Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, στις 6.30μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό

Τα 50χρονα του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - της μεγάλης περηφάνιας των καλύτερων παιδιών του λαού μας, περηφάνιας που την κυνήγησαν και τη μάτωσαν οι "λύκοι" του ψυχρού πολέμου και των αμερικανοκίνητων ντόπιων υπηρετών του - θα τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ αύριο στις 6.30μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις τιμητικές εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ομιλητής θα είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.Η εκδήλωση θα περιλάβει ένα σύνθετο (ιστορικό και καλλιτεχνικό) οπτικοακουστικό πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ντοκουμέντα φωτογραφικά και κινηματογραφικά,τα οποία θα δένουν με κείμενα - ντοκουμέντα (απόσπασμα από τα "Απομνημονεύματα" του Μακρυγιάννη και ο "Ορκος" του ΔΣΕ), ποιήματα (αποσπάσματα από την "Κυρά των αμπελιών" και το "Αγιασθήτω" του Ρίτσου και δύο ποιήματα για το ΔΣΕ) και τραγούδια του αγώνα του ΔΣΕ.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Αλέκα Παϊζη, Βασίλης Κολοβός, Χαράλαμπος Αρώνης,η χορωδία της ΠΕΑΕΑ και η ορχήστρα του Στέφανου Ψαραδάκου.

Η οπτικοακουστική σύνθεση θα αποκαλύψει σε τρεις ενότητες: Πώς φτάσαμε στη δημιουργία του ΔΣΕ. Την ηρωική δράση του, με την αυτοθυσία των μαχητών του. Το "γκρίζο" ορίζοντα στα Βαλκάνια και τους αγώνες του σήμερα.

Η έκθεση

Μιλήσαμε με δύο μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, τον Σπύρο Σταματάκο,που επιμελήθηκε και την παρουσίαση της έκθεσης, και τον Χαράλαμπο Πλέσσα,που έδρασε με το ψευδώνυμο "Τσαντούλας".

Σύμφωνα με τον Σπύρο Σταματάκο, "η έκθεση αποτελείται από 22 πινακίδες με φωτογραφικό υλικό, που αφορούν το Δημοκρατικό Στρατό, από διάφορες πηγές, κυρίως από το αρχείο του "Ρ". Επίσης, δίνονται άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι έγινε ώσπου να φτάσουμε στη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού και της Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Τι προηγήθηκε, τι επακολούθησε, η βαρβαρότητα και βία μετά την κατάρρευση του μετώπου. Ακόμη, περιλαμβάνει πληροφορίες για τη διάρθρωση του Δημοκρατικού Στρατού, ποιες ήταν οι μεγάλες μονάδες, ποιοι οι διοικητές τους και σε ποια μέρη έδρασαν. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για μικρές μονάδες, όπως στην Κεφαλονιά, που έδρασαν ωςανεξάρτητες. Οι πληροφορίες δείχνουν ακριβώς ότι ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν μία ιστορία που είχε έκταση σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στα νησιά. Ειδικά για την Κεφαλονιά, θέλω να πω ότι οι ομάδες και οι μαχητές τελευταίοι απ' όλους εξοντώθηκαν.

Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τις μονάδες του Δημοκρατικού Στρατού σε προετοιμασία, σε μάχες, σε ενέδρες, σε πορεία, αλλά και πολλά τμήματα γυναικών που δείχνουν τη συμμετοχή της γυναίκας σ' αυτό τον αγώνα".

"Στην αρχή ήταν οι καταδιωκόμενοι, που βγήκαν να σώσουν τη ζωή τους - συνέχισε ο Χαράλαμπος Πλέσσας. Μετά δημιουργήθηκαν τα υπαρχηγεία, αργότερα οι μεραρχίες. Οταν δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Κυβέρνηση, εκτός από τα υπουργεία, που ανέλαβαν καταξιωμένοι αρχηγοί του Δημοκρατικού Στρατού και του ΕΛΑΣ, φυσικά, "βγήκαν" τσαγκαράδες, ραφτάδες, γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι, οι οποίοι δίδαξαν τα παιδιά που ήταν "ξεκομμένα" στην ελεύθερη Ελλάδα, "ξεκομμένα" από το μοναρχοφασιστικό κράτος. Προπαντός, δίδασκαν σε χωριά που ο μοναρχοφασιστικός ιμπεριαλισμός βομβάρδιζε χωρίς διάκριση. Δε διάλεγαν στόχους. Ηθελαν να "χαλάσουν" τα χωριά που ήταν στην ελεύθερη Ελλάδα. Οσα από τα παιδιά δε σκοτώθηκαν, έκαναν μαθήματα μέσα στα βράχια, μες τα ρουμάνια, μες τις σάρες. Τα παιδιά αυτά, που δεν είχαν ιατρική φροντίδα - φάρμακα υπήρχαν στην Ελλάδα που ήταν στην κατοχή του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος - ψώριασαν, αρρώστησαν και μετά οι γονείς ζήτησαν να τα σώσουμε εμείς, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, που τα παίρναμε αγκαλιά, όταν βομβάρδιζαν, για να τα πάμε στο απυρόβλητο. Αλλά δεν έφτανε αυτό. Αυτά τα παιδιά έπρεπε να μάθουν γράμματα και τέχνες και μας ζήτησαν να τα πάμε κάπου μακριά από την Ελλάδα. Ετσι, τα παιδιά τα δέχτηκαν οι σοσιαλιστικές χώρες που τα έκαναν επιστήμονες". Δεν έκρυψε, όμως, και το παράπονό του: "Ο Δημοκρατικός Στρατός έδρεψε δάφνες και δόξες, όπως και ο ΕΛΑΣ της Κατοχής με καθοδηγητή το ΚΚΕ. Δυστυχώς, όμως, αυτά δε διδάσκονται στα σχολεία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ