Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτροπή με μανδύα κοινοβουλευτικό!

"

Οι χορτάτοι προέρχονται από τις συντεχνιακές κοινωνίες. Οι χορτάτοι προέρχονται από τις κοινωνίες, όπου ομάδες πιέζουν"! Είναι η απάντηση που έδωσε ο Κ. Σημίτης, στο σχόλιο της Αλέκας Παπαρήγα, χτες στη Βουλή. Είναι η απάντηση στην τοποθέτηση της ΓΓ του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά την ίδια ώρα μοιράζει προνόμια στους χορτάτους. Αυτά είπε ο πρωθυπουργός. Και αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτική αντίληψη, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι άκρατος νεοσυντηρητισμός και προώθηση της "φιλοσοφίας" του ραγιαδισμού, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι έσχατος αντιλαϊκός λαϊκισμός και αντικοινωνικός παροξυσμός, τότε τι είναι; Είναι όλα αυτά μαζί. Είναι όλα αυτά, που συνθέτουν το πραγματικό περιεχόμενο του επαγγελλόμενου "εκσυγχρονισμού". Και όταν τα λόγια αυτά εκτοξεύονται από στόματος πρωθυπουργού, είναι σίγουρο πως η ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο οι αγρότες - έχει μπροστά της έναν τεράστιο κίνδυνο: Τον κίνδυνο επιβολής μιας πολιτικής, που σιγά - σιγά το περιεχόμενό της θα ταυτίζεται απόλυτα με τις μορφές που απαιτούνται για την καθυπόταξη της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Πρόκειται για μορφές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της δικτατορίας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που διέπονται από τις "αρχές", που εν εξάλλω προπαγανδίζουν οι κυβερνώντες: Οποιος καταδυναστεύεται από την πολιτική μας δε δικαιούται διά να ομιλεί! Οποιος δε συμφωνεί μαζί μας και αντιστέκεται είναι "προνομιούχος"! Οποιος μπροστά στη δύναμη της δικής μας αδιαλλαξίας αντιτάσσει τον αγώνα, τη μαζική αντίδραση, τη διεκδίκηση, την απεργία, τότε είναι "φιλοτομαριστής"! Με λίγα λόγια, όποιος αποτελεί θύμα των δικών μας επιλογών και πιέζει για να πάψουμε να τον εξοντώνουμε, τότε θα τον κατασυκοφαντούμε και θα τον τσακίζουμε!

Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους υπαλλήλους, αναγκασμένους να εκτελούν άνωθεν εντολές. Οταν ο πρωθυπουργός βγαίνει και λέει, όπως χτες, ότι "κατευθυντήρια γραμμή στην πολιτική που ακολουθούμε είναι ο σεβασμός των κοινοτικών κανόνων και της κοινής αγροτικής πολιτικής... επομένως εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ενάντια σε όλους αυτούς τους κανονισμούς", δεν έχουμε απλώς ένα φερέφωνο της Κομισιόν επί τω έργω. Εχουμε να κάνουμε με μηχανισμούς - κυβερνητικούς και κρατικούς - που η εμμονή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου είναι τέτοια, ώστε δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να απαλλάσσονται από τα περιττά βάρη της κοινοβουλευτικής δημαγωγίας και να εισάγουν τη δεσποτεία ως μέθοδο διακυβέρνησης!

Ο κυβερνητικός απολυταρχισμός δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην πρωθυπουργική αλαζονεία, που χτες διατεινόταν πως με τους αγρότες ό,τι διάλογο είχαμε να κάνουμε τον κάναμε, αφού, κατά τον Κ. Σημίτη, "ο διάλογος έχει βεβαίως κάποια όρια"... Η κυβερνητική αυθαιρεσία συνιστά τη ραχοκοκαλιά που διαπερνά όλη την πρακτική και το λόγο των εξουσιαστών. Το επιχείρημά τους είναι τόσο βαθιά αντιδραστικό, που ξεπερνά κάθε άλλο ιστορικό προηγούμενο στα πρακτικά του μεταπολιτευτικού, τουλάχιστον, κοινοβουλευτισμού: "Η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού... διότι ο ελληνικός λαός στις 22 Σεπτέμβρη έδωσε σε αυτή την κυβέρνηση την εντολή,λέει με ύφος Βοναπάρτη ο Κ. Σημίτης! Με άλλα λόγια, επειδή ο εκλογικός νόμος μετέτρεψε μια λαϊκή μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή οι συνήθεις μέθοδοι των καπιταλιστών για την παραχάραξη της λαϊκής βούλησης και συνείδησης μετέτρεψαν τα κάλπικα λόγια σε "νίκη της κάλπης", κανείς "δε δικαιούται επί τέσσερα χρόνια να κουνιέται"! Οποιος, δε, το κάνει, τότε είναι αντιδημοκρατικός!! Αυτό το διάγγελμα του ..."νικάω και δέρνω", σε ένα διαφέρει από εκείνα τα παλιά, του στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Λέγεται με ανοιχτή τη Βουλή...

Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς γι' αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι είναι επικίνδυνη. Αποδεικνύεται μάλιστα, τόσο επικίνδυνη με τις πράξεις και τα λόγια της, όσο ακριβώς επικίνδυνα και καταστροφικά είναι τα σχέδια των αφεντικών της. Φαίνεται ότι ο δρόμος της αναλγησίας, της αλαζονείας και της τρομοκρατίας, που ακολουθεί απέναντι στους αγρότες, συνιστά "πρόβα τζενεράλε" για τον τύπο διακυβέρνησης και επιβολής της πολιτικής της, που θα κληθεί να υποστεί ο οιοσδήποτε αμφισβητήσει την αυθεντία των πολυεθνικών. Οι εξουσιαστές έχουν καταλήξει: Με το τσάκισμα της κινητοποίησης των αγροτών, με λάφυρο τα εκατοντάδες χιλιάδες εξοντωμένα νοικοκυριά της υπαίθρου και με σημαία τους ταπεινωμένους ξωμάχους, θα ξεκινήσουμε την, επί τετραετία, σταυροφορία λεηλάτησης των πάντων. Αυτή η σταυροφορία, που σε πολιτικό επίπεδο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εκτροπής με κοινοβουλευτικό μανδύα, δεν είναι πια σχέδιο επί χάρτου. Είναι πράξη, που η κυβέρνηση έχει θέσει προς υλοποίηση. Γι' αυτό η αντιλαϊκή επέλαση πρέπει να αντιμετωπιστεί ΤΩΡΑ. Γι' αυτό τα μπλόκα των αγροτών πρέπει να νικήσουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ