Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Αναβολών συνέχεια

Μετά την παραίτηση του προέδρου της εφταμελούς επιτροπής του Ε Τμήματος του ΣτΕ, η εκδίκαση της προσφυγής κατά του διατάγματος Λαλιώτη, που αφορά το Πάρκο Ελευθερίας, μετατέθηκε για τις 15 Γενάρη. Φυσικά εκκρεμεί και η προσφυγή κατά της οικοδομικής άδειας που χορήγησε η νομαρχία. Κι ακόμα περιμένουμε (ως πότε;) τη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου από τον κ. Ευσταθιάδη, ύστερα από την παρέμβαση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κι ο περιφερειάρχης έχουν βαρύτατες ευθύνες στις παρανομίες που διαπράττονται από τους διοικούντες το Μέγαρο Μουσικής. Το οποίο από "φάρος πολιτισμού" έχει μεταβληθεί σε εστία βαρβαρότητας σε βάρος του περιβάλλοντος και πρόκλησης των πολιτών.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η χρησιμότητά του ή όχι για τη συμπρωτεύουσα είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε σε παλιότερο σημείωμά μας. Από τη στιγμή όμως που πάρθηκε η απόφαση για την κατασκευή του μετρό, διάφορα "κοράκια" (ντόπια και ξένα) έπεσαν για να ξεκοκαλίσουν πόρους από ένα ακόμα έργο υποδειχθέν από τους κηδεμόνες μας στις Βρυξέλλες. Γιατί οι ανάγκες τις χώρας ήταν άλλες. Νοσοκομεία, σχολεία, πράσινοι χώροι στις πόλεις και προπάντων σιδηρόδρομος. Διαβάσαμε ότι η αλλαγή στην κοινοπραξία για το έργο συνδέεται με το χάιδεμα των Γάλλων επειδή δεν πήραν τη μερίδα που "δικαιούνταν". Ολα αυτά μας θυμίζουν τη ρήση των παλιότερων "περί γαϊδάρων και ξένου αχυρώνα".

Κοροϊδία ή διάσωση;

Οι κάτοικοι της Τούμπας ζητούν τη διάσωση μιας αλάνας που είναι γύρω στα δεκαέξι στρέμματα και κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Το κόστος της έχει προσδιοριστεί γύρω στα τρία δισεκατομμύρια. Ο "χουβαρντάς" υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε να δώσει 600 εκατομμύρια. Και τα υπόλοιπα; Να τα δώσουν, λέει, οι σχολικές εφορίες (ξέρετε αυτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τη θέρμανση των σχολείων), ο δήμος της πόλης (κι αν δεν έχει λεφτά ας βάλει φόρους), κι ο Οργανισμός για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα (πώς θα πειστούν οι ξεκοκαλίζοντες την προίκα της να δεχτούν μείωση των συμφωνηθέντων;). Τι απομένει; Η αντίσταση των κατοίκων.

Αδιέξοδο και στην προστασία του όζοντος

Παγκόσμια διάσκεψη στην Κόστα Ρίκα με 800 αντιπροσώπους από 164 χώρες πριν από λίγες μέρες χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Αιτία; Η προσπάθεια των πλούσιων χωρών να ρίξουν το μπαλάκι στις φτωχές. Οσο για τα σπουδαία και σημαντικά που κατά καιρούς μας τάζουν, ας περιμένουν...

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Μαθαίνω διασκεδάζοντας

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σειράς τεσσάρων βιβλίων που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΣΑΒΒΑΛΑ, που προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά κοντά στη φύση, τη φυσική, τις δυνάμεις και το σύμπαν. Με επιστημονική πληρότητα, χρήσιμες οδηγίες, συμβουλές, πολύχρωμες εικόνες και υλικά για πειράματα μπορούν να γοητεύσουν όχι μόνο τους μικρούς μαθητές, αλλά και τους γονείς τους. Ειδικά οι τελευταίοι, που έχουν ταλαιπωρηθεί ουκ ολίγο από ένα άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα - όχι πως έχει αλλάξει τίποτα σήμερα, απλά έχουν καλυτερεύσει οι οικονομικοί παράγοντες και υπάρχουν οι έξωθεν δυνατότητες για βελτίωση πολλών πραγμάτων στη μαθησιακή κατάσταση - που αντί να ελκύει απωθεί τους μαθητές από ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα.

"Εξερευνώ τη φύση".Εδώ το παιδί έχει τη δυνατότητα να μελετήσει τα φυτά και τα μικρά ζώα που βρίσκονται γύρω τους. Ανακαλύπτουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που ζουν, τρέφονται και πολλαπλασιάζονται, αλλά και τα στοιχεία που επηρεάζονται. "Ταξίδι στον κόσμο της φυσικής".Στο εργαστήρι της φυσικής μαθαίνουμε βασικούς νόμους και μια σειρά από συναρπαστικά πράγματα για το νερό, το μαγνητισμό, τον ηλεκτρισμό μέχρι και την αεροδυναμική. "Μελετώ τις δυνάμεις".Εδώ γίνεται προσπάθειαμέσω πειραμάτων να κατανοηθεί πώς οι δυνάμεις και η ενέργεια προκαλούν τα φαινόμενα στο σύμπαν. "Εξερευνώ το διάστημα".Το τέταρτο και εντυπωσιακότερο κατά τη γνώμη μας βιβλίο μας εισάγει στον εκπληκτικό χώρο της αστρονομίας και με απλό τρόπο αποκαλύπτονται αλήθειες συναρπαστικές για τον ήλιο, τη γη και τους άλλους πλανήτες. Οι χρωματιστές εικόνες, τα περιγράμματα και το υλικό που υπάρχει στο κουτί μάς ξεναγεί στα μυστήρια του γαλαξία μας, τα ταξίδια στο διάστημα, τους πυραύλους, τους δορυφόρους και τ' άλλα αστέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ