ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη

Τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Παλλαϊκό συλλαλητήριο το απόγευμα της 17ης Δεκέμβρη - μέρα που στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίζει η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού - οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Ο χώρος του συλλαλητηρίου θα οριστεί τις επόμενες μέρες.

"Σ' αυτό το συλλαλητήριο - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή, σωματείο και μαζικό φορέα του μαζικού λαϊκού κινήματος να συμμετέχει και να συμβάλει στην επιτυχία του συλλαλητηρίου ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό".

Αναφερόμενη η Επιτροπή στον προϋπολογισμό, τονίζει ότι πρόκειται να "προϋπολογισμό - λαιμητόμο για το εισόδημα των εργατών, συνταξιούχων και άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι προϋπολογισμός αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός και όλα του τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δε δίνει τίποτα στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, αλλά παίρνει μέσα από την τσέπη τους, με τον πιο άγριο τρόπο, πετσοκόβει όλες τις κοινωνικές δαπάνες".

Κωλυσιεργεί η ΠΑΣΚΕ και στο ΕΚ Λάρισας

Μετά τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, εκδηλώθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας η τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθεί η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, απέναντι στην πανεργατική αξίωση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ετσι, προχτές το βράδυ μεθοδεύτηκε η διάλυση της συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΚΛ, με την αποχώρηση του προέδρου της Οργάνωσης.

Την τακτική αυτή καταγγέλλουν σαν "βάναυσα αντιδημοκρατική", σε κοινή δήλωσή τους, οι 12 από τους 19 παρόντες στη συνεδρίαση σύμβουλοι της διοίκησης του ΕΚΛ.

Στη δήλωση τονίζεται ακόμα ότι "η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΛ δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει να περάσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός μέσα στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να αποτραπεί αυτή η πολιτική".

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΒΕ
Ξανά στη μάχη για το ωράριο

Συγκεντρώσεις σήμερα έξω από ΚΟΝΤΙΝΕΤ - ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας

Πιστοί στο αγωνιστικό ραντεβού του Σαββάτου εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ θα ξαναβρεθούν αύριο στις 4 το απόγευμα, αλλά αυτή τη φορά στα πολυκαταστήματα"Κόντινετ" Ν. Ιωνίας και "Πράκτικερ" Αιγάλεω, αφού - όπως τονίζουν - στα καταστήματα αυτά οργιάζει η μερική απασχόληση και η καταστρατήγηση του ωραρίου.

Στο "Πράκτικερ" Αιγάλεω οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και 4ωρη στάση εργασίας (4-8μ.μ.) μετά την εκδικητική, όπως τη χαρακτηρίζουν σε έγγραφο που απέστειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, απόλυση συναδέλφου τους μετά τη συμμετοχή του στην τελευταία απεργία της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Τ. Μπουλεσίκης,τόνισε ότι αν η επιχείρηση επιμείνει στην απόλυση, οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν, ενώ έχουν καταθέσει και αγωγή εναντίον της. Σημείωσε ακόμα ότι διεκδικούν την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν, σε αορίστου.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 3 το μεσημέρι, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με τον υπουργό. Με κοινή ανακοίνωσή τους, εξάλλου, απευθύνουν πρόσκληση συνάντησης στα πολιτικά κόμματα και στον πρωθυπουργό, καλώντας τους να πάρουν σαφή θέση απέναντι στα αιτήματά τους.

Συγκεντρώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τρίτη

Συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, τα κατά τόπους Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μετά από απόφαση της κλαδικής Ομοσπονδίας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο θέατρο "Ακάδημος" και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Στο Ρέθυμνο στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στη Νομαρχία. Στη Ζάκυνθο στις 6μμ συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η κλαδική Ομοσπονδία έχει επίσης αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συγκέντρωση στην Αθήνα. Τα αιτήματα που προβάλλονται είναι: Μη συγχώνευση του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων με το ΙΚΑ, επέκταση του ταμείου σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων, γνήσια ΑΤΑ, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακά εργαζομένων, νομοθετική ρύθμιση της επαναπρόσληψης, κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων κ. ά.

Τα νέα γραφεία της ΕΣΑΚ

Τα νέα γραφεία της ΕΕ της ΕΣΑΚ και της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ βρίσκονται στην οδό Σόλωνος 130 - ΤΚ 10681.Τα νέα τηλέφωνα της ΕΣΑΚ - που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη - είναι 3304.850-1.Φαξ: 3304.852.

Συνέλευση

Γενική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Κυριακή, στις 10.30 π.μ. ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέματα: Κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό και το ωράριο και πρόγραμμα δράσης.

Γενική απαίτηση η κλιμάκωση των αγώνων

Δεσμεύσεις για τους άνεργους της Ζώνης

Τη δέσμευση ότι θα σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, ανέλαβε ο Μ. Παπαϊωάννου απέναντι σε ανέργους και συνδικαλιστές που πραγματοποίησαν χτες διάβημα στο υπουργείο Εργασίας, μετά από συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ταυτόχρονα ο υπουργός δήλωσε ότι έχει θέσει το θέμα της καταβολής του έκτακτου επιδόματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, το οποίο και θα πάρει την τελική απόφαση. Οι άνεργοι της Ζώνης από τη μεριά τους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες διάβημα και στον ΟΑΕΔ για να απαιτήσουν την καταβολή του επιδόματος.

Τα σωματεία ζήτησαν από τον υπουργό να παρέμβει, ώστε αν δοθεί το επίδομα, να δοθεί και μια σχετική παράταση για να μπορέσουν να το πάρουν όλοι οι δικαιούχοι. Τέλος, για την επαγγελματική ταυτότητα, η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον υπουργό να το εξετάσει άμεσα και να εκδοθεί μια διυπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία να κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Στους δρόμους οι καθαρίστριες

Το γνωστό τους δρομολόγιο, με το επίσης γνωστό τους πείσμα και παλμό, ακολούθησαν χτες οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων,που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Αντιπροσωπεία των καθαριστριών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος τους είπε ότι εξετάζει το θέμα τους και ότι μέχρι τις γιορτές θα έχει απάντηση, ζητώντας, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, πίστωση χρόνου...

Η απάντηση των καθαριστριών ήταν άμεση "όχι άλλη πίστωση χρόνου", προειδοποιώντας ότι αν μέχρι τις 23 του μήνα - οπότε και κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές - δεν υπάρξει απάντηση, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ