Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ
Τα ψάρια "δραπέτευσαν" στη θάλασσα...

Ολική είναι η καταστροφή που υπέστη ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός του Πόρτο Λάγος."Πάθαμε ολική καταστροφή. Τα ψάρια μας τώρα ταξιδεύουν στη Θάσο και τη Σαμοθράκη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Στέλιος Μπαλάς.Ο συνεταιρισμός έχει 70 μέλη και, όπως είπαν, ενώ ήταν ένας υγιής συνεταιρισμός, τώρα εξαιτίας των καταστροφών κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Τα νερά του ποταμού παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις και τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να μαζέψουν τα μπάζα και να κλείσουν πρόχειρα τις περιφράξεις, για να ξαναμπούν αμέσως στην παραγωγική διαδικασία. Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, η ζημιά που έπαθαν πλησιάζει τα 500 εκατ. δραχμές. Οι γόνοι και 300 τόνοι ψάρια παρασύρθηκαν και έφυγαν. Τώρα θέλουν το λιγότερο δύο χρόνια μέχρι να γίνουν οι γόνοι, να μεγαλώσουν τα ψάρια και να βγάλουν νέα παραγωγή στο εμπόριο. Οπως είπαν, τα τελευταία χρόνια είχαν 400% αύξηση της παραγωγής τους και έστελναν ψάρια σε όλη την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα έκαναν εξαγωγές στην Ιταλία.

Τώρα ζητάνε άμεση αποζημίωση και τεχνικά έργα τέτοια ώστε να προστατευτούν στο μέλλον από παρόμοιες καταστροφές.

Οι λιμενεργάτες σε απόγνωση

Και οι λιμενεργάτες του Πόρτο Λάγος, απ' όπου διακινούνται κυρίως αγροτικά προϊόντα, απαιτούν στήριξη από την πολιτεία, αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά. Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Φωκάς εξήγησε πως πλήττονται και οι λιμενεργάτες, γιατί θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Δε θα διακινηθούν τα καλαμπόκια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που εξαιτίας της πλημμύρας έμειναν στα χωράφια, είναι άγνωστο αν θα σπαρθούν τα σιτηρά και τέλος υπάρχει κίνδυνος να έχει μπαζωθεί το λιμάνι από τις φερτές ύλες που κατέβασε το ποτάμι και άρα να μην μπορούν να μπουν πλοία. Απαιτούν λοιπόν από το υπουργείο Εργασίας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους 30 λιμενεργάτες έως ότου γίνει δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ