Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ιδια δικαιώματα στη μειονότητα

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό Κένταυρος, στην ορεινή Ξάνθη

Στον Κένταυρο, στα ορεινά της Ξάνθης, ανέβηκε η ΓΓ του ΚΚΕ για να δηλώσει και η ίδια στους ανθρώπους της μειονότητας πως το ΚΚΕ θα τιμήσει και θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Κόμμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Να θυμίσουμε πως οι κάτοικοι του Κένταυρου προεκλογικά είχαν στήσει με δική τους πρωτοβουλία εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στο κέντρο της Ξάνθης και πήραν απόφαση να ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα. Το μόνο κόμμα που παλεύει πραγματικά για τα προβλήματα της μειονότητας και όλου του λαού.

Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο δε μας επέτρεψαν να πάμε από τον καινούριο δρόμο, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία πριν το καλοκαίρι, γιατί είχε υποστεί καθίζηση σε πολλά σημεία. Πήραμε το χωματόδρομο που βγάζει για το χωριό. Στη διαδρομή γυναίκες και παιδιά διόρθωναν την περίφραξη στα πλαϊνά του δρόμου που είχε καταστραφεί από την πλημμύρα.

Στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι περίμεναν την Αλέκα Παπαρήγα και ένας ένας της έσφιγγε το χέρι. Δύο νέοι τής έδωσαν μια ανθοδέσμη, ενώ λίγο πιο πέρα τα παιδιά του σχολείου τής πρόσφεραν ένα μπουκέτο με λουλούδια που είχαν μαζέψει από το χωριό. Ηταν σαν να υποδέχονταν έναν δικό τους άνθρωπο. Μέσα σε θερμό και πολύ οικείο κλίμα η ΓΓ του ΚΚΕ μαζί με τα μέλη της ΚΕ που τη συνόδευαν, τον γραμματέα της ΝΕ Ξάνθης και άλλα τοπικά στελέχη του Κόμματος περπάτησαν στο χωριό και κατευθύνθηκαν προς το δημοτικό σχολείο. Ηταν μια καλή αφορμή να μιλήσουν και για τα προβλήματά τους. Στο σχολείο κάνουν μάθημα 350 παιδιά σε δύο βάρδιες. Εχει 14 δασκάλους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ολοι τους μιλώντας στην Αλέκα Παπαρήγα σημείωσαν πως οι συνθήκες διδασκαλίας είναι άθλιες. Οι αίθουσες είναι πολύ μικρές και μέσα στοιβάζονται πραγματικά 25 - 30 παιδιά. Το σχολείο είναι παλιό και με κάθε δυνατή βροχή το νερό στάζει από το ταβάνι. Ομως μίλησαν και για το πρόγραμμα μαθημάτων και επισήμαναν πως, αντί να βοηθά τα παιδιά να μάθουν γράμματα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολλά παιδιά τελειώνουν το σχολείο και δεν ξέρουν να γράφουν ή να μιλούν ελληνικά.

Η Αλέκα Παπαρήγα πήγε στις αίθουσες και μίλησε με τα παιδιά. Λίγο αργότερα στο καφενείο μαζεύτηκαν για ένα πρόχειρο κέρασμα, μίλησαν για τα προβλήματα της μειονότητας και κυρίως για τις πρόσφατες διώξεις σε βάρος μικροκαλλιεργητών που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Τόνισαν πως τα όσα λέει η πολιτεία περί ισότητας και ισονομίας των ανθρώπων της μειονότητας είναι, απλά, λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε πως το Κόμμα γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μάλιστα έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις γι' αυτά και τόνισε πως θα συνεχίσει να παλεύει για τη λύση τους. "Το ΚΚΕ, είπε, πιστεύει πως οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο Ελληνα πολίτη και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να στηρίζονται και περισσότερο".

Η συνάντηση ήταν σύντομη και έτσι το ραντεβού με την Αλ. Παπαρήγα ανανεώθηκε για αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ