγωγές στην Ιταλία.

Τώρα ζητάνε άμεση αποζημίωση και τεχνικά έργα τέτοια ώστε να προστατευτούν στο μέλλον από παρόμοιες καταστροφές.

Οι λιμενεργάτες σε απόγνωση

Και οι λιμενεργάτες του Πόρτο Λάγος, απ' όπου διακινούνται κυρίως αγροτικά προϊόντα, απαιτούν στήριξη από την πολιτεία, αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά. Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Φωκάς εξήγησε πως πλήττονται και οι λιμενεργάτες, γιατί θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Δε θα διακινηθούν τα καλαμπόκια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που εξαιτίας της πλημμύρας έμειναν στα χωράφια, είναι άγνωστο αν θα σπαρθούν τα σιτηρά και τέλος υπάρχει κίνδυνος να έχει μπαζωθεί το λιμάνι από τις φερτές ύλες που κατέβασε το ποτάμι και άρα να μην μπορούν να μπουν πλοία. Απαιτούν λοιπόν από το υπουργείο Εργασίας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους 30 λιμενεργάτες έως ότου γίνει δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ