Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Επίδειξη θράσους και αναλγησίας

Επίδειξη θράσους και κοινωνικής αναλγησίας έκανε χτες ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα και των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με θέμα τα αγροτικά προβλήματα. Κεντρικός άξονας της ομιλίας του Κ. Σημίτη ήταν η λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", γιατί έτσι επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η λογική του τσαμπουκά εκ του ασφαλούς, η λογική των προκλήσεων και της εκτόξευσης συκοφαντιών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, η λογική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η λογική του "διαίρει και βασίλευε".

"Είμαστε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε", τόνισε. Φτάνοντας μάλιστα σε σημείο αστειότητας, υποστήριξε ότι η ισχύουσα κοινοτική αγροτική πολιτική έχει αντιπάλους τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν εθνική αγροτική πολιτική. Επομένως, όσοι ζητούν επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής της χώρας, κατά τον πρωθυπουργό, είναι με τους δυνατούς και όχι με τους αδυνάτους της Κοινότητας!!! Συμπεριφερόμενος δε ως υπαλληλάκος που τρέμει μην και του τραβήξουν τ' αυτί οι ανώτεροί του, επισήμανε: "Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα ενάντια σε όλους αυτούς τους κανονισμούς, με κίνδυνο να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο και την Ελλάδα με πολλαπλές ποινές και πολλά δισεκατομμύρια".

Κάνοντας επίδειξη τσαμπουκά εκ του ασφαλούς ο Κ. Σημίτης ούτε λίγο - ούτε πολύ ζήτησε από τους αγρότες και τον ελληνικό λαό να δέχονται αδιαμαρτύρητα την πολιτική της κυβέρνησής του επειδή στις πρόσφατες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. "Εδώ - είπε - μπαίνει στο τέλος το πρόβλημα της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Ολοι οι Ελληνες ψήφισαν για να εκλεγεί αυτή η κυβέρνηση. Οι Ελληνες αποφάσισαν και κανείς δεν έχει υπέρτερη νομιμοποίηση απ' αυτή την κυβέρνηση". Μ' άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός διακήρυξε και στα λόγια - χωρίς καν τα κρατήσει τα προσχήματα - αυτό που ισχύει στην πράξη. Οτι, δηλαδή, η δημοκρατία στην οποία ζούμε και για την οποία τόσα βαρύγδουπα λέγονται, σημαίνει πως ο λαός είναι κυρίαρχος - όσο τον αφήνουν να είναι - μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Ολο το υπόλοιπο διάστημα πρέπει να κάθεται στη γωνία!!! Επιχειρώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα γύρω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διχάσει τους εργαζόμενους γενικότερα, ο Κ. Σημίτης, σε κάθε σημείο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του, όταν χρειαζόταν να αναφερθεί στους αγωνιζόμενους αγρότες, έκανε λόγο για κάποιες ομάδες αγροτών που διαμαρτύρονται και αντιδρούν με μπλόκα στις εθνικές οδούς. Μ' άλλα λόγια, θέλησε να εμφανίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως κινήσεις κάποιων μειοψηφιών, δήθεν κάποιων μικρών ομάδων, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις διαθέσεις του συνόλου του αγροτικού πληθυσμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε, υπακούουν "στις μικρές ομάδες αγροτών, γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες που έχουν αυτή τη στάση, είναι ορισμένοι αγρότες".

Ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος με τους αγρότες, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, αυτός έγινε και η κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τέλος, προσπαθώντας να εμφανίσει τους αγρότες ως εχθρούς των υπολοίπων εργαζομένων, υποστήριξε πως οι καταλήψεις των εθνικών δρόμων "είναι ένας τρόπος εκβιαστικός, ο οποίος είναι σε βάρος όλων των άλλων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ