Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΝ
Δεν ξέρουν τίποτα για τα αίτια...

Δ. Τσοβόλας: Η κυβέρνηση εκτελεί εντολές άλλων

Μακριά από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα αγροτικά προβλήματα και οδηγούν τους αγρότες στο τελευταίο μέσο αυτοπροστασίας που διαθέτουν, δηλαδή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στάθηκαν οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΝ, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές άλλων κι ότι με την πολιτική της "οξύνει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, εξυπηρετώντας τους λίγους σε βάρος των πολλών".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ χαρακτήρισε το πρόβλημα του αγροτικού τομέα εθνικό πρόβλημα και έριξε όλες τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα με έμμεσο τρόπο εμφάνισε την ΕΕ ως θετικό παράγοντα για την αγροτική οικονομία. "Ο αγροτικός τομέας - είπε - αποτελεί το μεγάλο θύμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '80 διαπράχτηκαν εγκλήματα σε βάρος του αγρότη. Δεν έγινε ούτε μια επέμβαση και αντιθέτως όλη η αγροτική πολιτική στηρίχτηκε στις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και περιφρόνηση προς τον αγρότη κι ότι κέρδισε τις εκλογές με τα προεκλογικά ψέματα που είπε στον αγροτικό πληθυσμό. Τέλος ως διέξοδο στην κατάσταση που υπάρχει εμφάνισε το διάλογο και ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να καλέσει τους αγρότες και να τους πει τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί σχετικά με τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε πως εκείνο που χρειάζεται σήμερα "είναι πολιτικές που να ενώνουν την κοινωνία και όχι να τη διασπούν". Μάλιστα εμφάνισε την κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στους αγροτές ως ελληνικό φαινόμενο, που καμιά σχέση δεν έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Σε όλη την Ευρώπη - είπε - την οποία επικαλείστε, κύριε πρωθυπουργέ, κυριαρχεί η αγωνία για έναν αξιόπιστο κοινωνικό διάλογο μεταξύ όλων των εταίρων, για ένα διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε πολιτικές συνοχής και όχι σε πολιτικές διάλυσης. Μονάχα εσείς εδώ στην Ελλάδα επιλέγετε τον αυταρχισμό του "εγώ αποφάσισα γιατί είμαι πρωθυπουργός και εσείς θα ακούσετε γιατί είσαστε ψηφοφόροι". Μονάχα εσείς εδώ στην Ελλάδα, επιλέγετε την ανάλγητη πολιτική του "να κόψουν το λαιμό τους όσοι δεν μπορούν και δεν έχουν"".Πρόσθεσε δε ότι αυτά που ζητάνε οι αγρότες σήμερα είναι αυτά που η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε προεκλογικά και με τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε την κυβέρνηση συντηρητική που εκτελεί οδηγίες άλλων. "Είστε - είπε - σκληροί συντηρητικοί που εκτελείτε απλά οδηγίες άλλων". Ακόμη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του πυροδότησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και έριξε λάδι στη φωτιά και κάλεσε την κυβέρνηση, αν έχει το θάρρος και την τόλμη, να αναλάβει το πολιτικό κόστος σύγκρουσης με τους οικονομικά ισχυρούς, στους οποίους χαρίζει δισεκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ