Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πραγματικές αποζημιώσεις και έργα υποδομής

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε πληγείσες περιοχές του νομού Ξάνθης

Ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή υπέστησαν οι κάτοικοι του νομού Ξάνθης,που, πέρα από τις σημαντικές ζημιές στα σπίτια τους και τις καλλιέργειες, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να έχουν παραγωγή το 1997.

Κατ' εξοχήν αγροτικός νομός η Ξάνθη δέχεται απανωτά πλήγματα στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια. Το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων μειώνεται ραγδαία, εξαιτίας των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ποσοστώσεων και των χαμηλών τιμών. Φέτος, ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί πέρα από τις χαμηλές τιμές στο προϊόν είχαν και μειωμένη παραγωγή κατά 50%, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της μελίγρας (ψείρας) που χτύπησε τις καλλιέργειες. Ηρθε απανωτά και η πλημμύρα, για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, αφού ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν πρόλαβε να μαζέψει όλο το όψιμο προϊόν από τα χωράφια μια και φέτος οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν νωρίς. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές κάλεσε τους κατοίκους, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση πραγματικές αποζημιώσεις, έργα υποδομής και πάνω απ' όλα στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας του νομού που πλήγηκε ανεπανόρθωτα. Σημείωσε πως οι φορείς και οι κάτοικοι, που ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, θα πρέπει να διαμορφώσουν αιτήματα και δήλωσε πως το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης στις απαιτήσεις τους.Παράλληλα, τους ενημέρωσε για την πρώτη παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή και δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα επαναφέρει τα προβλήματα στο Κοινοβούλιο.

Γενική καταστροφή

Στο σύνολό τους οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές, μοιάζουν με μικρές λίμνες ή έχουν σκεπαστεί από μπάζα, πέτρες, ρίζες δέντρων και ό,τι άλλο κατέβασε το νερό στο πέρασμά του.

Στη Γενησέα και τα γύρω χωριά ενωμένοι οι κάτοικοι απαιτούν την πλήρη αποζημίωσή τους για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που διεκδικούν μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις τους οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα. Δηλώνουν την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα που κάνουν οι συνάδελφοί τους και ξεκαθαρίζουν πως θα κατέβαιναν και αυτοί στους δρόμους αν δεν τους προλάβαινε η καταστροφή. Εκεί, έξω από το καφενείο στην πλατεία του χωριού, μαζεύτηκαν δεκάδες κάτοικοι για να υποδεχτούν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και να της εκθέσουν τα προβλήματά τους. Ηταν η πρώτη αρχηγός κόμματος που τους επισκέφτηκε και το σημείωσαν.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε Εδαφικής Περιφέρειας Ξάνθης Γιώργος Γκιρτζίκης, περιγράφοντας σύντομα την κατάσταση ανέφερε: "Πολλά χωριά δεν έχουν νερό. Το Πόρτο Λάγος, η κοινότητα Σιλέρου, η οποία έχει τους χειμάρρους που βούλωσαν, η κοινότητα Σουνίου, και το Σέλινο που το αγγίζει η Βιστωνίδα, τα Μάγκανα και το Εράσμιο. Τα χωράφια μπαζώθηκαν και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Θα πρέπει οι αγρότες και οι κάτοικοι όλοι να αποζημιωθούν άμεσα και μάλιστα με μεγάλη οικονομική βοήθεια, αφού δεν ξέρουν αν θα αποδώσουν τα χωράφια τους και τον επόμενο χρόνο".

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γενησέας κατήγγειλε πως η ΑΤΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατασχέσεις των περιουσιών 70 αγροτών για τα χρέη τους και με απλά λόγια περιέγραψε την αναλγησία της κυβέρνησης που τους αφήνει έρμαια των τραπεζών: "Η ΑΤΕ πληρώνει τα βαμβάκια μετά από τρεις μήνες, όμως ο τόκος για τα χρέη μας τρέχει με 35%. Εξαιτίας των χρεών μας δε μας δίνουν λιπάσματα, σπόρους και δεν μπορούμε να σπείρουμε".

Κοινά τα προβλήματα

Στη συζήτηση οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους πολιτικούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων και κατήγγειλαν την κυβέρνηση, με αφορμή τη στάση της για τα καυτά προβλήματα των αγροτών.

"Αλλάξτε αυτή τη Βουλή. Στο χέρι σας είναι",είπε η Αλ. Παπαρήγα και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα υποστηρίξει όλους τους αγρότες."Η Βουλή στην πλειοψηφία της είναι άδικη και δεν αλλάζει. Μόνο με τους ισχυρούς αγώνες μπορείτε να επιβάλετε, να αλλάξει η πολιτική και να κερδίσετε κάποια πράγματα".Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τούς προειδοποίησε πως δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια που γίνεται για αντιπαράθεση μεταξύ αγροτών και εργαζομένων.

"Τα προβλήματα, τόνισε, είναι κοινά και έχουν την ίδια ρίζα. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να αντιπαλέψετε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική". Και τους κάλεσε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εξαγγείλει, εδώ και τώρα, ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών της Ξάνθης και να μη μείνουν ικανοποιημένοι με τις 200.000 που θα τους δώσει για τις άμεσες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ