Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΧΙΝΟΣ
Η πλημμύρα συμπλήρωσε την εγκατάλειψη

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν η κοινότητα Εχίνου στα ορεινά της Ξάνθης. Ενα από μουσουλμανικά χωριά του ορεινού όγκου του νομού. Εκεί υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατοικίες, αποθήκες, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν νερό από το ποτάμι και τις μακρινές αρδευτικές γεωτρήσεις, γιατί το νερό που στέλνει η νομαρχία δε φτάνει ούτε για να πιουν ή να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας.

Οι κάτοικοι περίμεναν την Αλ. Παπαρήγα στην είσοδο του χωριού και όλοι μαζί περπάτησαν στους λασπωμένους δρόμους για να της δείξουν την καταστροφή που έπαθαν.

Το νερό κατέβαινε ορμητικά από το βουνό και κόντεψε να τους πνίξει όλους. Στα σπίτια έφτασε μέχρι και τα δύο μέτρα. Κατέστρεψε οικοσκευές, μα κυρίως το μόχθο τους. Πλημμύρισαν οι αποθήκες με τον καπνό που θα πουλούσαν για να ζήσουν, με τα τριφύλλια και τις άλλες ζωοτροφές. Καταστράφηκαν οι στάβλοι και πολλά σπίτια έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση. Οι γυναίκες είχαν απλώσει τα στρώματα και τα σκεπάσματα στις ταράτσες, μαζί με το τριφύλλι που δεν "άναψε", δηλαδή που δε σάπισε, και άλλες έπλεναν στο ποτάμι τα ρούχα. Τα πρανή του ποταμού έσπασαν από τα ορμητικά νερά και τα χωράφια μπαζώθηκαν από κάθε λογής υλικά.

Κύρια καπνοπαραγωγικό χωριό ο Εχίνος και οι κάτοικοι περισσότερο νοιάζονται για την παραγωγή που καταστράφηκε και τα χωράφια τους που πλημμύρισαν. "Τα σπίτια θα γίνουν, αν έχουμε δουλιά",είπαν. Ο πρόεδρος της κοινότητας Μολά Αλίν Εσμέτ,μεταφέροντας τα αιτήματα των κατοίκων, είπε: "Γέμισαν οι δρόμοι με νερά, κατέστρεψε μαγαζιά, αποθήκες βιοπαλαιστών, σπίτια, αποθήκες καπνοπαραγωγών και το πιο σημαντικό, χάσαμε τα χωράφια μας, έμειναν μόνο οι πέτρες. Θέλουμε και πάλι να υψώσετε τη φωνή σας στη Βουλή, ώστε να αποζημιωθούμε το συντομότερο.Και αυτοί που έχασαν τα χωράφια τους, δηλαδή οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν μεγάλη ζημιά, αλλά και οι παντοπώλες, οι ξυλουργοί κλπ.".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόβοι για νέες πλημμύρες (2006-01-04 00:00:00.0)
Η εγκληματική πολιτική «πνίγει» το νομό (2005-03-03 00:00:00.0)
Τα προβλήματα δε λύνονται με υποσχέσεις (1998-02-20 00:00:00.0)
Δεκαήμερη θεομηνία (1997-07-19 00:00:00.0)
Τα πήρε όλα το ποτάμι (1996-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ